Μπορεί οι νέοι να είναι λιγότερο προσεχτικοί στα μέτρα τήρησης του κορονοϊού σε σχέση με τους γηραιότερους, ωστόσο ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τους προειδοποίησε πως «δεν είναι άτρωτοι» απέναντι στην Covid-19 και πρέπει να τηρούν τις ίδιες προφυλάξεις με τον υπόλοιπο πληθυσμό για να προστατευθούν οι ίδιοι και οι γύρω τους.
«Το είπαμε και το ξαναλέμε: οι νέοι μπορεί να μολυνθούν, οι νέοι μπορεί να πεθάνουν, οι νέοι μπορεί να μεταδώσουν τον ιό», τόνισε ο δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, για να προσθέσει: «Φαίνεται ότι η αναζωπύρωση των κρουσμάτων σε ορισμένες χώρες οφείλεται εν μέρει στους νέους που δεν προφυλάσσονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο».
Τα κέντρα διασκέδασης, κυρίως τα night clubs, είναι παράγοντες που ενισχύουν τη μετάδοση του ιού, τόνισε από την πλευρά της η Μαρία Βαν Κέρκχοβ, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΟΥ.
Όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δρ. Τέντρος επέμεινε ότι οι νέοι θα έπρεπε να είναι «στην πρωτοπορία της αλλαγής» συμπεριφοράς που επιτάσσει η πανδημία: να τηρούν τις αποστάσεις, να πλένουν τα χέρια, να φορούν μάσκα σε συνθήκες συνωστισμού.
Κατά κύριο λόγο, σε ευρωπαϊκές χώρες έχουν εντοπιστεί εστίες του νέου κορονοϊού σε περιοχές όπου οι νέοι, κάνοντας διακοπές, συχνάζουν σε μπαρ ή οργανώνουν υπαίθρια πάρτι σε παραλίες. Στον Καναδά, οι νέοι κάτω των 39 ετών αποτελούν πλέον την πλειονότητα των κρουσμάτων.
Αρνητικό ρεκόρ κορονοϊού σήμερα – Παγωμάρα από την συνεχή και ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα
Με τον Αύγουστο προ των πυλών η Ελλάδα έρχεται και πάλι αντιμέτωπη με τον εφιάλτη του κορονοϊού που έμοιαζε για λίγο… να έχει κοπάσει. Ο Αύγουστος είναι ένας πολύ σημαντικός μήνας για τον ελληνικό τουρισμό και δεν είναι λίγοι οι ειδικοί οι οποίοι, τόνισαν ότι το πρώτο 15νθήμερο είναι πολύ σημαντικό για να διαπιστωθεί αν μιλάμε για δεύτερο κύμα κορονοϊού.
Τις τελευταίες μέρες, τα κρούσματα στην Ελλάδα αυξάνονται συνεχόμενα και ραγδαία με τα σημερινά να είναι τα υψηλότερα του μήνα Ιουλίου μέχρι και σήμερα. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα η κυβέρνηση προχώρησε σε έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου.
65 κρούσματα σήμερα
Τα κρούσματα του κορονοϊού που ανακοινώθηκαν σήμερα 30/7 στην Ελλάδα από τον ΕΟΔΥ είναι 65. Από αυτά τα 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, δεν έχει καταγραφεί κάποιος θάνατος.
Συνολικά τα θύματα είναι 203 ενώ οι περιπτώσεις του Covid-19 στη χώρα μας φτάνουν πλέον τις 4.401. 7 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. 128 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Μάσκες: Ποιες προστατεύουν και ποιες όχι – Τι λένε ΕΟΔΥ και ειδικοί
Η μάσκα είναι από την Τετάρτη 29/7 υποχρεωτική σχεδόν παντού και οι ειδικοί ζητούν από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή, αλλά και στον τρόπο που την φοράνε.
Συγκεκριμένα, όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, από την Τετάρτη 29 Ιουλίου η χρήση της θα είναι υποχρεωτική, εκτός όσων ισχύουν έως σήμερα, για το προσωπικό και σε καταστήματα λιανικής και γραφεία όπου υπάρχει επαφή με το κοινό, όπως ΔΕΚΟ και τράπεζες.
Για το κοινό, επισκέπτες και πελάτες, σε ΔΕΚΟ, τράπεζες, ιατρεία, δημοτικά καταστήματα, καταστήματα τροφίμων όπως φούρνοι και κρεοπωλεία, καταστήματα λιανικής, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.
Εξαδάκτυλος: Όχι μάσκες με φίλτρο και ασπίδες
Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο OPEN, είπε πως οι μάσκες με φίλτρο προστατεύουν αυτόν που τη φορά, όχι όμως και τους γύρω του, καθώς, αν έχει τον ιό, τον διασπείρει.
Ακόμα, αναφέρθηκε και στις ασπίδες, υποστηρίζοντας πως δεν αντικαθιστούν τις μάσκες και δεν παρέχουν ασφάλεια. «Οι κάθετες, για παράδειγμα, βοηθούν στην περίπτωση που κάποιος εργάζεται σε μια κουζίνα ταχυφαγείου. Οι άλλες που στηρίζονται στο πηγούνι είναι… διακοσμητικές».
Οδηγίες ΕΟΔΥ στους πολίτες για τις μάσκες
Ο ΕΟΔΥ από την πρώτη στιγμή είχε εκδώσει οδηγίες για τη χρήση μάσκας από το κοινό:
Στο γιατί συνιστάται η χρήση μάσκας, τονίζεται ότι, οι αναπνευστικοί ιοί, όπως ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2, μπορούν να μεταδοθούν με σταγονίδια που εκτοξεύονται από το στόμα μας κατά την ομιλία, τον βήχα ή το φτέρνισμα.
Η χρήση μάσκας συγκρατεί τα σταγονίδια και μπορεί να μειώσει τη διασπορά της λοίμωξης στην κοινότητα. Κύριος στόχος της χρήσης της μάσκας είναι να προστατεύσετε τους ανθρώπους γύρω σας εάν έχετε μολυνθεί.
Παράλληλα, θα πρέπει να τηρείται η φυσική απόσταση, η υγιεινή των χεριών και ο σωστός τρόπος χρήσης της μάσκας.
Η μάσκα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε παιδιά κάτω των 3 ετών και σε άτομα που έχουν προβλήματα με το αναπνευστικό ή δεν μπορούν να την αφαιρέσουν χωρίς βοήθεια.
Στο ποιες είναι οι συνήθεις κατηγορίες μασκών που κυκλοφορούν στο εμπόριο;
Χειρουργική μάσκα
Η χειρουργική μάσκα χρησιμοποιείται καθημερινά σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, από το υγειονομικό προσωπικό. Καλύπτει το στόμα, τη μύτη και το πηγούνι του προσωπικού, ώστε να μην εκτεθεί σε σταγονίδια που προέρχονται από τους ασθενείς.
Είναι κατασκευασμένη από τρία στρώματα ειδικών υλικών. Το εξωτερικό στρώμα της μάσκας (το χρωματιστό) είναι και υγροπαωθητικό έτσι ώστε στην περίπτωση εκτίναξης βιολογικών υγρών (σάλιο, αίμα κ.α).
Αυτά να μην εισέλθουν στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Αν αυτή η πλευρά τοποθετηθεί προς τα μέσα, οι υδρατμοί που παράγονται από την εκπνοή παραμένουν επάνω της και δημιουργούν αίσθημα πνιγμονής.
Το εσωτερικό στρώμα είναι άσπρο και σκοπό έχει να απορροφά τους υδρατμούς της εκπνοής. Το φιλτράρισμα των μικροοργανισμών γίνεται από το μεσαίο στρώμα το οποίο δεν είναι ορατό.
Μη χειρουργική μάσκα (μάσκα κοινότητας)
Η μη χειρουργική μάσκα, είναι συνήθως κατασκευασμένη από ύφασμα και δεν προορίζεται για χρήση σε δομές υγείας ή από επαγγελματίες υγείας. Χρησιμοποιείται από το ευρύ κοινό με στόχο την κάλυψη του προσώπου (μύτη και στόμα) του ατόμου που τη φορά.
Διατίθεται έτοιμη στο εμπόριο, μπορεί όμως με απλό τρόπο να κατασκευαστεί και στο σπίτι, από ποικίλα υλικά (συνήθως βαμβακερό ύφασμα).
Μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας
Η μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας με/ή χωρίς βαλβίδα, προορίζεται για χρήση από επαγγελματίες υγείας και δεν συνιστάται για χρήση από το κοινό.
Είναι σχεδιασμένη για την προστασία του ατόμου που τη φορά και κατατάσσεται στον εξοπλισμό ατομικής προστασίας του υγειονομικού προσωπικού, καθώς παρεμποδίζει την έκθεσή του σε αερογενώς μεταδιδόμενους μικροοργανισμούς.
Η μάσκα με βαλβίδα δεν αποτρέπει την εκπομπή σταγονιδιών από το άτομο που τη φορά.
Στο πότε πρέπει να φοράω τη μάσκα, οι απαντήσεις δίνονται ως εξής.
Η χρήση της μάσκας στην κοινότητα συστήνεται όταν:
- επισκεπτόμαστε πολυσύχναστους, κλειστούς χώρους, όπως εμπορικά καταστήματα, παντοπωλεία, εμπορικά κέντρα, νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά εργαστήρια, κουρεία/κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής κλπ.
- μετακινούμαστε με μέσα μαζικής μεταφοράς
- εργαζόμαστε σε κλειστούς χώρους, συνεργαζόμαστε με άλλα άτομα και ερχόμαστε σε επαφήμε το κοινό (π.χ τράπεζες, super-market κλπ)
- όταν εισερχόμαστε σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας
Στο εάν πρέπει να τηρώ την απόσταση των 2 μέτρων από άλλα άτομα ακόμα και αν φορώ μάσκα, η απάντηση είναι: «Ναι». Η χρήση της μάσκας είναι ένα συμπληρωματικό μέτρο και δεν υποκαθιστά καίριας σημασίας προληπτικά μέτρα όπως η φυσική απόσταση, η αναπνευστική υγιεινή (χρήση χαρτομάντηλου για τον βήχα ή φτέρνισμα), η υγιεινή των χεριών και η αποφυγή αγγίγματος του προσώπου.
Στο πώς πρέπει να χειρίζομαι με ασφάλεια τη μάσκα, τονίζεται…
Θυμηθείτε! Η σωστή χρήση της μάσκας είναι το κλειδί για την αποτελεσματικότητά της και την προστασία του ατόμου που τη φορά!!!
- Εφαρμόστε υγιεινή των χεριών με πλύσιμο ή με αλκοολούχο αντισηπτικό αμέσως πριν φορέσετε τη μάσκα και οπωσδήποτε πριν την αφαιρέσετε.
- Τοποθετείστε τη μάσκα ώστε να καλύπτει πλήρως τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι και να μην υπάρχουν κενά μεταξύ μάσκας και προσώπου. Εάν η μάσκα έχει μεταλλικό έλασμα πιέστε το απαλά γύρω από τη ράχη της μύτης. ΜΗΝ αγγίζετε τη μάσκα όταν τη φοράτε γιατί μπορεί να μεταφέρετε τον ιό στα δάκτυλά σας.
- Η μάσκα αφαιρείται πιάνοντας μόνο τα κορδόνια πρώτα από κάτω και μετά από πάνω. Εάν πρόκειται για μάσκα με λαστιχένιους βραχίονες, αφαιρείται πιάνοντας ταυτόχρονα τους λαστιχένιους βραχίονες.
- Μην αγγίζετε το μπροστινό μέρος της μάσκας! Θεωρείται μολυσμένο!
- Η μάσκα πρέπει να αφαιρείται και να απορρίπτεται όταν υγρανθεί.
- Απορρίπτετε τη μάσκα κρατώντας την πάντα από τα κορδόνια ή τους λαστιχένιους βραχίονες.
- Εάν η μάσκα είναι πολλαπλών χρήσεων πλύνετε την το συντομότερο δυνατόν μετά από κάθε χρήση με κοινό απορρυπαντικό και σε θερμοκρασία 60ο.
Τέλος, στο τι είδους ύφασμα συστήνεται να έχει η υφασμάτινη μάσκα, ο ΕΟΔΥ σημειώνει…
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βαμβακερό ύφασμα με πυκνή ύφανση (π.χ. βαμβακερά T-shirt, βαμβακερά σεντόνια, ή βαμβακερές πετσέτες κουζίνας/φαγητού,).
Τα 100% βαμβακερά υφάσματα με πυκνή ύφανση σε διπλό στρώμα προσφέρουν πολύ υψηλή προστασία.
Εναλλακτικά με χαμηλότερο ποσοστό προστασίας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν:
- 2 στρώματα βαμβακερού υφάσματος πιο χαλαρής ύφανσης
- 2 στρώματα λινού υφάσματος
- 2 στρώματα μεταξωτού υφάσματος.