Η παλινδρόμηση οξέος, γνωστή και ως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (GERD), είναι μια κατάσταση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Χαρακτηρίζεται από την παλινδρόμηση του στομαχικού οξέος προς τον οισοφάγο, προκαλώντας συμπτώματα όπως το κάψιμο στο στήθος (καούρα) και την αίσθηση ξινής γεύσης στο στόμα.

Αν και υπάρχουν φαρμακευτικές αγωγές για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, οι διατροφικές αλλαγές μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση της συχνότητας και της έντασης των συμπτωμάτων.

Το Health Digest συγκέντρωσε επτά τροφές που πρέπει να καταναλώνετε και επτά που πρέπει να αποφεύγετε για να διαχειριστείτε την παλινδρόμηση οξέος.

Τροφές που Πρέπει να Αποφεύγετε

1. Τηγανητές Πατάτες

Οι τηγανητές πατάτες είναι υψηλές σε λιπαρά και μπορούν να επιδεινώσουν την παλινδρόμηση οξέος. Τα λιπαρά μειώνουν την πίεση στον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα (LES), επιτρέποντας στο οξύ να παλινδρομεί στον οισοφάγο. Επιπλέον, τα λιπαρά επιβραδύνουν την εκκένωση του στομάχου, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης καούρας.

2. Καφές

Ο καφές αποτελεί ένα κοινό ερέθισμα για την παλινδρόμηση οξέος, κυρίως λόγω της καφεΐνης που περιέχει. Αν και δεν υπάρχουν οριστικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την άμεση σύνδεση, πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ανακούφιση των συμπτωμάτων τους μετά τη μείωση της κατανάλωσης καφέ.

3. Αναψυκτικά

Τα αναψυκτικά, ιδιαίτερα τα ανθρακούχα, επιδεινώνουν την παλινδρόμηση οξέος. Οι φυσαλίδες που περιέχουν, δημιουργούν πίεση στο στομάχι, κάτι που μπορεί να προκαλέσει παλινδρόμηση οξέος. Επιπλέον, τα περισσότερα αναψυκτικά είναι όξινα, επιδεινώνοντας την κατάσταση.

4. Μπύρα

Η μπύρα, όπως και άλλα αλκοολούχα ποτά, μπορεί να χαλαρώσει τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα, επιτρέποντας στο οξύ να διαφύγει προς τον οισοφάγο. Ακόμα και η μέτρια κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει παλινδρόμηση σε άτομα με σχετική ευαισθησία.

5. Σοκολάτα

Η σοκολάτα είναι ένας ισχυρός παράγοντας που προκαλεί παλινδρόμηση οξέος. Τα λιπαρά και η ουσία μεθυλοξανθίνη που περιέχει, συμβάλλουν στην χαλάρωση του οισοφαγικού σφιγκτήρα, επιτρέποντας στο οξύ να παλινδρομεί.

6. Γαλακτοκομικά Προϊόντα

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ιδιαίτερα όταν είναι πλήρη σε λιπαρά, μπορούν να επιδεινώσουν την παλινδρόμηση οξέος. Το υψηλό περιεχόμενο σε λιπαρά επιβραδύνει την εκκένωση του στομάχου και αυξάνει την πιθανότητα παλινδρόμησης του οξέος στον οισοφάγο.

7. Ντομάτες

Οι ντομάτες είναι υψηλές σε οξέα και ενισχύουν τα συμπτώματα της παλινδρόμησης. Επίσης, συχνά συνδυάζονται με άλλες τροφές που επιδεινώνουν τα συμπτώματα, όπως τα λιπαρά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τροφές που Πρέπει να Καταναλώνετε

1. Κράκερ

Τα κράκερ μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της παλινδρόμησης οξέος. Η σύστασή τους συμβάλλει στην εξουδετέρωση του στομαχικού οξέος, αρκεί να αποφεύγετε την προσθήκη λιπαρών υλών όπως βουτύρου ή μαργαρίνης.

2. Τσάι γλυκόριζας

Το τσάι γλυκόριζας είναι γνωστό για την ικανότητά του να μειώνει τη φλεγμονή και να προστατεύει τον οισοφάγο από τα οξέα του στομάχου, διεγείροντας την παραγωγή βλέννας που λειτουργεί ως προστατευτικό φράγμα.

3. Βρώμη

Η βρώμη είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και ολικής αλέσεως, βοηθώντας στη διατήρηση του αισθήματος κορεσμού για μεγαλύτερο διάστημα και στη μείωση της ποσότητας τροφής που καταναλώνετε, γεγονός που μπορεί να μειώσει την πιθανότητα παλινδρόμησης.

4. Τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι τόσο χαμηλό σε οξύ που ταξινομείται ως αλκαλική τροφή, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί πραγματικά να εξουδετερώσει το οξύ του στομάχου σας. Επιπλέον, το τζίντζερ είναι γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του και είναι ένα εξαιρετικό βοήθημα για την πέψη. Προσοχή, η μπύρα τζίντζερ θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς το ανθρακικό που περιέχει μπορεί να αναιρέσει κάθε όφελος.

5. Μέλι

Το μέλι, με τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από την καούρα και να προστατεύσει τον οισοφάγο από τα οξέα του στομάχου.

6. Βαλσάμικο ξίδι

Αν και είναι όξινο, το βαλσάμικο ξύδι περιέχει προβιοτικά που μπορούν να βελτιώσουν την πέψη και να μειώσουν την πιθανότητα παλινδρόμησης οξέος. Ωστόσο, πρέπει να το καταναλώνετε με προσοχή και σε μικρές ποσότητες, διαφορετικά η οξύτητά του θα έχει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

7. Μήλος και πουρές μήλου

Το μήλο και ο πουρές μήλου, που μπορεί να λειτουργήσει ως υποκατάστατο σε διάφορες συνταγές, μειώνουν την καούρα. Προσέξτε όμως τα προϊόντα από μήλο που είναι πιο όξινα, όπως ο χυμός μήλου ή ο μηλίτης, καθώς αυτά μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.

Με τις σωστές διατροφικές επιλογές μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τα συμπτώματα της παλινδρόμησης οξέος και να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας.