Για έναν πολύ μεταδοτικό ιό κάνει λόγο αναφερόμενη στον αδενοϊό 41, που είναι ο πιθανός ένοχος πίσω από την εμφάνιση κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας, η παιδίατρος Άννα Παρδάλη. Στο 10% των παιδιών που νόσησαν χρειάστηκε μεταμόσχευση ήπατος, εντείνοντας την αγωνία. Στην Ελλάδα ακόμα δεν έχει διαπιστωθεί κάποιο περιστατικό.
«Η ηπατίτιδα είναι μια φλεγμονή του ήπατος που προκαλείται από πολλά αίτια, όπως πχ φάρμακα, ή υπάρχει και η αυτοάνοση ηπατίτιδα. Στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται πως οφείλεται σε έναν ιό, που ονομάζεται αδενοϊός. Πιθανότατα τα παιδιά βρέθηκαν σε ένα καθεστώς αδράνειας του ανοσοποιητικού, που τα εξέθεσε σε αυτόν τον ιό. Είναι ένας ιός γνωστός, συχνός στα μικρά παιδιά. Τώρα, κύριος όγκος των περιστατικών είναι στην Αγγλία», εξήγησε η κ. Παρδάλη στην Κοινωνία Ώρα MEGA.
«Μήπως ο κορονοϊός τροποποίησε το ανοσοποιητικό των παιδιών;» διερωτήθηκε, σχολιάζοντας το γεγονός ότι πολλά από τα κρούσματα εντοπίζονται στην Αγγλία, όπου ο πληθυσμός εκτέθηκε σε μεγάλο βαθμό στον κορονοϊό.
Τι να κάνουν οι γονείς
«Μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί περιστατικό στη χώρα μας. Είναι ένας πολύ μεταδοτικός ιός, κοινός ιός, προσβάλλει κυρίως παιδιά 2-5 ετών. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσει κανείς κάποια συμπτώματα έγκαιρα, όπως ο ίκτερος, η κακουχία, η ανορεξία. Ένα παιδί με ηπατίτιδα είναι αρκετά ταλαιπωρημένο. Εάν εξελιχθεί σε κεραυνοβόλο ηπατίτιδα οι συνθήκες φροντίδας είναι εντατικές», συνέχισε η κ. Παρδάλη.
«Μου κάνει εντύπωση ότι από τα περίπου 170 περιστατικά πάνω από 100 εντοπίζονται στη Μεγάλη Βρετανία», πρόσθεσε.
«Ο γονιός πρέπει να επικοινωνήσει με τον παιδίατρο. Είναι σημαντικό να αφήνουμε τα παιδιά να συνέρχονται από κάθε ίωση. Όταν είναι το παιδί σε καθεστώς εξάντλησης, συμπεριφέρεται ως ανοσοκατασταλμένο», ανέφερε κλείνοντας η κ. Παρδάλη.