Το σκόρδο είναι από τα πιο δημοφιλή και ευεργετικά τρόφιμα στον κόσμο. Χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για τις θεραπευτικές του ιδιότητες και η σύγχρονη επιστήμη έχει επιβεβαιώσει πολλές από αυτές.

Το Health Line συγκέντρωσε τα 11 αποδεδειγμένα οφέλη του σκόρδου για την υγεία μας.

1. Ενώσεις με ισχυρές ιατρικές ιδιότητες

Το σκόρδο περιέχει ενώσεις με ισχυρές ιατρικές ιδιότητες, οι οποίες ενεργοποιούνται όταν το σκόρδο τεμαχίζεται, θρυμματίζεται ή μασιέται. Οι ενώσεις αυτές, όπως η αλλισίνη, το διαλυλδισουλφίδιο και η S-αλλυλοκυστεΐνη, έχουν ισχυρές βιολογικές επιδράσεις που προάγουν την υγεία.

2. Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλό σε θερμίδες

Παρά τη χαμηλή του θερμιδική αξία, το σκόρδο είναι εξαιρετικά θρεπτικό. Περιέχει βιταμίνες και μέταλλα όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη B6, το μαγγάνιο, το σελήνιο, καθώς και φυτικές ίνες, καθιστώντας το ένα πολύτιμο συστατικό για τη διατροφή μας.

3. Προστασία από ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του κοινού κρυολογήματος

Η κατανάλωση σκόρδου ή συμπληρωμάτων σκόρδου μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να προστατεύσει από κοινές ασθένειες, όπως το κρυολόγημα και η γρίπη. Έρευνες έχουν δείξει ότι η λήψη σκόρδου μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και τη διάρκεια της ασθένειας.

4. Μείωση της αρτηριακής πίεσης

Οι ενεργές ενώσεις του σκόρδου έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων όπως η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό. Μάλιστα, η επίδραση αυτή μπορεί να συγκριθεί με την επίδραση ορισμένων φαρμάκων κατά της υπέρτασης.

5. Βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης

Το σκόρδο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της ολικής και της «κακής» χοληστερόλης (LDL), μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Ωστόσο, δεν φαίνεται να έχει σημαντική επίδραση στα επίπεδα των τριγλυκεριδίων ή της «καλής» χοληστερόλης (HDL).

6. Προστασία από τη νόσο αλτσχάιμερ και την άνοια

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το σκόρδο έχουν συνδεθεί με την προστασία από το οξειδωτικό στρες, το οποίο συμβάλλει στη γήρανση και στην ανάπτυξη νευροεκφυλιστικών παθήσεων όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.

7. Ενίσχυση της μακροζωίας

Τα οφέλη του σκόρδου στην υγεία υποδεικνύουν –βάσει έρευνας– ότι μπορεί να συμβάλει στη μακροζωία, ιδιαίτερα λόγω της προστασίας από χρόνιες ασθένειες και λοιμώξεις.

8. Βελτίωση της αθλητικής απόδοσης

Η χρήση του σκόρδου ως «ενισχυτικό απόδοσης» ανάγεται στην αρχαιότητα. Στην αρχαία Ελλάδα οι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων το κατανάλωναν, για να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους. Παρόλο που οι έρευνες σε ανθρώπους είναι περιορισμένες, υπάρχουν ενδείξεις ότι το σκόρδο μπορεί να μειώσει το οξειδωτικό στρες και τη μυϊκή φθορά που προκαλείται από την άσκηση.

9. Αποτοξίνωση από βαρέα μέταλλα

Οι θειούχες ενώσεις του σκόρδου έχουν αποδειχθεί ότι προστατεύουν από την τοξικότητα βαρέων μετάλλων, μειώνοντας τα επίπεδα μόλυβδου στο αίμα και τα συμπτώματα τοξικότητας, όπως οι πονοκέφαλοι και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

10. Βελτίωση της υγείας των οστών

Το σκόρδο μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας των οστών, ειδικά σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, καθώς μειώνει το οξειδωτικό στρες που συνδέεται με την οστεοπόρωση.

11. Εύκολη προσθήκη στη διατροφή

Τέλος, το σκόρδο είναι εύκολο να συμπεριληφθεί στη διατροφή μας, καθώς μπορεί να προσδώσει νοστιμιά σε πληθώρα συνταγών, από σούπες και σάλτσες μέχρι σαλάτες και μαγειρευτά. Είναι διαθέσιμο σε διάφορες μορφές, όπως φρέσκο, σε σκόνη ή σε λάδι, καθιστώντας το ένα ευέλικτο και θρεπτικό συστατικό.

Σημείωση: Η κατανάλωση σκόρδου είναι ασφαλής και ευεργετική για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, αν λαμβάνετε αντιπηκτικά φάρμακα, είναι καλό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν αυξήσετε σημαντικά την κατανάλωσή του.