Ο κίνδυνος να νοσηλευτούν όσοι προσβληθούν από την μετάλλαξη Όμικρον είναι μικρότερος, σε σύγκριση με την παραλλαγή Delta του κορονοϊού, όμως η υψηλή μεταδοτικότητα της Όμικρον θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικό αριθμό ασθενών που θα χρειάζονταν νοσοκομειακή περίθαλψη, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.
Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από την ανάλυση των προκαταρκτικών δεδομένων από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας (UKHSA) της Βρετανίας, η οποία δείχνει, συγκεκριμένα,
- ότι ένας ασθενής με Όμικρον έχει κατά 31-45% μικρότερες πιθανότητες να ζητήσει βοήθεια σε νοσοκομείο
- και 50-70% μικρότερες πιθανότητες να εισαχθεί για νοσηλεία, πάντα σε σύγκριση με τη Delta.
Η επικεφαλής της UKHSA Τζένι Χάρις σχολίασε ότι είναι «ενθαρρυντική» η ένδειξη ότι όσοι προσβάλλονται από την παραλλαγή αυτή ενδέχεται να διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να νοσηλευτούν.
«Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτά είναι προκαταρκτικά στοιχεία και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα», υπογράμμισε.
Τα παραπάνω ευρήματα συνάδουν με παρόμοια συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν μελέτες του Imperial College του Λονδίνου και του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. Ένα κρίσιμο, όμως, σημείο, για το οποίο επίσης χρειάζονται περισσότερα δεδομένα αφορά στις επιπτώσεις που έχει η παραλλαγή αυτή στους ηλικιωμένους.
Όμικρον και Εμβόλια
Η μεταδοτικότητα, η σοβαρότητα της ασθένειας και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων παραμένουν τα τρία βασικά ερωτήματα που προσπαθούν να απαντήσουν οι ειδικοί και οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας για να εκτιμήσουν αν θα πρέπει να ληφθούν περισσότερα, αντιδημοφιλή και οικονομικώς επιζήμια μέτρα έναντι της Όμικρον.
Η UKHSA ανέφερε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η προστασία έναντι της συμπτωματικής ασθένειας μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου για την Covid-19, όμως βελτιώνεται μετά την αναμνηστική δόση.
Ωστόσο, η προστασία μειώνεται ταχύτερα απέναντι στην Όμικρον απ’ ό,τι στη Delta και είναι περίπου 15-25% χαμηλότερη μετά τη 10η εβδομάδα από την αναμνηστική δόση.
Νέο αρνητικό ρεκόρ στη Βρετανία
Σημειώνεται πως η Βρετανία έσπασε και πάλι σήμερα ρεκόρ κρουσμάτων, με 119.789 μολύνσεις, από 106.122 χθες.
Μέσα σε μία εβδομάδα καταγράφηκαν συνολικά 678.165 κρούσματα στη χώρα.
Πολλές βιομηχανίες και δίκτυα μεταφορών αντιμετωπίζουν ελλείψεις προσωπικού αφού οι εργαζόμενοι μπαίνουν αυτοαπομόνωση επειδή προσβλήθηκαν ή είναι στενές επαφές κρουσμάτων.
Για να περιοριστούν οι οικονομικές επιπτώσεις, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι μειώνει το χρονικό διάστημα της υποχρεωτικής καραντίνας στην Αγγλία σε 7 ημέρες, από 10 που ήταν μέχρι τώρα, ώστε να επιστρέφουν νωρίτερα στη δουλειά τους οι εργαζόμενοι.