Το αυχενικό σύνδρομο δεν είναι πάθηση αλλά περιγράφει μια σειρά από συμπτώματα στην περιοχή του αυχένα αλλά και στη γύρω περιοχή (ώμοι, ωμοπλάτες, άνω κορμός), που προκαλούνται από παθήσεις της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Περιλαμβάνει πόνους στον αυχένα, δυσκαμψία, αντανακλώμενους πόνους, νευραλγίες, πονοκεφάλους, πόνο στον ώμο, στο χέρι, περιορισμένη κινητικότητα της αυχενικής μοίρας, αδυναμία, μουδιάσματα και μειωμένα αντανακλαστικά στα άνω άκρα.

Μία από τις βασικότερες αιτίες του αυχενικού συνδρόμου η οποία και ταλαιπωρεί μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, είναι η επαναλαμβανόμενη και συνεχής κακή στάση του αυχένα κυρίως λόγω εργασίας (δουλειά γραφείου).

Για το λόγο πρέπει να δίνετε βάση στην εργονομία του χώρου εργασίας.

Η καρέκλα σας θα πρέπει να είναι ρυθμισμένη σε τέτοιο ύψος ώστε οι αγκώνες να ακουμπούν στο γραφείο και οι ωμοί να είναι χαλαροί κάτω. Θα πρέπει να μετακινήστε την πλάτη της καρέκλας έτσι ώστε να στηρίζει και να εφαρμόζει ακριβώς στην πλάτη σας. Μην στέκεστε μπροστά, κολλημένοι στο γραφείο. Επιπλέον, αλλάζετε συχνά θέση κατά την διάρκεια της μέρας.

Τοποθετείστε την οθόνη του υπολογιστή απέναντι σας και όχι στην άκρη του γραφείου που θα πρέπει να μείνετε πολύ ώρα με στροφή του αυχένα ή της μέσης. Τοποθετήστε την οθόνη σε απόσταση 50 με 70 εκ, η οποία είναι περίπου όσο το μήκος του χεριού σας.

Όσον αφορά το «ποντίκι» του υπολογιστή, μην τεντώνετε ή λυγίζετε πάρα πολύ τον αγκώνα σας γιατί καταπονείτε τους καρπούς σας χωρίς λόγο. Όσον αφορά το πληκτρολόγιό σας, μην το τοποθετείτε πολύ κοντά σας. Όσον αφορά το τηλέφωνο, μην το τοποθετείται πολύ μακριά από εσάς και μην μην το στηρίζετε ανάμεσα στον ώμο και τον αυχένα σας. Μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στον αυχένα σας.

Μην ξεχνάτε να κάνετε μικρά διαλείμματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα στα οποία να εκτελούνται κάποιες απλές αλλά πολύ ωφέλιμες ασκήσεις για τον αυχένα.