Τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού για τον κορονοϊό, ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας (12/7) ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.
Στο διάγγελμά του ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι οι αρχές δίνουν μάχη με τον χρόνο για να περιορίσουν την παραλλαγή Delta του κορονοϊού. «Αν δεν δράσουμε τώρα, ο αριθμός των κρουσμάτων και ο αριθμός των νοσηλειών θα αυξηθεί», προειδοποίησε.
Από την επόμενη εβδομάδα, 21 Ιουλίου, όσοι επιθυμούν να παραστούν σε εκδηλώσεις στις οποίες θα συμμετέχουν περισσότεροι από 50 άνθρωποι θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με πιστοποιητικό υγείας. Από τον Αύγουστο, τα πιστοποιητικά θα είναι επίσης αναγκαία για να έχει κανείς πρόσβαση σε μπαρ, εστιατόρια, αεροπλάνα και τρένα.
Προκειμένου να αναχαιτιστεί η αναζωπύρωση της πανδημίας, ο εμβολιασμός για τον νέο κορονοϊό θα καταστεί υποχρεωτικός για όλο το υγειονομικό προσωπικό αλλά και για όσους εργαζόμενους έρχονται σε επαφή με ευάλωτους ασθενείς. Από τις 15 Σεπτεμβρίου οι αρχές θα ξεκινήσουν να ελέγχουν αν τηρήθηκε το μέτρο και θα επιβάλλουν τις ανάλογες κυρώσεις.
Ο Γάλλος πρόεδρος είπε επίσης ότι θα εφαρμοστεί απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Μαρτινίκα και το νησί Ρεϊνιόν.
Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά όλους τους εργαζόμενους σε νοσηλευτικά ιδρύματα, είτε πρόκειται για το υγειονομικό προσωπικό, είτε για το βοηθητικό. Επίσης, υποχρεωτικά θα εμβολιαστούν όσοι έρχονται σε επαφή με ευπαθή άτομα. «Θα έχουν διορία μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου για να εμβολιαστούν» είπε ο Μακρόν, προειδοποιώντας ότι μετά την ημερομηνία αυτήν θα τους επιβληθούν κυρώσεις.
Το υγειονομικό πιστοποιητικό θα τεθεί σε ισχύ από τον Αύγουστο και με αυτό θα εξασφαλίζεται η είσοδος σε εστιατόρια, καφετέριες και ορισμένα μέσα μεταφοράς, με στόχο να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι να εμβολιαστούν. «Θα εφαρμόζεται στις καφετέριες, τα εστιατόρια, τα εμπορικά κέντρα, αλλά επίσης στα νοσοκομεία, τους οίκους ευγηρίας, τα ιατροκοινωνικά ιδρύματα, όπως και στα αεροπλάνα, τα τρένα και τα λεωφορεία μεγάλων αποστάσεων. Μόνο οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν αρνητικό τεστ θα διαθέτουν πρόσβαση σε αυτούς τους χώρους», τόνισε ο Μακρόν.
Το πιστοποιητικό αυτό θα αρχίσει εξάλλου να εφαρμόζεται από την επόμενη εβδομάδα σε χώρους αναψυχής και πολιτισμού, όπως στους κινηματογράφους και τα θέατρα.
«Θα επεκτείνουμε το πιστοποιητικό όσο το δυνατόν περισσότερο για να ωθήσουμε όσο περισσότερους γίνεται να εμβολιαστούν», τόνισε ο Μακρόν.
Το πιστοποιητικό αυτό βεβαιώνει αν κάποιος έχει εμβολιαστεί ή αν βγήκε πρόσφατα αρνητικός σε τεστ PCR.
Στη Γαλλία έχει κάνει τη μία δόση του εμβολίου το 53,1% του πληθυσμού. Πλήρως εμβολιασμένο είναι το 40,6%, ποσοστό που δεν αρκεί για να αναχαιτίσει την εξάπλωση του κορονοϊού. Επίσης, αν και στα τέλη Μαΐου εμβολιάζονταν καθημερινά περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι, σήμερα ο αριθμός αυτός έχει πέσει στις 165.000.
Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους υγειονομικούς και για άλλους επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος στην Ευρώπη και ο Μακρόν μέχρι πρόσφατα απέκλειε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η Ιταλία είναι μία εξαίρεση, καθώς, αφού χτυπήθηκε σκληρά από το πρώτο κύμα της πανδημίας, επέβαλε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε αυτές τις κατηγορίες εργαζομένων από τα τέλη Μαρτίου.
Ο αριθμός των κρουσμάτων στη Γαλλία είχε πέσει κάτω από τα 2.000 σε ημερήσια βάση στα τέλη Ιουνίου, από 42.000 που ήταν στα μέσα Απριλίου. Όμως στη συνέχεια άρχισε πάλι να αυξάνεται και τώρα κυμαίνεται γύρω στα 4.000 ημερησίως. Οι επιδημιολόγοι προειδοποιούσαν ότι αν δεν συνεχιστεί η τάση αυτή μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα καταγράφονται έως και 20.000 κρούσματα καθημερινά.
Η Εθνική Ακαδημία Ιατρικής της Γαλλίας, μια ένωση ιατρών, πίεζε την κυβέρνηση να κάνει ένα βήμα παραπάνω και να επιβάλει τον εμβολιασμό υποχρεωτικά σε όλα τα άτομα άνω των 12 ετών.