Οι πλήρως εμβολιασμένοι για τον κορονοϊό δεν χρειάζεται να φορούν μάσκες ούτε να κρατούν τις αποστάσεις είτε σε εσωτερικούς είτε σε εξωτερικούς χώρους, με ελάχιστες εξαιρέσεις, σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες των Αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) που δημοσιεύθηκαν σήμερα Πέμπτη (13/5).

Υπάρχουν μερικές περιπτώσεις όπου οι άνθρωποι θα πρέπει να φορούν μάσκες – όπως σε ένα χώρο υγειονομικής περίθαλψης ή σε μια επιχείρηση που απαιτεί τη χρήση τους – ακόμη και αν είχαν κάνει την δεύτερη δόση εμβολίου πριν από δύο ή περισσότερες εβδομάδες, ανέφερε η επικεφαλής των CDC, Dr. Walensky είπε σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου, όπως μεταδίδει το cnbc.com.

Τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα θα πρέπει ακόμη να φορούν μάσκες σε αεροπλάνα, λεωφορεία, τρένα και άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς, είπε.

«Όποιος είναι πλήρως εμβολιασμένος μπορεί να συμμετάσχει σε εσωτερικές και εξωτερικές δραστηριότητες, μεγάλες ή μικρές, χωρίς να φοράει μάσκα ή να διατηρεί αποστάσεις», δήλωσε η Walensky. «Εάν έχετε εμβολιαστεί πλήρως, μπορείτε να ξεκινήσετε να κάνετε τα πράγματα που σταματήσατε να κάνετε λόγω της πανδημίας. Όλοι λαχταρούσαμε αυτήν τη στιγμή, να μπορούμε να επανέλθουμε στην κανονικότητα».

Η Walensky είπε ότι τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκες, προσθέτοντας ότι παραμένει ο κίνδυνος ήπιας ή σοβαρής ασθένειας, θανάτου και ο κίνδυνος διάδοσης της νόσου σε άλλους. Τα άτομα με μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα πρέπει να μιλήσουν με το γιατρό τους πριν εγκαταλείψουν τις μάσκες τους, πρόσθεσε.

Η υπηρεσία ελπίζει επίσης ότι η νέα οδηγία θα ωθήσει περισσότερους Αμερικανούς να εμβολιαστούν.

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για την επιστροφή στην προ πανδημίας ζωή, αλλά η υπηρεσία εξακολουθεί να συνιστά στους εμβολιασμένους να φορούν μάσκα σε αεροπλάνα και τρένα, καθώς και σε αεροδρόμια, κόμβους διαμετακόμισης, μαζικής διέλευσης και σε τοποθεσίες όπως νοσοκομεία και ιατρεία.

Τα CDC συμπλήρωσαν ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι πρέπει να εξακολουθούν να φορούν μάσκα όπου απαιτείται από ομοσπονδιακούς, πολιτειακούς, τοπικούς, φυλετικούς ή εδαφικούς νόμους και να τηρούν αυτούς τους κανόνες και κανονισμούς, συμπεριλαμβανομένων τοπικών επιχειρήσεων και οδηγιών σε χώρους εργασίας.

Στα τέλη Απριλίου, τα CDC ανέφεραν ότι τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα μπορούν να συμμετέχουν με ασφάλεια σε υπαίθριες δραστηριότητες, όπως περπάτημα και πεζοπορία χωρίς να φορούν μάσκα, αλλά συνέστησαν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν καλύμματα προσώπου σε δημόσιους χώρους όπου απαιτούνται.