Θέλετε να χάσετε κιλά μέχρι τα Χριστούγεννα αλλά οι πιθανότητες επιτυχίας με τις συμβατικές δίαιτες δεν είναι με το μέρος σας; Ο χυμός λεμονιού μπορεί να σας… αλλάξει γνώμη!

Σύμφωνα με μια θεωρία, ο λόγος που πολλές γυναίκες δυσκολεύονται να χάσουν βάρος είναι η κακή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, γεγονός, που πολλές από τις συμβατικές δίαιτες τείνουν να επιδεινώσουν.

Εκεί ακριβώς λοιπόν, σύμφωνα πάντα με την ίδια θεωρία, τον «πρωταγωνιστικό» ρόλο στη διατροφή αναλαμβάνουν τα λεμόνια (χυμός και φλούδα) που έχουν την ιδιότητα να τονώνουν το πεπτικό σύστημα, ενισχύοντας την πέψη.

Μια κακή διαδικασία πέψης μπορεί να αποκλείσει από το σώμα θρεπτικές ουσίες που θεωρούνται απαραίτητες για την καύση του λίπους ενώ μπορεί και να προκαλέσει συσσώρευση τοξινών δημιουργώντας μια υποτονική αίσθηση ή ακόμα και κατάθλιψη. Στη συνέχεια, τέτοιου είδους ή παρόμοια περιστατικά επιβραδύνουν το μεταβολισμό κάνοντας οποιουσδήποτε στόχους απώλειας βάρους ανέφικτους.

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές αυτής της άποψης, τα λεμόνια είναι μια φυσική δύναμη, πλούσια σε κιτρικό οξύ που συνδυάζει μια σύνθετη αλληλεπίδραση με άλλα οξέα και ένζυμα για να διασφαλιστεί ένα υγιές και χωρίς προβλήματα πέψης στομάχι.

Ο στόχος λοιπόν είναι να καταναλώνεται ένα ποτήρι χυμός λεμονιού διαλυμένος σε χλιαρό νερό κάθε πρωί που χάρη στην οξύτητά του, εκτός από το ότι μπορεί να βελτιώσει την πέψη σας βοηθά και να μειώσετε τις επιπτώσεις του σακχάρου στο αίμα αφού αποτρέπει την απορρόφηση της ζάχαρης πάρα πολύ γρήγορα.

Σχετική μελέτη που έχει δημοσιευτεί αναφέρει ότι τα λεμόνια μπορεί να εξαλείψουν την ανάγκη για φαγητό γιατί δημιουργούν αίσθημα «πληρότητας» για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ενώ μπορούν και να «απομακρύνουν» τα κρυολογήματα λόγω της συμπυκνωμένης βιταμίνης C που περιέχουν.

Η δίαιτα του χυμού λεμονιού βασίζεται σε 7 αρχές που υπόσχονται να σας βοηθήσουν να επιτύχετε την απώλεια βάρους και την καύση του λίπους που επιθυμείτε:

1. Πίνετε χυμό λεμονιού με χλιαρό νερό κάθε πρωί. Ξεκινώντας τη μέρα σας με το χυμό ενός λεμονιού σε ένα ποτήρι ζεστό νερό, θα τονώσετε το πεπτικό σας σύστημα. Το αλκοόλ θα πρέπει να περιορίζεται σε ένα μικρό ποτήρι κρασί την ημέρα, καθώς η κατανάλωση καφέ και τσαγιού θα πρέπει να διατηρείται στο ελάχιστο. Αποφεύγετε τα ανθρακούχα ποτά και τους ζαχαρώδεις χυμούς φρούτων.

2. Τρώτε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Όλα τα λαχανικά και τα περισσότερα φρούτα είναι χαμηλά σε θερμίδες, πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά που μπορούν να ενισχύσουν την ηρεμία του νευρικού συστήματος, και την πέψη.

3. Διατηρήστε καλά επιπέδα σακχάρου στο αίμα. Ευερεθιστότητα, δυσκολία συγκέντρωσης, κούραση και πονοκέφαλοι είναι όλα συμπτώματα των διακυμάνσεων των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, το οποίο μπορεί να σας κάνει να επιθυμείτε γλυκές και παχυντικές τροφές. Με άλλα λόγια, προωθεί την αποθήκευση λίπους. Τα λεμόνια λοιπόν, μπορούν να «συμβάλλουν» και στο γεύμα σας μειώνοντας τις επιπτώσεις του σακχάρου στο αίμα, χρησιμοποιώντας είτε το χυμό είτε τις φλούδες τους μαγειρεύοντας.

4. Τρόφιμα όπως το άσπρο ψωμί, το άσπρο ρύζι, οι τηγανητές πατάτες και τα δημητριακά
μπορεί να ενεργήσουν όπως η ζάχαρη στο σύστημά σας, και να καταλήξουν να αποθηκεύονται ως λίπος. Αντ’ αυτών λοιπόν επιλέγετε προϊόντα ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά και πρωτεΐνες. Επίσης, μεγάλη προσοχή, χρειάζονται και οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες που μπορούν να αυξήσουν την όρεξη για ζάχαρη.

5. Ξεχάστε τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.
Το σώμα σας προκειμένου να χάσει βάρος, χρειάζεται λίπος. Τα ακόρεστα λίπη μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους, καθυστερώντας τη διέλευση των υδατανθράκων στην κυκλοφορία του αίματος και διατηρώντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά. Αποφεύγετε τα κορεσμένα λίπη και τα trans λιπαρών οξέων που βρίσκονται στα επεξεργασμένα τρόφιμα. Αυξήστε την κατανάλωση των ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων που βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και τα λιπαρά ψάρια.

6. Τρώτε μια σαλάτα με κάθε γεύμα.

7. Τρώτε αργά και μασάτε σωστά. Μασώντας χαλαρώνετε τους μυς του στομάχου και ενεργοποιείτε τα μηνύματα των νεύρων που με την σειρά τους ενεργοποιούν τη διαδικασία της πέψης. Αν δεν μασάτε καλά το φαγητό τα θρεπτικά συστατικά παραμένουν εγκλωβισμένοι και δεν περνάνε στην διαδικασία της χώνεψης. Φροντίστε να καταναλώνετε τροφές με μέτριες θερμίδες και να τρώτε σε τακτά διαστήματα. Εάν παρά το γεύμα σας νιώθετε ακόμα πεινασμένες, περιμένετε 20 λεπτά ώστε ο εγκέφαλός σας να καλύψει τη «διαφορά» με το στομάχι σας και να αναγνωρίσει ότι είστε πλήρεις.

Σημαντική σημείωση: πρέπει να γνωρίζετε πως ο μόνος κατάλληλος για να σας υποδείξει την δίαιτα που πρέπει να ακολουθήσετε είναι ο γιατρός και ο διαιτολόγος σας που γνωρίζουν επακριβώς και το ιστορικό σας.

Πηγή: myself.gr