Με τη δωρεά πάνω από 150 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατά της covid-19 σε φτωχές χώρες από τις χώρες της Ομάδας των 7 (G7) και την ΕΕ θα μπορούσε να περιοριστεί η ανισότητα στην πρόσβαση εμβολίων, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Unicef.
Ο αριθμός αυτός μπορεί να επιτευχθεί αν οι επτά πιο πλούσιες χώρες του κόσμου –οι ηγέτες των οποίων θα συναντηθούν τον Ιούνιο στην Αγγλία- και τα μέλη της ΕΕ μοιραστούν μόλις το 20% των αποθεμάτων που θα διαθέτουν τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Airfinity, που ειδικεύεται στην ανάλυση επιστημονικών δεδομένων και χρηματοδοτείται από το βρετανικό παρακλάδι της Unicef.
«Και θα μπορούσαν να το πράξουν ενώ παράλληλα τηρούν όλες τις δεσμεύσεις τους σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό των δικών τους πολιτών» υπογράμμισε η Ενριέτα Φορ γενική διευθύντρια της Unicef, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.
Οι ελλείψεις σε εμβόλια κατά της covid-19 επιμένουν καθώς η παραγωγή τους δεν επαρκεί και το σύστημα Covax, το οποίο δημιουργήθηκε προκειμένου να προσφερθούν εμβόλια στις πιο φτωχές χώρες, είναι πολύ μακριά από τον στόχο των δόσεων που πίστευε ότι θα μπορέσει να διανείμει.
190 εκατομμύρια δόσεις
Τον Ιούνιο θα λείπουν από το σύστημα Covax περίπου 190 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της covid-19 σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί.
Η Unicef, η οποία διαθέτει την καλύτερη τεχνογνωσία σε θέματα εμβολιασμού, έχει αναλάβει τη διανομή των εμβολίων κατά της covid-19.
Η Ινδία θα έπρεπε να προσφέρει το μεγαλύτερο μέρος των εμβολίων στο Covax φέτος, όμως η έκρηξη της πανδημίας του κορονοϊού στο έδαφός της ώθησε τις αρχές να απαγορεύσουν τις εξαγωγές εμβολίων προκειμένου να χρησιμοποιηθούν εγχώρια. Κατά συνέπεια ως το τέλος Μαΐου θα λείπουν από το Covax 140 εκατομμύρια δόσεις και άλλες 50 εκατομμύρια τον Ιούνιο.
Η γενικότερη έλλειψη εμβολίων και η απουσία πόρων αυξάνουν τις δυσκολίες.
Αναμένοντας πιο διαρκή μέτρα για να αυξηθεί η παραγωγή των εμβολίων «το να μοιραστούν αμέσως οι επιπλέον δόσεις είναι το ελάχιστο, πρωταρχικό και έκτακτο μέτρο το οποίο χρειαζόμαστε αμέσως» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Οι ΗΠΑ, που διαθέτουν 60 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, έχουν ανακοινώσει ότι επιθυμούν να τις δωρίσουν, ενώ η Γαλλία έχει ανακοινώσει ότι προσφέρει 500.000 δόσεις στο Covax, η Σουηδία ένα εκατομμύριο, ενώ η Ελβετία σκέφτεται να προσφέρει αντίστοιχο αριθμό.
Το ένα τρίτο έναντι του 0,2%
Προς το παρόν, σύμφωνα με έρευνα του Covax, το ένα τρίτο του πληθυσμού των πιο πλούσιων χωρών έχει ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της covid-19, ενώ το ποσοστό για τις φτωχές χώρες είναι μόνο 0,2%.
Μια διαφορά την οποία ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους χαρακτήρισε άδικη και την Παρασκευή ζήτησε από τις πλούσιες χώρες αντί να εμβολιάσουν τα παιδιά και τους έφηβους – που είναι λιγότερο επιρρεπείς στη σοβαρή νόσηση από την covid-19- να προσφέρουν τα εμβόλια αυτά στο Covax.
Για τους υπέρμαχους του μοιράσματος των εμβολίων το θέμα δεν είναι μόνο η ηθική υποχρέωση των πιο πλούσιων χωρών προς τις φτωχές, ώστε να μπορέσουν να εμβολιάσουν το υγειονομικό τους προσωπικό και τους πιο ευάλωτους πολίτες. Η μεγαλύτερη κυκλοφορία του ιού, όπου κι αν συμβαίνει, ενδέχεται να προκαλέσει την εμφάνιση νέων παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού, πιο μολυσματικών και πιθανόν ανθεκτικών στα υπάρχοντα εμβόλια περιορίζοντας ή εξαλείφοντας τις μέχρι τώρα προόδους.
«Ανησυχούμε ότι αυτή η έκρηξη στην Ινδία ενδέχεται να αποτελεί προάγγελο για το τι θα συμβεί αλλού» τόνισε η Unicef.
«Τα κρούσματα σημειώνουν εκρηκτική άνοδο και τα συστήματα υγείας υποβάλλονται σε μεγάλη δοκιμασία στις κοντινές χώρες της Ινδίας, όπως το Νεπάλ, η Σρι Λάνκα και οι Μαλδίβες, ή και μακρινές, όπως η Αργεντινή και η Βραζιλία» επεσήμανε. «Η covid-19 έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 3,3 εκατομμύρια ανθρώπους και με τον τρόπο που εξελίσσονται τα πράγματα η δεύτερη χρονιά της πανδημίας θα είναι πολύ φονικότερη από την πρώτη».