Όπου κι αν στρέψει κανείς το κεφάλι του θα δει ανθρώπους σκυμμένους επάνω από μια οθόνη κινητού τηλεφώνου ή οποιασδήποτε άλλης «έξυπνης» συσκευής, να ελέγχει μηνύματα, tweets και emails.
Τώρα ,σταθείτε για μια στιγμή και αναρωτηθείτε.
Μήπως υποφέρετε από πόνους στον αυχένα και την πλάτη;
Αν η απάντηση είναι «ναι», τότε ενδεχομένως όσα έχετε διαβάσει στις παραπάνω γραμμές να συνδέονται.
Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, την οποία επικαλείται η Daily Mail σε δημοσίευμά της, όταν κανείς σκύβει για να τσεκάρει ένα μήνυμα στο κινητό του, ή για να δει από κοντά μια φωτογραφία σε ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης, επιβαρύνει με επιπλέον πίεση τον αυχένα του, με αποτέλεσμα να ασκείται πίεση στη σπονδυλική στήλη και να προκαλείται πόνος στην πλάτη.
Όταν κανείς σκύβει σε γωνία 60 μοιρών για να κοιτάξει την οθόνη ενός κινητού τηλεφώνου, ασκεί πίεση ισάξια με βάρος 27 κιλών –σημειώνει το δημοσίευμα- στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, το τμήμα που βρίσκεται πάνω από τους ώμους, αναφέρουν οι ερευνητές.
Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, η έξτρα πίεση που ασκείται στο λαιμό οδηγεί σε πρόωρη φθορά και το άτομο μπορεί τελικά να χρειαστεί να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Kenneth Hansraj, και η ομάδα του βρήκαν πόση πίεση ασκείται στον αυχένα, ανάλογα με την κλίση του: σε γωνία 45 μοιρών ασκείται πίεση 22 κιλών, κλίση 30 μοιρών ασκεί πίεση ισάξια με βάρος 18 κιλών, ενώ το σκύψιμο σε γωνία 15 μοιρών ασκεί πίεση 12 κιλών στον αυχένα, εξήγησε ο ίδιος στο CBS news.
Τα συμπεράσματα της έρευνας θα δημοσιευτούν στο επιστημονικό έντυπο Surgical Technology International.
Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει την κακή στάση του σώματος με μια σειρά προβλημάτων υγείας, όπως οι πόνοι στην πλάτη, η πρόσληψη βάρους, η δυσκοιλιότητα, οι καούρες, οι ημικρανίες και αναπνευστικές ασθένειες.