Μια πιθανή παρενέργεια από το εμβόλιο κατά του κορονοϊού που ανέπτυξαν το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca ανακοίνωσε σήμερα (07/06) η Βρετανική Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων. Όπως δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος, Τζουν Ρέιν, αφορά τη σπάνια εμφάνιση θρόμβων αίματος στον εγκέφαλο.
Η ίδια επισήμανε πως τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων για τη συντριπτική πλειονότητα.
Παράλληλα, οι βρετανικές Υγειονομικές Αρχές έκαναν σήμερα γνωστό πως διαπίστωσαν 19 θανάτους ανθρώπων που έκαναν το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca σε ένα σύνολο 79 περιστατικών θρομβώσεων που καταγράφηκαν.
Τα περιστατικά αφορούν 51 γυναίκες και 28 άνδρες ηλικίας 18-79 ετών, διευκρίνισε η κ. Ρέιν.
«Να μην χρησιμοποείται στους κάτω των 30 ετών»
Παράλληλα, έγινε γνωστό πως η Μεγάλη Βρετανία δεν θα πρέπει να χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca στους κάτω των 30 ετών, όπου είναι δυνατόν, όπως ανέφερε η Κοινή Επιτροπή Εμβολιασμών και Ανοσοποίησης (JCVI) της χώρας, λόγω της πολύ σπάνιας παρενέργειας δημιουργίας θρόμβων αίματος στον εγκέφαλο.
«Βασιζόμενοι στα διαθέσιμα δεδομένα και στοιχεία, η JCVI συνέστησε ότι είναι προτιμητέο για τους ενήλικες κάτω των 30 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, να τους προσφέρεται μια εναλλακτική στο εμβόλιο της AstraZeneca, όπου αυτή είναι διαθέσιμη», είπε ο Ουέι Σεν Λιμ, ο πρόεδρος για την Covid-19 της επιτροπής JCVI.
«Δεν συστήνουμε να σταματήσει οποιοσδήποτε εμβολιασμός για οποιοδήποτε πρόσωπο, οποιασδήποτε ηλικιακής ομάδας. Συστήνουμε ένα εμβόλιο έναντι ενός άλλου εμβολίου για μια συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, πραγματικά επειδή επιδεικνύουμε ύψιστη προσοχή, παρά επειδή έχουμε κάποια σοβαρή ανησυχία για την ασφάλεια», τόνισε, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης και όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο ίδιος τόνισε ότι οι πολίτες πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, εάν έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση.
Οι συστάσεις της Επιτροπής έγιναν αφού η ρυθμιστική αρχή Φαρμάκων της Βρετανίας (MHRA) αναγνώρισε μια πιθανή παρενέργεια από το εμβόλιο κατά της Covid-19 που ανέπτυξε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca, σχετικά με τη σπάνια εμφάνιση θρόμβων αίματος στον εγκέφαλο.
Υπενθυμίζεται ότι, μετά την αξιολόγηση των περιστατικών, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έκανε γνωστό μέσω συνέντευξης Τύπου ότι εντοπίστηκε πιθανή σύνδεση των εμβόλιου της AstraZeneca με σπάνια περιστατικά θρομβώσεων.
Ο ΕΜΑ εκτιμά ότι «το ισοζύγιο ωφέλειας / κινδύνου παραμένει θετικό», ενώ έκανε γνωστό πως δεν εντόπισε συγκεκριμένο παράγοντα κινδύνου όσον αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca, εκτιμώντας ότι μια «εύλογη» εξήγηση για τις σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων αίματος θα μπορούσε να είναι μια ανοσοαπόκριση.