Βρετανοί και Γάλλοι επιστήμονες πραγματοποίησαν νέα έρευνα σχετικά με την ικανότητα προσανατολισμού που διαθέτει ο άνθρωπος και κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι έχουν καλύτερη όσοι μεγάλωσαν στην επαρχία, σε αντίθεση με όσους μεγάλωσαν σε πόλη.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο «Nature» και πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Ινστιτούτου Συμπεριφορικών Νευροεπιστημών του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL) και των πανεπιστημίων Κλοντ Μπερνάρ της Λιόν και της Ανατολικής Αγγλίας, με επικεφαλής τους Αντουάν Κουτρό και Ούγκο Σπάιερς.
Οι ερευνητές λοιπόν, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 400.000 ανθρώπους από 38 χώρες που έπαιξαν στο κινητό τηλέφωνο τους ένα βιντεοπαιχνίδι (Sea Hero Quest), κατάλληλο για νευροεπιστημονική έρευνα σχετικά με την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Έτσι, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το μέρος όπου έζησε κανείς ως παιδί, επηρεάζει σημαντικά την ικανότητα προσανατολισμού που έχει, όταν μεγαλώσει. Οι άνθρωποι που μεγάλωσαν σε επαρχιακές ή προαστιακές περιοχές, έχουν καλύτερες δεξιότητες προσανατολισμού και «πλοήγησης» στον χώρο, σε σχέση με όσους μεγάλωσαν μέσα σε πόλεις, ιδίως εκείνες με οδικό δίκτυο οργανωμένο γεωμετρικά σε μορφή πλέγματος με πολλούς κάθετους και οριζόντιους δρόμους.
Οι διαφορές που εντοπίστηκαν
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, εντοπίστηκαν βασικές διαφορές μεταξύ των ατόμων που μεγάλωσαν σε κάποια πόλη, σε σχέση με όσους μεγάλωσαν στην επαρχία.
Για παράδειγμα, όσοι είχαν μεγαλώσει σε πόλεις με γεωμετρική διάταξη δρόμων όπως το Σικάγο και η Νέα Υόρκη τα πήγαιναν χειρότερα στο βιντεοπαιχνίδι, σε σύγκριση με όσους είχαν μεγαλώσει σε πόλεις όπως η Πράγα με πολυδαίδαλη, χαοτική και λιγότερο οργανωμένη χάραξη των δρόμων τους.
Παρόλα αυτά, για λόγους που δεν είναι σαφείς, υπάρχουν διαφορές από χώρα σε χώρα: το πλεονέκτημα προσανατολισμού για όσους μεγάλωσαν μακριά από πόλεις, είναι πολύ μεγαλύτερο σε χώρες όπως ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Αργεντινή και η Σαουδική Αραβία από ό,τι σε άλλες όπως η Αυστρία, η Γαλλία και η Ινδία.
Όπως είπε ο καθηγητής Ούγκο Σπάιερς του Τμήματος Ψυχολογίας του UCL, «βρήκαμε ότι όσοι μεγάλωσαν έξω από τις πόλεις, φαίνεται να τους έχει κάνει καλό στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων πλοήγησης, κάτι που οφείλεται στην απουσία πολυπλοκότητας σε πολλά δίκτυα δρόμων στις πόλεις. Η ικανότητα των ανθρώπων να προσανατολίζονται στον χώρο μειώνεται σταδιακά με την ηλικία, ξεκινώντας σχετικά νωρίς στη ζωή ενός ενήλικα. Η μελέτη μας βρήκε ότι εκείνοι που μεγάλωσαν σε περιοχές με δρόμους σε μοτίβο πλέγματος, μπορεί να έχουν δεξιότητες πλοήγησης συγκρίσιμες με ανθρώπους της επαρχίας μεγαλύτερους στην ηλικία κατά πέντε χρόνια, ενώ σε μερικές περιοχές η διαφορά είναι ακόμη μεγαλύτερη».
Δείτε στο nature.com ολόκληρη την έρευνα