Οι ελπίδες για την ανάπτυξη μιας νέας, φουτουριστικής θεραπείας, με τη βοήθεια της οποίας θα μπορούσαν να αναπτυχθούν νέα όργανα μέσα στο σώμα των ασθενών, αναπτερώθηκαν μετά από μια πρωτοποριακή ανακάλυψη βρετανών επιστημόνων.
Οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν κύτταρα, τα οποία μόλις εγχυθούν στον ανθρώπινο οργανισμό, μπορούν να αναπτυχθούν σε πλήρως λειτουργικά όργανα.
Στην παρούσα φάση η έρευνα έχει γίνει επάνω σε ποντίκια, αυξάνοντας τις πιθανότητες να βρεθεί μια θεραπεία στο μέλλον για τα προβλήματα των νεφρών, την ηπατική ανεπάρκεια και τις καρδιακές ανωμαλίες.
Παρότι βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο, η έρευνα σηματοδοτεί ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην προσπάθεια να τερματιστεί η εξάρτηση από μεταμοσχευμένα όργανα.
«Η ικανότητα να αναπτύξει κανείς όργανα αντικατάστασης από κύτταρα μέσα στο εργαστήριο, αποτελεί το “ιερό δισκοπότηρο” της αναγεννητικής ιατρικής» ανέφερε στη Daily Mail η καθηγήτρια του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και επικεφαλής της έρευνας, Clare Blackburn.
«Με απευθείας επαναπρογραμματισμό των κυττάρων καταφέραμε να παράγουμε ένα τεχνητό κύτταρο, το οποίο όταν μεταμοσχευθεί μπορεί να αποτελέσει ένα πλήρως οργανωμένο και λειτουργικό όργανο» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, μπορεί να χρειαστεί να περάσει μια δεκαετία προτού μια τέτοιου είδους θεραπεία αποδειχθεί αποτελεσματική και ασφαλής για τους ανθρώπους, ωστόσο η έρευνα καλωσορίστηκε από την επιστημονική κοινότητα ως ιδιαιτέρως ελπιδοφόρα και καινοτόμα.
Τα συμπεράσματα των ερευνητών δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature Cell Biology.