Η αρχή του καλοκαιριού είναι μια εξαιρετική στιγμή για να επανεκτιμήσετε τα αντηλιακά που έχετε Συχνές ερωτήσεις σχετικά με το αντηλιακό παρουσιάζει άρθρο του Healthline. Ποιος είναι όμως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αποτρέψετε τις βλάβες από τον ήλιο στο δέρμα σας; Μένοντας μακριά… Αλλά η αποφυγή του ήλιου είναι ένας άσχημος τρόπος για να περάσετε τον καλοκαιρινό σας χρόνο, ειδικά όταν οι ακτίνες του ήλιου είναι εν μέρει υπεύθυνες για την ανύψωση της διάθεσής σας.
Λοιπόν, ποιο είναι το καλύτερο πράγμα που έχουμε για να προστατεύσουμε την επιφάνεια του δέρματός μας και τα πολλά στρώματα πιο κάτω; Το αντηλιακό.
Μιλήσαμε με ειδικούς και κάναμε την έρευνα για να ξεκαθαρίσουμε την κοινή σύγχυση με τα αντηλιακά. Από τους αριθμούς SPF μέχρι τους τύπους δέρματος, εδώ είναι κάθε ερώτηση που έχετε σχετικά με το αντηλιακό, απαντημένη.
Πόσο πρέπει να προσέχω τoν δείκτη προστασίας
Η Νεοϋορκέζα δερματολόγος Fayne Frey υπενθυμίζει ότι «κανένα αντηλιακό δεν είναι 100% αποτελεσματικό στην πρόληψη του καψίματος και της βλάβης του δέρματος». Σημειώνει επίσης ότι το αντηλιακό απλά «μπορεί να αυξήσει τον χρόνο που μπορείτε να βρίσκεστε έξω». Και ο χρόνος που δαπανάται έξω είναι κάπως συσχετισμένος με το SPF.
Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι το SPF 100, σε σύγκριση με το SPF 50, κάνει πραγματική διαφορά στην προστασία του δέρματός σας από βλάβες και εγκαύματα. Το ελάχιστο που χρειάζεται είναι αντηλιακό με δείκτη προστασίας 30.
Η Frey προσθέτει ότι οι υψηλότεροι SPF τείνουν να είναι πιο κολλώδεις, επομένως σε μερικούς ανθρώπους δεν τους αρέσουν τόσο πολύ. Αλλά αυτή η επιπλέον προστασία αξίζει τον κόπο για μια μέρα στην παραλία, ακόμα κι αν δεν θέλετε να την επιλέγετε καθημερινά. «Το SPF 30 είναι το ελάχιστο που προτείνω, αλλά υψηλότερο είναι πάντα καλύτερο», λέει η Frey. Το Thinkbaby SPF 30 Stick καλύπτει τα βασικά χωρίς την αίσθηση που μοιάζει με κόλλα. Επιπλέον, το στικ διευκολύνει την εκ νέου εφαρμογή εν κινήσει.
Πώς λειτουργεί η προστασία UVA και UVB
Ο ήλιος εκπέμπει διαφορετικούς τύπους ακτίνων φωτός, δύο από τις οποίες είναι κυρίως υπεύθυνες για την καταστροφή του δέρματός σας: η υπεριώδες Α (UVA) και η υπεριώδες Β (UVB). Οι ακτίνες UVB είναι μικρότερες και δεν μπορούν να διαπεράσουν εύκολα, αλλά είναι αυτές που προκαλούν ηλιακά εγκαύματα. Οι ακτίνες UVA, που μπορούν να περάσουν μέσα από το γυαλί, είναι πιο ύπουλες επειδή επηρεάζουν το δέρμα σας κάτω από την επιφάνεια, ακόμη και όταν δεν μπορείτε να το νιώσετε να καίει. Για αυτόν τον λόγο, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το αντηλιακό σας γράφει στην ετικέτα, «προστασία UVA/UVB» ή «πολλαπλού φάσματος».
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ φυσικών και χημικών αντηλιακών
Θα ακούσετε τους όρους «φυσικό» και «χημικό» που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τα αντηλιακά. Αυτοί οι όροι αναφέρονται στα ενεργά συστατικά που χρησιμοποιούνται.
Φυσικό (ανόργανο) αντηλιακό
Μόνο δύο ανόργανα αντηλιακά συστατικά έχουν εγκριθεί από τον FDA: οξείδιο ψευδαργύρου και διοξείδιο του τιτανίου. Θεωρείται ότι τα ανόργανα αντηλιακά δημιουργούν ένα προστατευτικό φράγμα στην επιφάνεια του δέρματός σας που αντανακλά και διασκορπίζει τις ακτίνες UV μακριά από το σώμα σας. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα, σύμφωνα με την Trusted Source, ότι τα ανόργανα αντηλιακά προστατεύουν πραγματικά το δέρμα απορροφώντας έως και το 95% των ακτίνων.
Τα φυσικά αντηλιακά συνήθως αφήνουν πίσω τους κάτι σαν λευκό γύψο, εκτός εάν χρησιμοποιείτε ένα χρωματισμένο προϊόν. Επίσης, ενώ τα φυσικά αντηλιακά χαρακτηρίζονται ως «φυσικά», τα περισσότερα δεν είναι και πρέπει να υποστούν επεξεργασία με συνθετικές χημικές ουσίες προκειμένου να γλιστρήσουν ομαλά στο δέρμα σας.
Χημικό (οργανικό) αντηλιακό
Όλα τα ενεργά συστατικά που δεν είναι ψευδάργυρος ή τιτάνιο θεωρούνται συστατικά χημικών αντηλιακών. Τα χημικά αντηλιακά απορροφώνται στο δέρμα σας σαν λοσιόν αντί να σχηματίζουν ένα φράγμα στην κορυφή του δέρματός σας. Αυτά τα ενεργά συστατικά «προκαλούν μια χημική αντίδραση που μετατρέπει το υπεριώδες φως σε θερμότητα, έτσι ώστε να μην μπορεί να βλάψει το δέρμα».
Πόσο συχνά πρέπει να βάζω αντηλιακό
«Φοράω αντηλιακό 365 μέρες το χρόνο», λέει η Frey. «Βουρτσίζω τα δόντια μου το πρωί και βάζω το αντηλιακό μου». Είτε περνάτε το απόγευμα στον ήλιο είτε όχι, βεβαιωθείτε ότι εφαρμόζετε αρκετό αντηλιακό για να είναι πραγματικά αποτελεσματικό – οι περισσότεροι από εμάς δεν το κάνουμε. Η Frey και ο Chheda λένε και οι δύο ότι ο μέσος άνθρωπος με μαγιό χρειάζεται μια γεμάτη χούφτα (ή ένα γεμάτο ποτήρι) για να καλύψει όλες τις εκτεθειμένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου σας, κάθε 2 ώρες. Εάν είστε στην παραλία για όλη την ημέρα με την οικογένειά σας – ας πούμε, 6 ώρες στον ήλιο – χρειάζεται τουλάχιστον 6 κούπες o καθένας. Εάν δεν είστε στο νερό, βάλτε ένα πουκάμισο και καπέλο και καθίστε στη σκιά. Κάθε κομμάτι κάλυψης κάνει τη διαφορά. Τα άτομα με σκούρες αποχρώσεις δέρματος και όσοι μαυρίζουν εύκολα δεν πρέπει να τσιγκουνεύονται. «Ο τόνος του δέρματός σας δεν πρέπει να καθορίζει πόσο αντηλιακό θα φοράτε. Όλοι, ανεξαρτήτως χρώματος δέρματος, θα πρέπει να εφαρμόζουν επαρκή ποσότητα αντηλιακού για να εξασφαλίσουν πλήρη προστασία», συμβουλεύει ο Chheda. Τα ποσοστά επιβίωσης από καρκίνο του δέρματος είναι χαμηλότερα στους έγχρωμους, κάτι που μπορεί να οφείλεται σε ανισότητες στη φροντίδα του προσυμπτωματικού ελέγχου ή στην πεποίθηση ότι τα πιο σκούρα δέρματα δεν χρειάζονται αντηλιακό.
Χρειάζεται να φοράω αντηλιακό αν είμαι σε εσωτερικό χώρο το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας
Ακόμα κι αν δεν περάσετε το απόγευμα στην πισίνα, εξακολουθείτε να είστε σίγουροι ότι θα έρθετε σε επαφή με τις ακτίνες UV από το παράθυρο ή κοιτάζοντας έξω. Μελέτες δείχνουν ότι η καθημερινή χρήση αντηλιακού μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος και σημάδια γήρανσης του δέρματος, όπως ρυτίδες, υπερμελάγχρωση και μαύρα στίγματα.
Υπενθυμίσεις επανεφαρμογής: Εφαρμόζετε πάντα ξανά το αντηλιακό. Στοχεύστε για κάθε 2 ώρες αν είστε έξω. Το αντηλιακό που βάλατε αρχικά μπορεί να μετακινηθεί ή να μετατοπιστεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Χρειάζονται επίσης περίπου 20 λεπτά για να δράσει το αντηλιακό. Εάν το αντηλιακό σας έχει πιο παχύρρευστο οξείδιο ψευδαργύρου, ίσως μπορέσετε να ξεφύγετε από τη χρήση λιγότερου αντηλιακού, αλλά αν δεν είστε σίγουροι, μην το ρισκάρετε!
Υπάρχει διαφορά μεταξύ του αντηλιακού προσώπου και σώματος
Όσον αφορά την αντηλιακή προστασία, σύμφωνα με την Frey, η μόνη πραγματική διαφορά μεταξύ του αντηλιακού προσώπου και σώματος είναι το… μέγεθος του μπουκαλιού . Δεν χρειάζεται να αγοράσετε ξεχωριστό μπουκάλι αντηλιακό για το πρόσωπό σας εάν δεν θέλετε. Υπάρχουν μερικά εξαιρετικά συνδυαστικά προϊόντα με ετικέτα για πρόσωπο και σώμα.
Ωστόσο, το πρόσωπό σας είναι συχνά πιο ευαίσθητο από το υπόλοιπο σώμα σας, έτσι πολλοί άνθρωποι προτιμούν ένα ελαφρύ, μη λιπαρό αντηλιακό ειδικά σχεδιασμένο για το πρόσωπο, ειδικά για καθημερινή χρήση. Αυτά είναι λιγότερο πιθανό να φράξουν τους πόρους, να προκαλέσουν σπασίματα ή να ερεθίσουν το δέρμα.
Προσοχή: Θα πρέπει να αποφύγετε τη χρήση αντηλιακών με σπρέι στο πρόσωπό σας, καθώς δεν είναι ασφαλές να τα εισπνεύσετε. Αν δεν μπορείτε να το αποφύγετε, ψεκάστε πρώτα το αντηλιακό στο χέρι σας και τρίψτε το.
Πρέπει τα παιδιά και τα μωρά να χρησιμοποιούν διαφορετικά αντηλιακά από τους ενήλικες;
Για τα μωρά και τα παιδιά, καθώς και για όσους έχουν ευαίσθητο δέρμα, οι δερματολόγοι συνιστούν φυσικά αντηλιακά, καθώς είναι πολύ λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν εξανθήματα ή άλλες αλλεργικές αντιδράσεις. Για τα μικρά παιδιά, ένα υποαλλεργικό αντηλιακό με οξείδιο ψευδαργύρου, , μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή.
Δεδομένου ότι μπορεί να είναι δύσκολο για τα παιδιά που είναι λίγο μεγαλύτερα να κάθονται ακίνητα για εφαρμογές αντηλιακού, ένα αντηλιακό σπρέι όπως το Supergoop Antioxidant-Infused Sunscreen Mist SPF 30 μπορεί να κάνει τη διαδικασία λιγότερο δύσκολη. Φροντίστε να κρατάτε το ακροφύσιο κοντά και να ψεκάζετε μέχρι να γυαλίσει το δέρμα για να βεβαιωθείτε ότι εφαρμόζετε αρκετά.
Πρέπει να ανησυχώ για τα επιβλαβή συστατικά του αντηλιακού μου;
Οι δερματολόγοι που μίλησαν στο Health line, τόνισαν ότι τα ενεργά συστατικά του αντηλιακού ελέγχονται από τον FDA. Αλλά συμφωνούν ότι τα χημικά είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος, επομένως εάν έχετε μια δερματική πάθηση όπως έκζεμα ή ακμή ή είστε επιρρεπείς σε αλλεργικές αντιδράσεις, χρησιμοποιήστε αντηλιακά που χρησιμοποιούν οξείδιο ψευδαργύρου και διοξείδιο του τιτανίου.
Τα αρώματα προκαλούν σε πολλούς ανθρώπους ερεθισμό, επομένως ένα φυσικό αντηλιακό χωρίς άρωμα και υποαλλεργικό είναι ιδανικό. Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με την ασφάλεια των αντηλιακών, ο Dustin J. Mullens, δερματολόγος στο Scottsdale της Αριζόνα, συνιστά να ανατρέξετε στον οδηγό αντηλιακών της Environmental Working Group, ο οποίος δίνει αξιολογήσεις ασφαλείας σε εκατοντάδες αντηλιακά με βάση επιστημονικά δεδομένα και βιβλιογραφία.
Το αντηλιακό μου σκοτώνει κοραλλιογενείς υφάλους;
Τον Μάιο του 2018, η Χαβάη απαγόρευσε τα χημικά αντηλιακά συστατικά oxybenzone και octinoxate, τα οποία οι επιστήμονες πιστεύουν ότι συμβάλλουν στη λεύκανση των κοραλλιογενών υφάλων. Ο νόμος αυτός τέθηκε σε ισχύ το 2021. Συνολικά, δεν είναι κακή ιδέα να είστε προληπτικοί και να επιλέξετε αντηλιακά ασφαλή για τους ύφαλους που δεν περιλαμβάνουν οξυβενζόνη ή οκτινοξάτη, όπως το Blue Lizard Sensitive SPF 30, το οποίο προστατεύεται από την υπεριώδη ακτινοβολία από το οξείδιο του ψευδαργύρου και το διοξείδιο του τιτανίου. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα ορυκτά αντηλιακά καθαρά. Πολλά ορυκτά αντηλιακά περιέχουν μικροσκοπικά σωματίδια οξειδίου ψευδαργύρου και διοξειδίου του τιτανίου, τα οποία ονομάζονται νανοσωματίδια. Πρόσφατη έρευνα Η αξιόπιστη πηγή δείχνει ότι αυτά τα νανοσωματίδια μπορεί επίσης να είναι επιβλαβή για τους κοραλλιογενείς υφάλους. Εάν θέλετε να είστε προσεκτικοί, χρησιμοποιήστε ένα αντηλιακό που περιλαμβάνει μη νανοξείδιο ψευδαργύρου στη λίστα συστατικών, όπως Raw Elements Face Stick SPF 30.
Πώς μπορώ να επιλέξω το κατάλληλο αντηλιακό για τον τύπο του δέρματός μου
Από το Amazon έως το Ulta, έχετε κυριολεκτικά εκατοντάδες για να διαλέξετε. Μπορείτε να ξεκινήσετε με τα βασικά: Επιλέξτε ευρέως φάσματος και SPF τουλάχιστον 30. Από εκεί, λάβετε υπόψη παράγοντες σημαντικούς για εσάς, όπως εάν έχετε μια πάθηση του δέρματος και εάν προτιμάτε να εφαρμόσετε ένα στικ ή μια κρέμα.
Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε αντηλιακό στικ, σπρέι ή λοσιόν;
Έστω και μια μικρή ποσότητα αντηλιακού είναι καλύτερο από το καθόλου αντηλιακό. Αλλά δεν παρέχουν όλα τα αντηλιακά την ίδια προστασία. Τα αντηλιακά λοσιόν συνήθως παρέχουν τη μεγαλύτερη κάλυψη επειδή είναι εύκολο να τα χύνετε ή να τα συμπιέσετε από ένα μπουκάλι και απλώνονται ευρέως στο δέρμα σας. Είναι δύσκολο να χάσετε ένα σημείο, εφόσον μπορείτε να φτάσετε σε αυτό το σημείο με το χέρι σας (ή κάποιου άλλου). Τείνουν επίσης να περιέχουν τα πιο προστατευτικά και λιγότερο επιβλαβή συστατικά, όπως το οξείδιο του ψευδαργύρου. Τα αντηλιακά με stick δεν είναι επίσης κακά. Αλλά είναι εύκολο να χάσετε ένα σημείο, επειδή πολλά αντηλιακά με stick είναι στενά και πρέπει να κάνετε πολύ περισσότερη δουλειά για να έχετε πλήρη κάλυψη. Είναι βολικά για χρήση στο πρόσωπό σας ή σε μικρότερες εκτεθειμένες περιοχές του δέρματος, αλλά δεν συνιστώνται για χρήση σε ολόκληρο το σώμα σας εάν θέλετε βολική, επαρκή προστασία. «Ειδικά για πινελιές για το πρόσωπο, τη μύτη και τα μάγουλα — και μην ξεχνάτε αυτά τα αυτιά! Καίγονται, επομένως ένα ραβδί θα ήταν υπέροχο για αυτές τις περιοχές», λέει η Healthline Medical Reviewer Cynthia Cobb, DNP. Τα αντηλιακά σπρέι γενικά δεν είναι καλή ιδέα.
Το μεγαλύτερο μέρος του αντηλιακού που βγαίνει από το δοχείο δεν έρχεται σε επαφή με το δέρμα σας επειδή διασκορπίζεται στον αέρα ακόμη και από ελαφριά ροή αέρα ή αέρα. Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του δέρματός σας δεν θα έχει αρκετή προστασία από τις ακτίνες UV και θα πρέπει να το εφαρμόζετε ξανά συχνά. Πολλά αντηλιακά σπρέι απελευθερώνουν επίσης τοξικές χημικές ουσίες και αερολύματα όταν χρησιμοποιούνται. Μπορούν να παράγουν σωματίδια που είναι επικίνδυνα για την αναπνοή και μπορεί επίσης να αποτελούν κίνδυνο πυρκαγιάς.
Λήγει το αντηλιακό;
Τα περισσότερα αντηλιακά έχουν ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στα δοχεία τους. Τα συστατικά που συνθέτουν το αντηλιακό διασπώνται με την πάροδο του χρόνου, επομένως είναι συνετό να μην χρησιμοποιείτε ένα αντηλιακό μετά την ημερομηνία λήξης του για να βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετή κάλυψη. Δεν έχουν όλα τα αντηλιακά ημερομηνία λήξης. Αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν θα λήξουν ποτέ – ο FDA επιτρέπει στους κατασκευαστές αντηλιακών αντηλιακών αξιόπιστων προτύπων να αποφεύγουν να αναφέρουν ημερομηνία λήξης, εφόσον αποδεικνύεται ότι το προϊόν παραμένει σταθερό για περισσότερα από 3 χρόνια.
Το αντηλιακό περιορίζει την πρόσληψη βιταμίνης D;
Έχει προταθεί εδώ και καιρό ότι το αντηλιακό μπορεί να περιορίσει την ποσότητα βιταμίνης D που λαμβάνει το σώμα σας από τον ήλιο, καθώς εμποδίζει σε μεγάλο βαθμό το ηλιακό φως να φτάσει στο δέρμα σας. Μια μελέτη του 2017 υποδεικνύει ότι τα αντηλιακά με SPF υψηλότερο από 50 μπορούν να μειώσουν τη βιταμίνη D που απορροφάται από το δέρμα έως και 92,5%.
Αλλά η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα μειώθηκαν μόνο κατά 7-13%. Αυτό δείχνει ότι το σώμα σας πιθανότατα βρίσκει άλλους τρόπους για να αναπληρώσει την έκθεση σε βιταμίνη D που δεν λαμβάνετε από το ηλιακό φως.
Άλλοι τρόποι κάλυψης
Στο τέλος της ημέρας, «το καλύτερο αντηλιακό είναι αυτό που θα χρησιμοποιήσετε», λέει η Frey. Και αν θέλετε πραγματικά να προστατευτείτε , φορέστε καπέλο, βάλτε ρούχα που προστατεύουν από τον ήλιο και μείνετε στη σκιά ή σε εσωτερικούς χώρους — ειδικά κατά τις φωτεινές ώρες από το μεσημέρι έως τις 4 μ.μ.