Ο κόσμος πρέπει να αντιμετωπίσει τον ιό Έμπολα στη δυτική Αφρική για να μην γίνει η ασθένεια μία από τις χειρότερες πανδημίες στην ιστορία του ανθρώπου, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο. «Είμαι πεπεισμένος ότι αν η απειλή αυτή δεν σταματήσει στη δυτική Αφρική με μια άμεση διεθνή απάντηση … θα μπορούσε να γίνει μία από τις σοβαρότερες πανδημίες στην ιστορία του ανθρώπου» ανέφερε ο Κάστρο στη σύνοδο κορυφής της ALBA του αριστερού μπλοκ των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής που διεξάγεται στην Αβάνα.
Ο Ραουλ Κάστρο επανέλαβε την προθυμία της Κούβας να “παρακάμψει” την 55χρονη εχθρότητα με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να σταθούν μαζί ενάντια στον ιό Έμπολα. «Η Κούβα είναι πρόθυμη να εργαστεί στο πλάι με όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο κουβανός πρόεδρος, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της χώρας το 2008 από το μεγαλύτερο αδερφό του τον ιστορικό ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο.
Η κυβέρνηση στην Αβάνα στέλνει 461 γιατρούς και νοσηλευτές στη δυτική Αφρική για την καταπολέμηση της χειρότερης επιδημίας Έμπολα στην ιστορία. Η Κούβα διαθέτει ένα από τα καλύτερα συστήματα υγείας παγκοσμίως με 83.000 γιατρούς αριθμός που αναλογεί σε 7,2 γιατρούς ανά 1.000 άτομα αν και πολλοί από τους γιατρούς χρησιμοποιούνται για τη λεγόμενη διπλωματία της Ιατρικής καθώς αποστέλλονται στο εξωτερικό σε αντάλλαγμα για χρήματα ή εμπορεύματα, όπως το πετρέλαιο της Βενεζουέλας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν τη βοήθεια που παρέχει η Κούβα, με τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι να τονίζει το μέγεθος της συμβολής της χώρας σε σχέση με τον μικρό πληθυσμό της που φτάνει τα 11 εκατομμύρια.
Από την πλευρά της η Ουάσιγκτον στέλνει 4.000 στρατιωτικούς μηχανικούς, ιατρικό προσωπικό και άλλα στρατεύματα στη δυτική Αφρική για να βοηθήσουν τις πληγείσες περιοχές κυρίως σε τομείς υποδομής των υπηρεσιών υγείας. Ο ιός Έμπολα έχει σκοτώσει περισσότερους από 4.500 ανθρώπους από τον Μάρτιο, κυρίως στη Σιέρα Λεόνε, τη Γουινέα και τη Λιβερία. Μεταξύ των νεκρών είναι 239 εργαζόμενοι στους υγειονομικούς τομείς σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.