Το κόκκινο κρέας και τα επεξεργασμένα προϊόντα του, όπως μπριζόλες, λουκάνικα, αλλαντικά και μπιφτέκια, αποτελούν δημοφιλείς επιλογές στη διατροφή πολλών ανθρώπων.
Ωστόσο, νέα επιστημονικά ευρήματα φωτίζουν μια ανησυχητική σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση αυτών των τροφίμων και την υγεία του εγκεφάλου, ειδικά καθώς μεγαλώνουμε.
Πώς το κόκκινο κρέας επηρεάζει τον εγκέφαλο
Μελέτες δείχνουν ότι η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας και γνωστικής εξασθένησης. Συγκεκριμένα:
- Η κατανάλωση περισσότερων από μία μερίδας κόκκινου κρέατος την ημέρα (περίπου 85 γραμμάρια) αυξάνει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης κατά 16%.
- Η κατανάλωση άνω του ενός τετάρτου της μερίδας επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος ημερησίως αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας κατά 13% και τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης κατά 14%.
Επιπλέον, κάθε επιπλέον μερίδα κόκκινου κρέατος ημερησίως μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου κατά περίπου 1,6 χρόνια, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Οι ευεργετικές επιδράσεις της αντικατάστασης του κρέατος
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Neurology», προσφέρει και μια αισιόδοξη προοπτική: η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με πιο υγιεινές επιλογές, όπως οι ξηροί καρποί και τα όσπρια, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο άνοιας και γνωστικής εξασθένησης.
- Μία μόνο αλλαγή, όπως η αντικατάσταση μίας μερίδας κρέατος την ημέρα με ξηρούς καρπούς ή όσπρια, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας κατά 19% και γνωστικής εξασθένησης κατά 21%.
- Παράλληλα, αυτή η αλλαγή επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου κατά περίπου 1,4 χρόνια.
Πιθανοί μηχανισμοί βλάβης
Οι επιστήμονες εξετάζουν διάφορους μηχανισμούς που εξηγούν πώς το κόκκινο κρέας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του εγκεφάλου.
Σύμφωνα με το Health Day, oι πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν:
- Μη ομαλή λειτουργία των βακτηρίων του εντέρου: Η διάσπαση του κόκκινου κρέατος από τα εντερικά βακτήρια παράγει τριμεθυλαμίνη Ν-οξείδιο (TMAO), μια ουσία που μπορεί να ευνοήσει τη δημιουργία τοξικών πρωτεϊνών, όπως οι πλάκες αμυλοειδούς και η «Τ», που συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.
- Κορεσμένα λιπαρά και αλάτι: Οι υψηλές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών και αλατιού στο κόκκινο κρέας και τα επεξεργασμένα προϊόντα του μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία των εγκεφαλικών κυττάρων.
Ο δρ Daniel Wang, επίκουρος καθηγητής στο Harvard TH Chan School of Public Health, τονίζει τη σημασία των διατροφικών οδηγιών που εστιάζουν όχι μόνο στις καρδιοπάθειες και στον διαβήτη, αλλά και στην υγεία του εγκεφάλου.
Η μελέτη, η οποία βασίστηκε σε δεδομένα από σχεδόν 134.000 επαγγελματίες υγείας και νοσηλευτές, υπογραμμίζει την ανάγκη για μεγαλύτερη έρευνα που θα διερευνήσει βαθύτερα τη σχέση μεταξύ διατροφής και γνωστικής εξασθένησης. Σε κάθε περίπτωση, η σύνδεση του κόκκινου κρέατος με την άνοια επιβεβαιώνει ακόμη μία φορά τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής.