Μια νέα βρετανική μελέτη υποστηρίζει πως αν η δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer κατά της COVID-19 γίνει με καθυστέρηση, και συγκεκριμένα 12 εβδομάδες από την πρώτη δόση, τότε παράγονται περισσότερα αντισώματα.
Η έρευνα αυτή είναι η πρώτη που συγκρίνει άμεσα τις ανοσολογικές αντιδράσεις του εμβολίου της Pfizer από το διάστημα δοσολογίας τριών εβδομάδων που δοκιμάστηκε στις κλινικές δοκιμές και το διάστημα των 12 εβδομάδων που προτείνουν οι Βρετανοί αξιωματούχοι για να δώσουν σε πιο ευάλωτους ανθρώπους μερική τουλάχιστον προστασία γρήγορα, όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters.
Η Βρετανία κινήθηκε να επεκτείνει τη χρονική περίοδο ανάμεσα στις δύο δόσεις, όμως Pfizer και BioNTech είπαν ότι δεν υπήρχαν δεδομένα για να στηρίξουν μια τέτοια κίνηση. Ωστόσο, η Pfizer είπε ότι ζητήματα δημόσιας υγείας εκτός των κλινικών δοκιμών μπορεί να ληφθούν υπόψη.
«Η μελέτη μας δείχνει ότι οι μέγιστες αποκρίσεις αντισωμάτων μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer ενισχύονται σημαντικά σε μεγαλύτερους ανθρώπους όταν αυτή χορηγείται με καθυστέρηση στις 12 εβδομάδες», δήλωσε η Helen Parry, συγγραφέας της μελέτης, με έδρα το πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.
Η Βρετανία άρχισε να κυκλοφορεί το εμβόλιο της Pfizer προτού αλλάξει την πολιτική δοσολογίας, κάτι που σημαίνει ότι ένας μικρός αριθμός ανθρώπων που έκαναν νωρίς το εμβόλιο έλαβε τη δεύτερη δόση τρεις εβδομάδες αργότερα.
Η μελέτη, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί, εξέτασε 175 άτομα ηλικίας μεταξύ 80 και 99 ετών και διαπίστωσε ότι η επέκταση του διαστήματος χορήγησης της δεύτερης δόσης σε 12 εβδομάδες αύξησε τη μέγιστη απόκριση αντισωμάτων 3,5 φορές σε σύγκριση με εκείνους που την είχαν κάνει στις τρεις εβδομάδες.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα αντισώματα είναι ένα μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος και τα εμβόλια παράγουν επίσης Τ κύτταρα. Οι μέγιστες αποκρίσεις των Τ κυττάρων ήταν υψηλότερες στην ομάδα με διάστημα 3 εβδομάδων ανάμεσα στις δόσεις και οι συγγραφείς προειδοποίησαν να μην εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με την προστασία βάσει του προγράμματος δοσολογίας που έλαβαν.
Ωστόσο, με δεδομένα που δείχνουν καλή προστασία έναντι νοσηλείας και θανάτου από μία μόλις δόση της Pfizer, η Δημόσια Αρχή Υγείας της Αγγλίας δήλωσε ότι η μελέτη προσέφερε περαιτέρω υποστηρικτικά στοιχεία υπέρ της προσέγγισης της Βρετανίας.
«Η προσέγγιση που υιοθετήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο για την καθυστέρηση αυτής της δεύτερης δόσης έχει αποδώσει πραγματικά», δήλωσε ο Gayatri Amirthalingam, σύμβουλος Επιδημιολόγος στη Δημόσια Υγεία της Αγγλίας.