Η ιδέα ότι η ζέστη και η καλοκαιρία μπορούν να σταματήσουν τον κορονοϊό φαίνεται να έχει εξασθενήσει, καθώς ο ιός έχει ήδη εξαπλωθεί σε όλη την υφήλιο.
Δημοσίευμα του BBC, επανέρχεται στο θέμα αναφερόμενο σε νέα έρευνα που ίσως να μπορεί να αφήσει μία αχτίδα ελπίδας.
«Εϊναι πολύ νωρίς να ξέρουμε θετικά αν ο νέος κορονοϊός είναι εποχιακός. Για να το γνωρίζουμε αυτό με βεβαιότητα, θα πρέπει να παρατηρήσουμε πώς τα περιστατικά εξελίσσονται σε ένα μέρος του κόσμου κατά τη διάρκεια ενός ολόκληρου έτους» γράφει το βρετανικό Μέσο.
Ωστόσο οι ερευνητές μπορούν να ψάξουν για στοιχεία στο πώς εξαπλώνεται ο ιός σε διαφορετικά κλίματα του πλανήτη.
Τι λένε τα στοιχεία
Υπάρχουν κάποια στοιχεία ότι κρούσματα κορονοϊού έχουν ιδιαιτέρως συγκεντρωθεί σε ψυχρότερες και ξηρές περιοχές.
Μάλιστα μια έρευνα υποδεικνύει ότι χώρες που έχουν σημαντικά πληγεί από τον ιό – εκείνες όπου εξαπλώθηκε χωρίς να εντοπίζεται μέσω της κοινότητας – έχουν από τις 10 Μαρτίου χαμηλότερο μέσο όρο θερμοκρασίας από εκείνες με λιγότερα κρούσματα.
Άλλη μελέτη παρακολούθησε 100 κινεζικές πόλεις με περισσότερα από 40 κρούσματα Covid-19, καταλήγοντας στο εξής: όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία και η υγρασία τόσο χαμηλότερος και ο ρυθμός μετάδοσης.
Μια έρευνα επίσης που δεν έχει όμως ακόμη αξιολογηθεί, υπέδειξε ότι αν και κρούσματα μπορούν να εντοπιστούν σε όλο τον κόσμο, τα ξεσπάσματα έχουν παρατηρηθεί σε «σχετικά ψυχρές και υγρές περιοχές», τουλάχιστον μέχρι τις 23 Μαρτίου.
Όπως όμως αναφέρουν ερευνητές της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, ο ιός έχει πια εξαπλωθεί σε κάθε περιοχή που καλύπτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, «επηρεάζοντας σημαντικά όλες τις κλιματικές ζώνες, από τις ψυχρές και ξηρές μέχρι τις θερμές και με υγρασία περιοχές».
Υπάρχει διαχωρισμός Βορρά-Νότου;
Σε πολλούς άλλους ιούς, όπως και η γρίπη, το εποχιακό μοντέλο παρατηρείται στο βόρειο και το νότιο ημισφαίριο. Ωστόσο οι τροπικές περιοχές κοντά στον Ισημερινό δεν ακολουθούν το ίδιο μοντέλο.
Και κάποιες από τις θερμές και υγρές περιοχές που έχουν δει την Covid-19 να μεταδίδεται σε τοπικό επίπεδο, όπως η Μαλαισία και το Κονγκό, βρίσκονται κοντά στον Ισημερινό και συνεπώς δεν μπορούν να παρέχουν και τα πιο αξιόπιστα στοιχεία για το τι θα συμβεί αλλού.
Κοιτώντας όμως το νότιο ημισφαίριο, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία – στο τέλος του καλοκαιριού τους οπότε και τα πρώτα κρούσματα εμφανίστηκαν – είχαν πολύ λιγότερες περιπτώσεις από τις χώρες του βόρειου ημισφαιρίου.
Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο, όπως η παγκόσμια επισκεψιμότητα και η πυκνότητα του πληθυσμού.
Και καθώς ο ιός έχει σταδιακά εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο – αρχικά μέσω των ταξιδιών – την ίδια ώρα με την εναλλαγή των εποχών, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί η επίδραση του κλίματος.
Υπάρχουν άλλοι εποχικοί κορονοϊοί;
Υπάρχουν αποδείξεις ότι άλλοι κορονοϊοί κυρίως κυκλοφορούν τους χειμερινούς μήνες, σύμφωνα με ομάδα ερευνητών του University College του Λονδίνου και της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής.
Ρώτησαν περίπου 2.000 ανθρώπους αν κάποιος από το σπίτι τους είχε συμπτώματα αναπνευστικής ασθένειας. Και όποιος είχε συμπτώματα του ζητήθηκε να στείλει μια μπατονέτα για να εξεταστεί για ένα εύρος ιών.
Από αυτή τη δειγματοληψία, οι ερευνητές παρατήρησαν κορύφωση κρουσμάτων κορονοϊού τον χειμώνα, περίπου την ίδια περίοδο με τη γρίπη. Το καλοκαίρι υπήρχε μικρός αριθμός κρουσμάτων.
Μία ερευνήτρια της ομάδας, η Ellen Fragaszy, ανέφερε ότι «είναι πιθανό να έχουμε μια μικρή ανακούφιση στα κρούσματα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού». Αλλά δεν είμαστε σίγουροι για το πώς θα συμπεριφερθεί ο κορονοϊός.
Ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων όμως καθώς και η παγκόσμια εξάπλωση υποδεικνύουν ότι δεν πρέπει να ελπίζουμε σε μία καλοκαιρινή ανάπαυλα.
Οι ομοιότητες του Sars-Cov-2 με άλλους κορονοϊούς
Ο νέος κορονοϊός, Sars-Cov-2, που προκαλεί την ασθένεια Covid-19, φαίνεται να εξαπλώνεται με τον ίδιο τρόπο όπως και οι άλλοι κορονοϊοί.
Αλλά αυτό που τον διακρίνει είναι το πόσο βαριά νοσεί ο ασθενής και ο αριθμός των θανάτων που προκαλεί.
Ο γιατρός Michael Head, στο Πανεπιστήμιο του Southampton, ανέφερε ότι η εξέλιξη και η επίδραση του νέου κορονοϊού είναι «ξεκάθαρα πολύ διαφορετικές από τους υπάρχοντες τύπους ιών».
«Μένει να αποδειχθεί κατά πόσο τα κρούσματα Covid-19 θα μειωθούν σε συνάρτηση με τις κλιματικές αλλαγές όπως η θερμοκρασία και η υγρασία» τόνισε.