Η κατανάλωση τροφίμων για τη διαχείριση του στρες και της διάθεσης έχει αποκτήσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια. Όταν αντιμετωπίζουμε στρες, είναι εύκολο να στραφούμε σε ανθυγιεινά τρόφιμα, όπως τηγανητά ή γλυκά.

Αυτά μοιάζουν να μας προσφέρουν μια άμεση ανακούφιση, ωστόσο, στην πραγματικότητα, οι εν λόγω διατροφικές επιλογές μπορούν να αυξήσουν τη φλεγμονή στο σώμα και, τελικά, να επηρεάσουν αρνητικά την ενέργεια, τη διάθεση και τον ύπνο μας.

Η καλή είδηση είναι ότι υπάρχουν πραγματικά αντιφλεγμονώδεις τροφές που μπορούν να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση.

Τι είναι η φλεγμονή;

Η φλεγμονή είναι η αντίδραση του ανοσοποιητικού μας συστήματος σε ερεθίσματα, όπως τραυματισμοί, λοιμώξεις ή στρεσογόνες καταστάσεις. Σε μικρές δόσεις είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση των βλαβών στο σώμα.

Όταν η φλεγμονή διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα, όμως, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με το χρόνιο στρες, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως η αύξηση του κινδύνου για χρόνιες παθήσεις και η επιδείνωση ψυχικής και σωματικής μας κατάστασης.

Αντιφλεγμονώδης διατροφή: Το μυστικό για καλύτερη υγεία

Η μείωση των τροφίμων που προκαλούν φλεγμονή και η αύξηση της κατανάλωσης αντιφλεγμονωδών τροφίμων μπορούν να προσφέρουν σημαντική βελτίωση στην ενέργεια, τη διάθεση και τον ύπνο μας.

Σύμφωνα με τη δρ. Uma Naidoo, ψυχίατρο και ειδικό στη διατροφή, που μίλησε στο «Fortune», η υιοθέτηση μιας αντιφλεγμονώδους διατροφής μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα στην ψυχική και σωματική μας υγεία σε μακροχρόνιο επίπεδο.

1. Ενίσχυση της υγείας του εντέρου

Η σωστή λειτουργία του εντέρου είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της φλεγμονής και την υποστήριξη της ενέργειας και της διάθεσης. Η κατανάλωση προβιοτικών και τροφίμων που προάγουν την ανάπτυξη καλών βακτηρίων στο έντερο είναι το κλειδί.

Έρευνες έχουν δείξει ότι μια μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε ψάρια, πουλερικά, φρούτα, λαχανικά και υγιεινά λίπη, μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στο σώμα, αλλάζοντας τη σύνθεση της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου.

Καλύτερες τροφές: Γιαούρτι, κεφίρ, κίμτσι (κορεάτικο τουρσί), κομπούτσα, ξινολάχανο

2. Μείωση των επιπέδων κορτιζόλης

Η κορτιζόλη είναι η ορμόνη του στρες που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια αγχωτικών καταστάσεων. Όταν παραμένει σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ενέργεια και τη διάθεσή μας. Τα τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο βοηθούν το σώμα να μεταβολίζει την κορτιζόλη, συμβάλλοντας στην ταχύτερη μείωση του στρες και την προώθηση της χαλάρωσης.

Καλύτερες τροφές: Αβοκάντο, μπανάνες, μπρόκολο, μαύρη σοκολάτα, σπόροι κολοκύθας, σπανάκι

3. Ρύθμιση των ορμονών του στρες

Τα βότανα και τα μπαχαρικά δεν πρέπει να παραμελούνται, καθώς διαθέτουν υψηλή αντιφλεγμονώδη δράση. Το σκόρδο, για παράδειγμα, είναι ένα προβιοτικό που βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας του εντέρου, ενώ ο κουρκουμάς έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει θετικά την ικανότητα του εγκεφάλου να ρυθμίζει τις ορμόνες του στρες.

Καλύτερες τροφές: Σκόρδο, κουρκουμάς, τζίντζερ, κανέλα, καγιέν

4. Καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών

Τα φυτοθρεπτικά συστατικά, που δίνουν τα έντονα χρώματα στα φυτά, είναι ισχυροί σύμμαχοι στην καταπολέμηση της φλεγμονής. Όσο πιο πολύχρωμο είναι το πιάτο μας τόσο περισσότερες προστατευτικές ουσίες παρέχουμε στο σώμα μας για την καταπολέμηση του στρες και των ελεύθερων ριζών.

Καλύτερες τροφές: Σκούρα πράσινα λαχανικά, βατόμουρα, φράουλες, καρότα, γλυκοπατάτες, παντζάρια

Επιλέγουμε τις τροφές μας, ενισχύουμε την υγεία μας

Η υιοθέτηση μιας αντιφλεγμονώδους διατροφής μπορεί να αλλάξει την καθημερινότητά σας προς το καλύτερο. Χρειάζεται χρόνο και υπομονή, αλλά τα οφέλη θα είναι μακροπρόθεσμα και θα επηρεάσουν θετικά όχι μόνο την ενέργεια και τη διάθεση, αλλά και την ποιότητα του ύπνου σας. Επιλέγοντας τροφές που προάγουν την υγεία του εντέρου, μειώνουν την κορτιζόλη, ρυθμίζουν τις ορμόνες του στρες και καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, μπορείτε να χτίσετε μια σταθερή βάση για τη βελτίωση της συνολικής σας υγείας.