Πιο επιρρεπείς στο κάπνισμα είναι οι γυναίκες ενώ όπως δείχνουν οι έρευνες εκτιμάται ότι ο αριθμός των καπνιστριών θα αυξηθεί κατά 20% μέσα στα επόμενα χρόνια.

Σήμερα στην Ελλάδα ο αριθμός των ενήλικων γυναικών που καπνίζουν ανέρχεται στο 41%. Όπως υποστηρίζουν καθηγητές πνευμονολογίας, το υψηλό αυτό ποσοστό αποδίδεται στο γεγονός ότι στις μέρες μας το κάπνισμα αποτελεί μια νέα μόδα, ενώ παράλληλα οι διαφημιστικές καμπάνιες για τα τσιγάρα απευθύνονται κυρίως στο γυναικείο κοινό. Το 81% των γυναικών στην Ελλάδα, συμφωνεί πως το κάπνισμα είναι μια επιλογή Lifestyle.

Οι πνευμονολόγοι προειδοποιεί για τους κινδύνους που απειλούν τις γυναίκες καπνίστριες, ειδικά όταν αυτές κάνουν χρήση αντισυλληπτικών χαπιών, ότι μπορούν να πάθουν καρδιαγγειακό επεισόδιο. Επιπρόσθετα ο καπνός έχει συνδεθεί με σακχαρώδη διαβήτη καθώς και με προβλήματα γονιμότητας που αφορούν στην αδυναμία της γυναίκας να συλλάβει ή τη δημιουργία προβλημάτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στις ωοθήκες μιας γυναίκας καθώς και η νικοτίνη που περιέχει το τσιγάρο να επηρεάσει καταλυτικά την ανάπτυξη του εμβρύου και ολόκληρη την πορεία του τοκετού. Η γυναίκα οφείλει να σταματήσει το κάπνισμα πριν από την έναρξη της κύησης για να μην υπάρξει κίνδυνος αποβολής, πρόωρου τοκετού και άλλων επιπλοκών.

Προβλήματα μπορούν να προκληθούν και στις καπνίστριες που περνούν το στάδιο της εμμηνόπαυσης, αφού λόγω της μικρότερης οστικής τους μάζας, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να κτυπήσουν για παράδειγμα στη λεκάνη και να έχουν μερική ανάρρωση ή να αργήσουν να γίνουν εντελώς καλά.

Η οστεοπόρωση είναι ακόμα μια πάθηση που μπορεί να προκληθεί σε μια γυναίκα λόγω του τσιγάρου. Γυναίκες που καπνίζουν καθημερινά, βιώνουν την μείωση της οστικής τους μάζας 5-10% περισσότερο σε σχέση με τις γυναίκες που δεν καπνίζουν.

Τέλος, καπνίστριες όλων των ηλικιών είναι πιο επιρρεπείς στο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, ήπατος και παχέος εντέρου.