Τα δεδομένα που δίνει το Πεκίνο δεν προσφέρουν μια ακριβή εικόνα της κατάστασης στη χώρα, όπου παρατηρείται έξαρση του κορονοϊού επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Σήμερα ο Οργανισμός υγείας επεσήμανε στην εβδομαδιαία έκθεσή του για τη νόσο ότι το Πεκίνο έχει ανακοινώσει από την 1η Ιανουαρίου 2023, 208.018 νέα κρούσματα covid και 648 θανάτους.
Παράλληλα ο ΠΟΥ επανέλαβε χθες τη στήριξή του στην απόφαση πολλών χωρών να ζητούν αρνητικό τεστ covid από τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Κίνα. Την ίδια ώρα οι χώρες μέλη της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία, βάσει της οποίας οι 27 χώρες του μπλοκ «ενθαρρύνονται ενεργά» να ζητούν από όλους τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Κίνα να παρουσιάζουν πριν την αναχώρησή τους αρνητικό τεστ covid, όχι περισσότερων από 48 ωρών.
«Οι τρέχοντες αριθμοί που δημοσιεύονται από την Κίνα δεν αντιπροσωπεύουν τις πραγματικές επιπτώσεις της νόσου σε ό,τι αφορά τις νοσηλείες, τις εισαγωγές στις μονάδες εντατικής θεραπείας και κυρίως σε ό,τι αφορά τους θανάτους», δήλωσε ο Μάικλ Ράιαν αρμόδιος για τη διαχείριση υγειονομικών κρίσεων στον ΠΟΥ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Η Κίνα είναι αντιμέτωπη με μια έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού, αφού εγκατέλειψε αιφνιδιαστικά στις αρχές Δεκεμβρίου την πολιτική της «μηδενικής covid». Οι αρχές όμως ανακοινώνουν πολύ λίγους θανάτους από τη νόσο, αφού άλλαξαν τη μεθοδολογία τους: πλέον μόνο όσοι πεθαίνουν λόγω αναπνευστικής ανεπάρκειας που οφείλεται στην covid καταγράφονται ως θάνατοι από τη covid. «Αυτός ο ορισμός είναι πολύ στενός», υπογράμμισε ο Ράιαν.
«Εξακολουθούμε να ζητάμε από την Κίνα πιο γρήγορα, πιο τακτικά και πιο αξιόπιστα στοιχεία για τις νοσηλείες και τους θανάτους, καθώς και μια πιο ολοκληρωμένη και σε πραγματικό χρόνο αλληλούχιση του ιού», επεσήμανε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς στην ίδια συνέντευξη Τύπου. Σημειώνοντας ότι ο ΠΟΥ «ανησυχεί» για την κατάσταση στην Κίνα, ο Τέντρος τόνισε τη σημασία του εμβολιασμού. Παράλληλα ο Οργανισμός επανέλαβε τη στήριξή του στα μέτρα που έλαβαν πρόσφατα κάποιες χώρες για τους ταξιδιώτες από την Κίνα. «Με μια τόσο αυξημένη κυκλοφορία (του κορονοϊού) στην Κίνα και απουσία ολοκληρωμένων δεδομένων (…) είναι εντελώς κατανοητό ότι κάποιες χώρες λαμβάνουν μέτρα» περιοριστικά, σημείωσε.
Τα τεστ
Οι ΗΠΑ, οι αρχές των οποίων ζητούν από σήμερα αρνητικό τεστ covid από τους περισσότερους ταξιδιώτες από την Κίνα, χαιρέτισαν τον ρόλο του ΠΟΥ και υπογράμμισαν ότι τα μέτρα που ελήφθησαν συνδέονται με την έλλειψη διαφάνειας από την πλευρά του Πεκίνου.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε χθες την ανησυχία του για τον τρόπο που το Πεκίνο διαχειρίζεται την έξαρση της covid. «Είναι πολύ ευαίσθητοι (…) όταν λέμε ότι δεν έχουν υπάρξει και τόσο ειλικρινείς», δήλωσε σε δημοσιογράφους.
Το Πεκίνο καταδίκασε την Τρίτη την απόφαση χωρών να επιβάλλουν τεστ στους ταξιδιώτες από την Κίνα, χαρακτηρίζοντας το μέτρο «απαράδεκτο» και απειλώντας με «αντίμετρα». «Λαμβάνουμε τα μέτρα που θεωρούμε δικαιολογημένα, ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης στην Κίνα, τα οποία βασίζονται στις συζητήσεις μεταξύ των ειδικών μας», απάντησε χθες εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στο μεταξύ ο κορονοϊός προκαλεί ανησυχία στον ΠΟΥ, «με περισσότερα από 13 εκατομμύρια κρούσματα να έχουν αναφερθεί τον προηγούμενο μήνα», σημειώνοντας ότι πρόκειται για αριθμό μικρότερο από τον πραγματικό αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το Reuters και το AFP. «Όμως το πιο ανησυχητικό είναι ότι είχαμε αύξηση κατά 15% των θανάτων τον προηγούμενο μήνα», όπως δήλωσε η Μαρία βαν Κέρκοβ, επικεφαλής της τεχνικής ομάδας του ΠΟΥ για την covid.
Ο ΠΟΥ παρακολουθεί κυρίως το υποστέλεχος XBB.1.5 της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού, το οποίο έχει εντοπιστεί σε 29 χώρες μέχρι στιγμής, κυρίως στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. «Είναι το πιο μεταδοτικό υποστέλεχος που έχει παρατηρηθεί μέχρι στιγμής», υπογράμμισε η βαν Κέρκοβ.
Το Πεκίνο καλεί τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να υιοθετήσει «αμερόληπτη στάση»
Η Κίνα κάλεσε σήμερα, Πέμπτη (5/1) τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να υιοθετήσει «δίκαιη» θέση για την Covid-19, μετά τις επικρίσεις του οργανισμού για τον απολογισμό της επιδημίας που κοινοποιεί το Πεκίνο.
Το Πεκίνο ήρε χωρίς προειδοποίηση στις αρχές του Δεκεμβρίου τα μέτρα κατά της επιδημίας, τα οποία επέτρεψαν την σε μεγάλη κλίμακα προστασία του κινεζικού πληθυσμού από το 2020.
Έκτοτε η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με εκτόξευση των κρουσμάτων, ενώ νοσοκομεία και κρεματόρια δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί.
Ωστόσο, οι κινεζικές αρχές δεν ανακοινώνουν παρά ελάχιστο αριθμό νεκρών της Covid-19 μετά την αλλαγή της μεθόδου υπολογισμού των περιστατικών.
«Οι αριθμοί που δημοσιοποιεί αυτήν την στιγμή η Κίνα υποτιμούν σε μεγάλο βαθμό τις συνέπειες της νόσου ως προς τις νοσηλείες, των εισόδων στην εντατική και κυρίως ως προς τους θανάτους», δήλωσε χθες ο Μάικλ Ράιαν, υπεύθυνος για την διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων στον ΠΟΥ.
«Ελπίζουμε ότι … ο ΠΟΥ θα υιοθετήσει μία στάση που θα βασίζεται στην επιστήμη, θα είναι αντικειμενική και αμερόληπτη και θα διαδραματίσει ενεργητικό ρόλο στην διεθνή ανταπόκριση στα προβλήματα της επιδημίας», δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας, η Μάι Νινγκ.
Η Μάι έδωσε την διαβεβαίωση ότι το Πεκίνο κοινοποιεί «ακριβή στοιχεία και πληροφορίες» για την επιδημία της Covid-19 και τόνισε την «στενή συνεργασία» ανάμεσα στην Κίνα και τον ΠΟΥ.
Πλέον, μόνο οι άνθρωποι που πεθάνουν από αναπνευστική ανεπάρκεια που συνδέεται με την Covid-19 περιλαμβάνονται στις κινεζικές στατιστικές.
Η Κίνα, με πληθυσμό 1,4 δισεκατομμύριο κατοίκους, δεν κατέγραψε παρά 23 θανάτους από την Covid από τον Δεκέμβριο, παρά το άνευ προηγουμένου εδώ και τρία χρόνια κύμα κρουσμάτων της νόσου στην κινεζική επικράτεια.