Επιστήμονες βρήκαν για πρώτη φορά μικροπλαστικά στην καρδιά του ανθρώπου και είναι ανήσυχοι, γιατί μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουν πως κατέληξαν εκεί, αν και υπάρχουν διάφορες θεωρίες.
Σύμφωνα με την Daily Mail, ειδικοί από το νοσοκομείο Anzhen του Πεκίνου πήραν δείγμα αίματος από καρδιακό ιστό 15 ασθενών που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση καρδιάς. Τα μικροπλαστικά βρέθηκαν σε όλα τα δείγματα, ενώ σε πέντε από αυτά εντοπίστηκαν εννέα είδη πλαστικού.
Έτσι, δημοσίευσαν σχετική έρευνα στο περιοδικό Environmental Science & Technology, αναφέροντας πως «η ανίχνευση μικροπλαστικών είναι ανησυχητική και απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να διερευνηθεί ο τρόπος με τον οποίο αυτά εισέρχονται στους καρδιακούς ιστούς καθώς οι πιθανές επιπτώσεις τους στη μακροπρόθεσμη πρόγνωση μετά από καρδιοχειρουργική επέμβαση».
Ακόμη, δεν γνωρίζουν πως τα μικροπλαστικά κατέληξαν στην καρδιά, όμως είπαν ότι η καρδιοχειρουργική είναι μια οδός εισόδου πλαστικών στο σώμα που παραβλέπεται.
Πόσο επικίνδυνα είναι
Τα μικροπλαστικά είναι μικρά κομμάτια πλαστικού και συνήθως είναι μικρότερα από 5 χιλιοστά. Χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: τα πρωτογενή που απελευθερώνονται άμεσα στο περιβάλλον και τα δευτερογενή που προέρχονται από μεγαλύτερα πλαστικά αντικείμενα, όπως οι πλαστικές σακούλες, τα μπουκάλια και τα δίχτυα αλιείας.
Τα πρωτογενή υπολογίζεται ότι αποτελούν το 15% με 31% των μικροπλαστικών στους ωκεανούς και τα δευτερογενή το 69% με 81% των μικροπλαστικών που υπάρχουν στους ωκεανούς, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Στο αίμα λοιπόν, τα πλαστικά μπορούν να κολλήσουν στην εξωτερική μεμβράνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων και μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητά τους να μεταφέρουν οξυγόνο. Έχουν επίσης συνδεθεί με την ανάπτυξη καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και άνοιας, καθώς και με προβλήματα γονιμότητας. Τα κύτταρα δεν μπορούν να διασπάσουν πλαστικά σωματίδια στο σώμα, οδηγώντας σε σημαντική φλεγμονή.