Νιώθετε συχνά κουρασμένοι ή νωχελικοί κατά τη διάρκεια της ημέρας; Αισθάνεστε ότι τα επίπεδα ενέργειάς σας είναι ασταθή και μεταβάλλονται συνεχώς;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν αυτά τα προβλήματα, αλλά η διατροφή συχνά παραβλέπεται.

Μάλιστα, πολλά από τα τρόφιμα που συνδέουμε με «υψηλότερη ενέργεια» μπορεί τελικά μακροπρόθεσμα να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Ακολουθούν τα δύο πιο συνηθισμένα διατροφικά λάθη, που πρέπει να σκεφτείτε να περιορίσετε για μια πιο σταθερή ενεργειακή κατάσταση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Κατανάλωση πολλών ενεργειακών ποτών

Τα ενεργειακά ποτά είναι ιδιαίτερα δημοφιλή. Όλα περιέχουν καφεΐνη, αλλά συνήθως και άλλα συστατικά, όπως ζάχαρη, υψηλές δόσεις βιταμινών του συμπλέγματος Β και αμινοξέα όπως η ταυρίνη.

Προφανώς, μπορούν να σας βοηθήσουν άμεσα αν νιώθετε κουρασμένοι, αλλά η τακτική κατανάλωση αυτών των ποτών μπορεί να κρύβει κινδύνους.

Αν και υπάρχουν ενεργειακά ποτά που δεν περιέχουν ζάχαρη, πολλά είναι γεμάτα με αυτή. Η ζάχαρη αυξάνει γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και παρέχει γρήγορη ενέργεια. Ωστόσο, στη συνέχεια οδηγεί σε μεγάλη πτώση των επιπέδων και εσείς νιώθετε ξανά κενός από ενέργεια. Αν καταναλώνετε ενεργειακά ποτά, προσπαθήστε τουλάχιστον να βρείτε εκείνα χωρίς πρόσθετη ζάχαρη.

Επιπλέον, πρέπει να είστε προσεκτικοί με την πρόσληψη καφεΐνης. Τα ενεργειακά ποτά παρέχουν συνήθως περίπου 80-85 mg καφεΐνης ανά 1 φλιτζάνι. Αυτό είναι κοντά στην περιεκτικότητα ενός τυπικού φλιτζανιού καφέ. Το πρόβλημα είναι ότι πολλά ποτά στην αγορά διατίθενται σε δοχεία διπλάσιας ποσότητας. Αν πίνετε πολλά από αυτά κάθε μέρα, σίγουρα καταναλώνετε υπερβολικές ποσότητες καφεΐνης.

Προτίμηση σε γλυκά

Η επιλογή μπισκότων, ενός ντόνατ ή καραμέλας ως ενδιάμεσο σνακ μπορεί να λειτουργήσει για περίπου μία ή δύο ώρες. Αυτά τα τρόφιμα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και αυξάνουν γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Όπως συμβαίνει και με τα ενεργειακά ποτά, στον οργανισμό σας θα δοθεί μια άμεση ώθηση, αλλά θα ακολουθήσει μια εξίσου γρήγορη πτώση. Οι ανισορροπίες στο σάκχαρο του αίματος είναι η κύρια διατροφική αιτία ασταθών επιπέδων ενέργειας, οπότε η επιλογή σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, που ενισχύουν αυτή την αστάθεια, σίγουρα δεν είναι η ιδανική επιλογή.

Ένα σνακ, όπως τα φρούτα ή το γιαούρτι, θα ήταν μια καλύτερη ιδέα για πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Όλα τα φρούτα περιέχουν φυτικές ίνες που βοηθούν στην αργή πέψη των σακχάρων, ενώ το γιαούρτι θα παρέχει πρωτεΐνες και πιθανώς υγιή λιπαρά, ανάλογα με τον τύπο που θα επιλέξετε.

Η ίδια λογική ισχύει για τον περιορισμό όλων των σνακ υψηλής περιεκτικότητάς σε υδατάνθρακες (κριτσίνια, κράκερ, πατατάκια κλπ). Η κατανάλωση πιο ισορροπημένων σνακ και γευμάτων, γενικότερα, μπορεί όχι μόνο να βελτιώσει τα επίπεδα ενέργειας, αλλά και να σας κρατήσει χορτάτους για περισσότερη ώρα.

Αποφύγετε τις γρήγορες λύσεις, καταναλώστε με υπευθυνότητα

Η διατροφή δεν είναι ο μόνος λόγος για τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας. Το άγχος, ο ύπνος και άλλοι παράγοντες παίζουν επίσης ρόλο ή μπορεί να είναι η κύρια αιτία για τις ασταθείς ενεργειακές στάθμες.

Ωστόσο, η διατροφή αξίζει να εξεταστεί αν καταναλώνετε πολλά υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα ή βασίζεστε υπερβολικά στα ενεργειακά ποτά. Και οι δύο αυτές συνήθειες μπορεί να λειτουργούν προσωρινά, αλλά δεν βελτιώνουν πραγματικά τα επίπεδα ενέργειας.

Λειτουργούν απλώς ως γρήγορες λύσεις, και αν τα εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή, φροντίστε να το κάνετε με υπευθυνότητα, για να μην αισθάνεστε τόσο κουρασμένοι συνεχώς.