Το μήνυμα πως «τα πράγμα δεν είναι καλά» στο μέτωπο της πανδημίας, έστειλε απόψε η Ματίνα Παγώνη, με αφορμή την «επέλαση» της μετάλλαξης Delta και τα ποσοστά εμβολιασμών στην Ελλάδα.
Όπως είπε στην εκπομπή Live News του Mega, «τα πράγματα δεν είναι καλά, γιατί ελπίζαμε ότι οι εμβολιασμοί θα είχαν προχωρήσει πολύ», όμως έχουμε ομάδες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού όπως οι πολίτες ηλικίας 50 – 60 ετών ή και οι νέοι, οι οποίοι, «τις πρώτες μέρες εμβολιάστηκαν όσοι είχαν αποφασίσει και μετά κι εκεί τα ποσοστά είναι χαμηλά», κατά την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ.
Η ίδια επεσήμανε, έπειτα, πως «έχουμε ένα δίμηνο, Ιούλιο και Αύγουστο. Μέχρι τέλη Αυγούστου αυτό το τείχος ανοσίας, που πρέπει να είναι 80% και πάνω, μπορούμε να το πετύχουμε εάν τρέξουμε τους εμβολιασμούς», για τους οποίους πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει άλλη λύση, ο κόσμος πρέπει να το καταλάβει».
«Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα με την ινδική μετάλλαξη, η οποία έχει επιθετικότητα 50 έως 70% αυξημένη, που σημαίνει πως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί μπορεί να φτάσουν μέχρι και τις ΜΕΘ. Αυτό είναι ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί. Γι’ αυτό λοιπόν το μήνυμα πριν φύγουμε για διακοπές είναι να πάμε να εμβολιαστούμε», συνέχισε.
«Θα είμαστε προετοιμασμένοι για τον Οκτώβρη, γιατί τα πράγματα δυσκολεύουν, ο καιρός είναι εναντίον μας κι εμείς θα πρέπει να έχουμε κάνει το τείχος ανοσίας, το να γυρίσουμε πίσω δεν έχει νόημα, δε το θέλει κανείς. Το δε ΕΣΥ είναι σίγουρο, δε θα αντέξει», προειδοποίησε η Ματίνα Παγώνη.
Θέλοντας να τονίσει εκ νέου τη σημασία του εμβολιασμού έναντι και της Delta, η ιατρός συμπλήρωσε: «Αυτό που πρέπει όλοι να κατανοήσουν όλοι ότι δεν θα απαλλαγούμε από τον ιό και τις μεταλλάξεις του – ο ιός θα είναι εδώ».
Στην ερώτηση σχετικά με το σχήμα εμβολιασμών για τα εμβόλια δύο δόσεων, η επικεφαλής των νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας Πειραιά υπογράμμισε πως πρέπει να «γίνει και η δεύτερη δόση», προκειμένου «να υπάρχει πλήρη κάλυψη».
Τέλος, η κ. Παγώνη εξέφρασε την ιδέα οργάνωσης διαδικασιών «γρήγορου εμβολιασμού», ακόμη και σε πλοία ή πλατείες: «Ξέρετε πόσοι θα μπορούσαν να έχουν εμβολιαστεί σήμερα που έφευγαν με τα πλοία; Αν υπήρχαν συνεργεία, θα είχε εμβολιαστεί πολύς κόσμος. Είναι σημαντικό να οργανώσουμε γρήγορο εμβολιασμό για να αντιμετωπίσουμε τις μεταλλάξεις του ιού».