Ένα ακόμη παιδί, το 6ο, πέθανε από την μυστηριώδη οξεία ηπατίτιδα στις ΗΠΑ, όπως αποκάλυψαν οι υγειονομικοί αξιωματούχοι. Σύμφωνα με τη Daily Mail, ο αναπληρωτής διευθυντής στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αποκάλυψε το θάνατο σε συνέντευξη Τύπου χθες Παρασκευή (20/5), λέγοντας ότι αναφέρθηκε μια ημέρα αφότου ο οργανισμός ενημέρωσε τον αριθμό των κρουσμάτων του.
Ο Dr Jay Butler δεν αποκάλυψε ούτε την ηλικία του παιδιού αλλά ούτε και την περιοχή.
Η διάμεση ηλικία των παιδιών που παρουσίασαν, πάντως, σοβαρή ηπατίτιδα είναι τα 2 έτη.
Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ μετρούν μέχρι τώρα τους περισσότερους θανάτους, με την Ινδονησία να έχει αναφέρει 5 θανάτους και από έναν η Παλαιστίνη και η Ιρλανδία.
Συνολικά 180 κρούσματα ηπατίτιδας έχουν εντοπιστεί σε 35 πολιτείες. Έχουν γίνει, επίσης, 15 μεταμοσχεύσεις ήπατος.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότερα από 500 κρούσματα έχουν εντοπιστεί, κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει καταγράψει τα περισσότερα (197) και επίσης εργάζεται για να επαληθεύσει τα αίτια της εκδήλωσης της πάθησης, ειδικά οργανώνοντας μελέτες των γονιδίων των παιδιών και των αντιδράσεων του ανοσοποιητικού τους συστήματος.
Οι επιστήμονες προβληματίζονται ως προς την αιτία πίσω από το πλήθος των κρουσμάτων, αλλά μια μόλυνση με αδενοϊό – που μπορεί να προκαλέσει το κοινό κρυολόγημα – είναι η κύρια θεωρία.
Μεγάλο μέρος των περίπου 70 επιπλέον κρουσμάτων στις ΗΠΑ από τις αρχές Μαΐου ως αυτή την εβδομάδα δεν είναι πρόσφατα, διευκρίνισαν πάντως. Αρκετά απλώς αναφέρθηκαν εκ των υστέρων.
Τα αίτια αυτών των σοβαρών φλεγμονών του ήπατος ερευνώνται ακόμη από τους επιστήμονες, υπογράμμισε στέλεχος των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), της κυριότερης ομοσπονδιακής υπηρεσίας δημόσιας υγείας της χώρας.
Ως τώρα, «η βασική υπόθεση» είναι πως «διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ο αδενοϊός 41», θύμισε ο Τζέι Μπάτλερ, στέλεχος των CDC αρμόδιο για τις μολυσματικές ασθένειες. Οι αδενοϊοί είναι γενικά διαδεδομένοι, όμως ως τώρα δεν ήταν γνωστό πως μπορούν να προκαλέσουν ηπατίτιδα σε υγιή παιδιά.
Μολαταύτα «συνεχίζουμε να εξετάζουμε αρκετές άλλες πιθανές αιτίες πέραν του αδενοϊού, συμπεριλαμβανομένου του ερωτήματος εάν πρότερη μόλυνση από τον SARS-CoV-2 (σ.σ. τον νέο κορονοϊό, που προκαλεί τη λοίμωξη COVID-19) μπορεί να παίζει ρόλο», πρόσθεσε.
Κάτι λιγότερο από το 20% των κρουσμάτων της ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης διαπιστώθηκε ότι είχαν μολυνθεί προηγουμένως από τον SARS-CoV-2, διευκρίνισε ο κ. Μπάτλερ.
Πάντως, τα εμβόλια κατά της COVID-19 διαγράφτηκαν από τον κατάλογο των πιθανών αιτίων: στη συντριπτική πλειονότητά τους, τα παιδιά που παρουσίασαν ηπατίτιδα δεν ήταν εμβολιασμένα — ήταν άλλωστε πολύ μικρά για να έχουν εμβολιαστεί.
Οι γονείς ενθαρρύνονται να επαγρυπνούν για την εμφάνιση πιθανών συμπτωμάτων στα παιδιά τους (εμετοί, βαθύχρωμα ούρα, διάρροιες, πόνοι στην κοιλιακή χώρα, ίκτερος…) και να επικοινωνούν με τον παιδίατρό τους αν ανησυχούν.
Πάντως τα κρούσματα παραμένουν «σπάνια» και «τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής είναι καθησυχαστικά», τόνισε ο κ. Μπάτλερ. Παραδόξως, δεν έχει καταγραφεί αύξηση των παιδιατρικών περιπτώσεων ηπατίτιδας σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια μέχρι στιγμής, εξήγησε.