«Τον τελικό λόγο θα τον έχει η Δικαιοσύνη», δηλώνει η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή απαντώντας «στα όσα αναφέρονται σε έγγραφο της συντονιστικής επιτροπής του Δικτύου για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και την Ψυχική Υγεία «Αργώ», όπως αναφέρει δελτίο Τύπου της υφυπουργού.
Όπως επισημαίνει η κ. Μακρή, στην έρευνα που έγινε σε Μονάδες Ψυχικής Υγείας διαπιστώθηκε πως σε ποσοστό 38,8% ψυχικά πάσχοντες νοσηλεύονται και σε οικοτροφεία και σε ξενώνες ταυτόχρονα, κάνοντας χρήση υπηρεσιών ψυχικής υγείας και από περισσότερα του ενός Κέντρα Ημέρας.
«Πόσο επικερδές για τους επιχειρηματίες, που τυχαίνει να είναι ιδιοκτήτες καδεν θα εξαιρεθούν ούτε εκείνες στις οποίες συμμετέχουν εν ενεργεία πολιτικοί ή συγι έχοντες διαχρονικά ασυλία.ι Οικοτροφείων και Κέντρων Ημέρας!», σημειώνει η υφυπουργός, κάνοντας λόγο για ελέγχους από τους οποίους «δεν θα εξαιρεθούν ούτε εκείνες οι δομές στις οποίες συμμετέχουν εν ενεργεία πολιτικοί ή συγγενείς συνδικαλιστών ή οι έχοντες διαχρονικά ασυλία».
Αναλυτικά η απάντηση της υφυπουργού:
«Θα δώσω μία σύντομη και επί της ουσίας απάντηση, στα όσα αναφέρονται σε έγγραφο της συντονιστικής επιτροπής του Δικτύου για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και την Ψυχική Υγεία <Αργώ>, παραβλέποντας τον, αναμενόμενα, γενικόλογο, καταγγελτικό πρόλογο.
Πράγματι, τα Κέντα Ημέρας μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες και σε ψυχικά πάσχοντες που διαβιούν σε οικοτροφεία και ξενώνες. Πότε όμως και σε ποια περίπτωση; Στην περίπτωση που οι ασθενείς αυτοί ετοιμάζονται να κάνουν το επόμενο βήμα στην κοινωνική τους επανένταξη, δηλαδή είτε να επιστρέψουν στην οικογένειά τους , είτε να ζήσουν αυτόνομα. Γι΄αυτό και τα Κέντρα Ημέρας θεωρούνται παγκοσμίως ενδιάμεσες δομές.
Στην Ελλάδα παρατηρείται, στην διερεύνηση που πραγματοποιήθηκε, ότι ένα ποσοστό 38,8% (τόσο υψηλό, που εάν ανταποκρινόταν σε επιστημονικές διαπιστώσεις, θα έπρεπε να καμαρώνουμε παγκοσμίως), νοσηλεύεται και σε οικοτροφεία και σε ξενώνες ταυτόχρονα, κάνοντας χρήση υπηρεσιών ψυχικής υγείας και από περισσότερα του ενός Κέντρα Ημέρας. Πόσο επικερδές για τους επιχειρηματίες, που τυχαίνει να είναι ιδιοκτήτες και Οικοτροφείων και Κέντρων Ημέρας! Πόσο επωφελής για αυτούς τους ίδιους (και όχι για τους ασθενείς) η διπλή αυτή οικονομική παροχή!
Υπογράφω (και θα εξακολουθώ να υπογράφω άδειες λειτουργίας δομών που παρέχουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας ), διότι η υπογραφή μου δεν αναιρεί την υποχρέωσή τους να τηρούν το νόμο, ούτε μου αφαιρεί την δυνατότητα να τους ελέγχω, όσο έχω τον θεσμικό αυτό ρόλο. Το κόστος των υπηρεσιών, σύμφωνα και με τα στοιχεία που η συντονιστική επιτροπή επικαλείται, είναι κατά τι μεγαλύτερο των 15.000 ευρώ που ανέφερα εγώ. Συγκεκριμένα: 2.700 ευρώ, που και εκείνοι αναγνωρίζουν ότι κοστίζει στα Οικοτροφεία ο κάθε ασθενής το μήνα, επί 6 μήνες, είναι 16.500 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά στις λίγο πάνω από μισό εκατομμύριο πράξεις που έγιναν το τελευταίο εξάμηνο, είναι υπερβολικά και ύποπτα πολλές και θα διερευνηθούν και περαιτέρω.
Τελειώνοντας, θέλω να δηλώσω ότι από τον έλεγχο των δομών αυτών, δεν θα εξαιρεθούν ούτε εκείνες στις οποίες συμμετέχουν εν ενεργεία πολιτικοί ή συγγενείς συνδικαλιστών ή οι έχοντες διαχρονικά ασυλία. Αυτή τη φορά, τον τελικό λόγο θα τον έχει η Δικαιοσύνη».