Από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και την υποστήριξη της πέψης μέχρι τη μείωση της φλεγμονής και τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, αυτά τα γευστικά συστατικά αξίζει να τα έχετε στο ψυγείο και το ντουλάπι σας. Επιπλέον η χρήση τους μπορεί να συμβάλλει και στην μείωση της πρόσληψης αλατιού, καθώς μπορείτε να το αφαιρέσετε από τα πιάτα σας χωρίς να χάνετε σε γεύση.

Ακολουθεί μια λίστα με τα πιο υγιεινά βότανα και μπαχαρικά.

Κουρκουμάς

Η κύρια δραστική ένωση του κουρκουμά, η κουρκουμίνη, βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου, καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και νευρολογικών εκφυλιστικών καταστάσεων, σύμφωνα με μία έρευνα του 2023 που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Molecular Sciences. Συνδυάστε τον κουρκουμά με λίγο μαύρο πιπέρι ή μια πηγή υγιούς λίπους για να ενισχύσετε την απορρόφηση της κουρκουμίνης. Διαβάστε εδώ πώς μπορείτε να φτιάξετε το «χρυσό γάλα», το ευεργετικό ρόφημα με κουρκουμά.

Κόκκινο πιπέρι (πιπέρι καγιέν)

Υπάρχουν μερικά πολλά υποσχόμενα στοιχεία υπέρ της καψαϊκίνης για την απώλεια λίπους. Πρόκειται για την κύρια δραστική ένωση του πιπεριού καγιέν που του δίνει αυτή τη χαρακτηριστική καυτερή γεύση. Σύμφωνα με την έρευνα, μπορεί να καταστέλλει την όρεξη βραχυπρόθεσμα, αλλά και να βελτιώσει το μικροβίωμα του εντέρου.

Ιερός βασιλικός

Σε αντίθεση με τον κανονικό βασιλικό, ο οποίος είναι γλυκός, ο ιερός βασιλικός έχει μια πιπεράτη και πικάντικη γεύση. Δρα κατά του στρες, ενώ έρευνες έχουν διαπιστώσει πως βοηθάει στη βελτίωση της πίεσης και της ποιότητας του ύπνου. Σημειώνεται πως τα εκχυλίσματα είναι συνήθως πιο ισχυρά από το ίδιο το φυτό.

Τζίντζερ

Σαν τσάι καταπραΰνει το στομάχι, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε πολλά πιάτα. Διεγείρει τη γαστρική κένωση και προάγει την ομαλή λειτουργία του εντέρου. Επίσης έρευνες έχουν διαπιστώσει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του τζίντζερ. Σύμφωνα με μελέτη, το αποξηραμένο τζίντζερ είναι υψηλότερο σε αντιοξειδωτικά από το φρέσκο.

Κανέλα

Εκτός από την αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση, η κανέλα φαίνεται να βοηθά και στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Έχει συνδεθεί επίσης με βελτίωση του τρόπου με τον οποίο ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί την ινσουλίνη και αυτό μπορεί να βοηθήσει σε ορισμένες νευρολογικές εκφυλιστικές ασθένειες, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Ρίγανη

Τα κύρια συστατικά του ελαίου ρίγανης -η καρβακρόλη και η θυμόλη- έχει παρατηρηθεί ότι βοηθούν στην πρόληψη ορισμένων ιών από το να κολλήσουν στα κύτταρα του σώματος, προσφέροντας υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μαύρο πιπέρι

Όχι μόνο βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει καλύτερα ορισμένα αντιοξειδωτικά, όπως η κουρκουμίνη στον κουρκουμά, αλλά και το μαύρο πιπέρι έχει και τα δικά του οφέλη. Η πιπερίνη σχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου νευρολογικών διαταραχών που συνδέονται με την ηλικία και τη γήρανση του εγκεφάλου.

Δενδρολίβανο

Αυτό το βότανο προσφέρει σημαντική γεύση και προστατευτικά φυτικά χημικά όπως αντιοξειδωτικά. Οι πολυφαινόλες, ένας τύπος αντιοξειδωτικού στο δεντρολίβανο, βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής επιβραδύνοντας τις κυτοκίνες.

Μέντα

Από έρευνες έχει διαπιστωθεί πως το έλαιο μέντας βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS) μετά τη λήψη του για 12 εβδομάδες. Η μενθόλη, το βασικό συστατικό του, πιστεύεται ότι βοηθά στη χαλάρωση των μυών του πεπτικού σωλήνα.

Φασκόμηλο

Το φασκόμηλο έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της μνήμης, ιδίως την άμεση ανάκληση λέξεων. Έχει παρατηρηθεί επίσης ότι βοηθά στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου σε άτομα με ήπια έως μέτρια νευροεκφυλιστική νόσο.

Σκόρδο

Το σκόρδο έχει αντιικές ιδιότητες. Όταν το συνθλίβετε, απελευθερώνει την οργανοθειική ένωση αλισίνη, η οποία συνδέεται με την υποστήριξη του ανοσοποιητικού.