Ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Νευροχειρουργικών Εταιρειών, Πίτερ Μακλάρεν Μπλακ, τιμήθηκε απόψε στη Θεσσαλονίκη για το έργο του και αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.

Θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους ερευνητές στη χρήση νέων τεχνικών για την απεικόνιση του εγκεφάλου και την απεικονιστικά κατευθυνόμενη χειρουργική των εγκεφαλικών όγκων.

«Τιμούμε έναν καταξιωμένο ερευνητή, πρωτοπόρο των νευροχειρουργικών επιστημών και σύγχρονο πρότυπο ακαδημαϊκού δασκάλου», επισήμανε ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, καθηγητής Νικόλαος Ντόμπρος, προσφωνώντας τον τιμώμενο.

«Με την αναγόρευση αυτή διευρύνεται ο πνευματικός πλούτος του ΑΠΘ», συμπλήρωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Ιωάννης Μυλόπουλος.

Τον έπαινο του τιμώμενου εκφώνησε ο καθηγητής Νευροχειρουργικής, Κωνσταντίνος Πολυζωίδης. Ακολούθησε ομιλία του Πίτερ Μακλάρεν Μπλακ με θέμα «Χαρτογραφώντας τον εγκέφαλο- ένα νέο νευροχειρουργικό σύνορο».

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στις νέες τεχνικές απεικόνισης και χαρτογράφησης του εγκεφάλου, ακόμα και κατά τη διάρκεια των εγχειρήσεων. «Μέχρι σήμερα μπορούσαμε να χαρτογραφήσουμε τις περιοχές του λόγου, της όρασης, της κίνησης και της αίσθησης, ωστόσο τώρα προσπαθούμε να χαρτογραφήσουμε θέματα, όπως η πείνα, η επιθετικότητα ή η ψυχαναγκαστική συμπεριφορά του ασθενούς», τόνισε.

Το ερευνητικό έργο του Πίτερ Μακλάρεν Μπλακ αφορά κυρίως στη βιολογία των όγκων του εγκεφάλου και τη θεραπεία τους, στην απεικόνιση του εγκεφάλου και την απεικονιστικά κατευθυνόμενη χειρουργική και στη φυσιολογία του εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Συνολικά έχει χρηματοδοτηθεί για 25 ερευνητικά προγράμματα, τα περισσότερα από τα οποία από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ.

Το διδακτικό έργο του αποτελεί στάση ζωής για τον ίδιο. Από το 1991 είναι υπεύθυνος του μεταπτυχιακού προγράμματος της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ με αντικείμενο τους όγκους του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, ενώ έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής σε πανεπιστήμια όλου του κόσμου. Επίσης, έχει εκπαιδεύσει 74 νέους ερευνητές νευροχειρουργούς από όλο τον κόσμο ανάμεσα στους οποίους και Έλληνες.

Ο Πίτερ Μακλάρεν έχει τιμηθεί με 16 υποτροφίες και βραβεία, ενώ διαθέτει και πλούσιο συγγραφικό έργο.