Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι τα «άσπρα» ποτά είναι πιο διαιτητικά σε σχέση με άλλα όπως το ουίσκι. Πέφτουν λοιπόν στην παγίδα να τα καταναλώνουν σε μεγαλύτερες ποσότητες.
Αυτό είναι λάθος, καθώς σε ένα ποτό, ανεξάρτητα από το χρώμα του, αυτό που κυρίως μας δίνει τις θερμίδες, είναι το αλκοόλ. Ένα γραμμάριο αλκοόλ για παράδειγμα, θα μας δώσει επτά θερμίδες.
Αυτές φυσικά δεν είναι ίδιες για όλα τα αλκοολούχα, αλλά εξαρτώνται από την περιεκτικότητα σε αλκοόλ ενός ποτού. Έτσι, υπάρχουν ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ όπως η μπίρα, που μπορεί να κυμαίνεται από 0 μέχρι 12% (σε πολύ δυνατές μπίρες), το κρασί με περιεκτικότητα περίπου 12% και ποτά με πιο υψηλή περιεκτικότητα όπως το ουίσκι και η βότκα με πάνω από 40% αλκοόλ.
Όσο λοιπόν περισσότερο αλκοόλ, τόσο περισσότερες θερμίδες. Επίσης, σημαντικό ρόλο στο θερμιδικό περιεχόμενο ενός ποτού παίζει και το τι άλλο περιέχει. Η προσθήκη για παράδειγμα ζάχαρης, χυμού κ.ά. σίγουρα ανεβάζει τις θερμίδες ενός ποτού. Επίσης, προσοχή στα παρελκόμενα. Τα πατατάκια και τα ξηροκάρπια που συνοδεύετε το ποτό σας μπορεί να αποτελέσουν και μικρό γεύμα.
Αυτό λοιπόν που μετράει τελικά είναι η ποσότητα. Και όπως λέει και ο Παράκελσος ένας από τους μεγαλύτερους αλχημιστές του μεσαίωνα, «η δόση κάνει το δηλητήριο».
Μικρές ποσότητες μπορεί να είναι φάρμακο για την καρδιά μας, ενώ όταν το παρακάνουμε μπορεί να είναι φαρμάκι είτε για το βάρος είτε για την εν γένει καλή μας υγεία.
Πηγή: neadiatrofis.gr