Θετικά νέα για τις θεραπείες του κορονοϊού δίνει νέα έρευνα που έδειξε ότι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται κυρίως για την αρθρίτιδα μειώνει τόσο τον κίνδυνο θανάτου όσο και τον χρόνο ανάρρωσης ασθενών με Covid-19.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόκειται για το φάρμακο τοσιλιζουμάμπη της εταιρείας Roche, που περιορίζει τον κίνδυνο θανάτου μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται με βαριάς μορφής Covid-19, ενώ μειώνει και το χρόνο ανάρρωσης καθώς και την ανάγκη για μηχανική υποστήριξη της αναπνευστικής λειτουργίας τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας ευρείας μελέτης.
Τα ευρήματα της μεγάλης μελέτης RECOVERY, που από πέρσι τον Μάιο εξετάζει διάφορες πιθανές θεραπείες για την Covid-19, αναμένεται ότι θα ξεκαθαρίσουν τη σύγχυση για το κατά πόσο βοηθά τους ασθενείς η τοσιλιζουμάμπη, μετά τη σωρεία των πρόσφατων, ανάμικτων αποτελεσμάτων από κλινικές δοκιμές.
«Γνωρίζουμε τώρα ότι τα οφέλη της τοσιλιζουμάμπης επεκτείνονται σε όλους τους ασθενείς με Covid-19 που έχουν χαμηλά επίπεδα οξυγόνωσης και σημαντική φλεγμονή», ανέφερε ο Πίτερ Χόρμπι, καθηγητής των αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ο Χόρμπι ήταν ένας από τους επικεφαλής της μελέτης RECOVERY.
Πέρσι τον Ιούνιο, η μελέτη RECOVERY διαπίστωσε ότι το φτηνό και ευρέως διαθέσιμο στεροειδές φάρμακο δεξαμεθαζόνη μείωνε το ποσοστό θανάτων, κατά περίπου το ένα τρίτο, σε ασθενείς με Covid-19 πολύ βαριάς μορφής. Η τοσιλιζουμάμπη, που πωλείται με την εμπορική ονομασία Actemra, είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που χορηγείται ενδοφλεβίως, συνήθως για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Προστέθηκε στη δοκιμή τον Απρίλιο του 2020 και δοκιμάστηκε σε ασθενείς που χρειάζονταν οξυγόνο και είχαν ενδείξεις φλεγμονής.
Τα ευρήματα της μελέτης
Τα στοιχεία της μελέτης προέρχονται από 2.022 ασθενείς με Covid-19 που έλαβαν ενδοφλεβίως τοσιλιζουμάμπη. Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με μια ομάδα 2.094 ασθενών που έλαβαν μόνο τη συνήθη φροντίδα. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι το 82% όλων των ασθενών λάμβανε και ένα συστημικό στεροειδές, όπως δεξαμεθαζόνη.
Με βάση τα αποτελέσματα, η τοσιλιζουμάμπη μείωσε τους θανάτους: από τους ασθενείς της πρώτης ομάδας πέθαναν μέσα σε διάστημα 28 ημερών οι 596 (ποσοστό 29%), ενώ στη δεύτερη ομάδα καταγράφηκαν 694 θάνατοι (33%). Ο Χόρμπι και ο Μάρτιν Λάντρεϊ, καθηγητής ιατρικής και επιδημιολογίας στην Οξφόρδη και ο δεύτερος επικεφαλής της μελέτης, σημείωσαν ότι αυτή η ποσοστιαία διαφορά του 4% σημαίνει ότι για κάθε 25 ασθενείς στους οποίους χορηγείται η τοσιλιζουμάμπη, θα σωθεί ένας επιπλέον.
Ο Λάντρεϊ τόνισε ότι τα αποτελέσματα «δείχνουν με σαφήνεια τα οφέλη της τοσιλιζουμάμπης και της δεξαμεθαζόνης στην αντιμετώπιση των χειρότερων συνεπειών της Covid-19 – βελτίωση του ποσοστού επιβίωσης, μείωση των ημερών νοσηλείας και περιορισμός της ανάγκης για μηχανική υποστήριξη της αναπνοής».
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας στις αρχές Ιανουαρίου ενέκρινε τη χρήση του Actemra, καθώς και ενός παρόμοιου φαρμάκου της Sanofi, του Kevzara, για χρήση σε ασθενείς με Covid-19 που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων μιας μικρότερης μελέτης, της REMAP-CAP, που έδειχναν ότι μείωναν κατά περίπου 10 ημέρες τις νοσηλείες στα νοσοκομεία.