Ανία. Πλήξη. Βαρεμάρα. Είναι από τα πιο συχνά παράπονα που έχουν οι άνθρωποι, ωστόσο σύμφωνα με μια νέα έρευνα η βαρεμάρα δεν είναι και τόσο κακή. Για την ακρίβεια, ίσως οδηγήσει και σε καλά αποτελέσματα, καθώς επιτρέπει στο μυαλό να «δουλέψει» τη δημιουργικότητά του.
Η ερευνήτρια Sandi Mann από το πανεπιστήμιο του Κεντρικού Λάνκασαϊρ υποστηρίζει ότι αντί για χάσιμο χρόνου, το να νιώθει κανείς λίγη βαρεμάρα μπορεί στην πραγματικότητα να του κάνει καλό.
Η ίδια προειδοποιεί ότι η σύγχρονη, καθημερινή μανία των ανθρώπων με τα smartphones και άλλα gadgets θα μπορούσε να είναι αυτή που «πνίγει» τη δημιουργικότητα των ανθρώπων, καθώς ο χρόνος που θα είχε κανείς στη διάθεσή του για να περνά κάνοντας διάφορα σχέδια και όνειρα, τώρα έχει αντικατασταθεί από διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, γραπτά μηνύματα και το σερφάρισμα στο διαδίκτυο.
Ομοίως, τα παιδιά θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το να έχουν λίγο χρόνο για τον εαυτό τους.
Για να αποδείξει τη θεωρία της, η Dr Mann έδωσε σε 80 ενήλικες ποτήρια μιας χρήσης από πολυστυρένιο και τους ζήτησε να βρουν όσες περισσότερες χρήσεις μπορούσαν γι’ αυτά. Οι μισοί άντρες και γυναίκες έπιασαν αμέσως δουλειά. Οι άλλοι μισοί όμως αφιέρωσαν 15 λεπτά στην αρχή γράφοντας αριθμούς τηλεφώνων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να βρουν περισσότερες ιδέες για το πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα ποτήρια, αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Psychologist από την British Psychological Society.
Ένα δεύτερο πείραμα έδειξε ότι μια επαναλαμβανόμενη εργασία ανάγνωσης ήταν πιο αποτελεσματική στην τόνωση της φαντασίας. Η Dr Mann υποστηρίζει ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το διάβασμα απαιτεί λιγότερη συγκέντρωση απ’ ό,τι το γράψιμο, αφήνοντας χώρο για ένα μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας της σκέψης.
«Είμαι πεπεισμένη, ότι το να βαριέται κανείς δεν είναι τόσο κακό, όσο πιστεύουν οι περισσότεροι. Είναι καλό να βαριόμαστε μερικές φορές. Εγώ έχω πολλές ιδέες το διάστημα που περνώ πηγαίνοντας στη ή επιστρέφοντας από τη δουλειά. Είναι ένας ‘νεκρός χρόνος’, όμως χάρη στη βαρεμάρα που προκαλεί, παρακινεί το μυαλό μου να σκέφτεται διάφορα πράγματα» εξήγησε η ίδια, σύμφωνα με όσα αναφέρει ένα δημοσίευμα της MailOnline.
Η ίδια προειδοποιεί ωστόσο, ότι η αγάπη μας για τα κινητά τηλέφωνα και άλλες συσκευές σημαίνει ότι κινδυνεύουμε να ξεχάσουμε πώς είναι να βαριόμαστε. «Κανείς δε στέκεται απλά περιμένοντας το τρένο ή το λεωφορείο πια. Όλοι παίζουν με τα κινητά τους. Οποτεδήποτε έχουμε ένα λεπτό για ΄σκότωμα’, βγάζουμε έξω το κινητό μας» είπε ακόμη και κατέληξε: «Η ισορροπία είναι το κλειδί. Η πολλή βαρεμάρα μπορεί να είναι καταστροφική, όμως πολλοί άνθρωποι πια δεν επιτρέπουν ούτε ένα ελάχιστο ποσοστό ανίας πλέον στη ζωή τους».