Δεκάδες είναι τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού που ανακοινώνονται καθημερινά στη χώρα μας, ενώ χθες, Πέμπτη, η Ελλάδα κατέγραψε τον 6ο θάνατο από τον φονικό ιό.
Ο κορονοϊός SARS-CoV-2 που προκαλεί οξύ και σοβαρό αναπνευστικό σύνδρομο από πνευμονία, συνεχίζει την επέλασή του σε όλο τον πλανήτη, προκαλώντας χιλιάδες κρούσματα και θανάτους σε όλες τις χώρες του κόσμου. Όπως επισήμανε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας στην ενημέρωση της Πέμπτης, 177 χώρες έχουν πλέον περισσότερα από 230.000 καταγεγραμμένα κρούσματα και πάνω από 9.300 θανάτους. Υπολογίζεται πως μόλις το 15% αυτών καταγράφεται. Η Ευρώπη βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της επιδημίας.
Χθες ανακοινώθηκαν στη χώρα μας 46 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου στη χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται σε 464. 72 από τα κρούσματα έχουν απροσδιόριστη πηγή μετάδοσης. 78 ασθενείς νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 16 είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των Πατρών.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, όλοι τους παίρνουν ειδική αντιική θεραπεία. Ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευόμενων είναι τα 68 έτη και των διασωληνωμένων συμπολιτών μας είναι τα 69 έτη. Τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα εξακολουθούν να είναι στην Αθήνα, ενώ συνεχίζονται να ελέγχονται εκατοντάδες δείγματα κάθε μέρα για την παρουσία του νέου ιού. 19 έχουν ήδη πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.
«Τα σημερινά δεδομένα επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις που έρχονται από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, την έδρα της Υγιεινής και Επιδημιολογίας και την Καθηγήτρια κα Σύψα, ότι τουλάχιστον 2.000-3.000 συμπολίτες μας έχουν ήδη μολυνθεί από τον ιό», σημείωσε ο λοιμωξιολόγος.
Οι θάνατοι από τον κορονοϊό
Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκα και στους θανάτους από τον κορονοϊό. Ειδικότερα, σημείωσε πως στην Κίνα, ο συνολικός αριθμός θανάτων αναφέρεται σε περισσότερους από 3.200 ασθενείς με σημαντική υποκαταγραφή, ενώ στην Ιταλία που η καταγραφή ήταν εκτενής, ήδη οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τις 3.000 περιπτώσεις. Από τις 16 Μαρτίου και μετά, για πρώτη φορά στην πορεία αυτής της πανδημίας, οι θάνατοι που καταγράφονται εκτός Κίνας είναι περισσότεροι από αυτούς που καταγράφηκαν εντός Κίνας.
Στη μεγαλύτερη κλινική μελέτη 44.672 ασθενών-επιβεβαιωμένων περιπτώσεων της νόσου, η νόσος κατέληξε σε θάνατο περίπου σε 2% των περιπτώσεων. Οι άνθρωποι άνω των 70 ετών με πνευμονία είχαν πιθανότητα να πεθάνουν 8%, ενώ οι άνω των 80 ετών είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από την νόσο που έφτανε το ποσοστό του 15%.
«Παρόμοια με την εικόνα που βλέπουμε και στην Πατρίδα μας σιγά-σιγά, είναι ότι τα ποσοστά θανάτων είναι υψηλότερα για τους άνδρες από τις γυναίκες και αφορά κυρίως σε άτομα με καρδιακά προβλήματα, διαβήτη, χρόνια αναπνευστικά νοσήματα και κακοήθειες.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η πολύ πρόσφατη μελέτη, που έδειξε πως υψηλός πυρετός σχετιζόταν με το να εμφανίσει κάποιος αναπνευστική ανεπάρκεια, αλλά μικρότερη πιθανότητα θανάτου. Που δείχνει ότι ο πυρετός είναι μια σημαντική γραμμή άμυνας για αυτό τον ιό.
Όλα αυτά δεν αλλάζουν την επιστημονική μας γνώση πως στη συντριπτική της πλειοψηφία θα είναι μία ήπια νόσος. Στους ανθρώπους χωρίς κανένα υποκείμενο νόσημα, η θνητότητα παραμένει κάτω του 1%, ενώ σε αυτούς με υποκείμενα νοσήματα είναι μέχρι και 10 φορές ψηλότερη.
Η εμφάνιση δύσπνοιας είναι το κύριο κλινικό σύμπτωμα που δείχνει εξέλιξη προς σοβαρή πνευμονία και αναπνευστική ανεπάρκεια στα μέχρι τώρα προσεκτικά καταγεγραμμένα περιστατικά της νόσου από διεθνή μελέτη», ανέφερε.
Τα αισιόδοξα μηνύματα για τη θεραπεία
Όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, «όσον αφορά στα αισιόδοξα μηνύματα για τη θεραπεία, που πήραμε χθες, θέλω να βεβαιώσω πως υπάρχουν επαρκείς ποσότητες των φαρμάκων για τους ασθενείς.
Ο αλγόριθμος που υλοποιήθηκε χθες το βράδυ από την Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων και τον Πρόεδρό της, κ. Γαργαλιάνο, μαζί με ομάδα επιστημόνων, συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή μας και θα σχολιαστεί και εγκριθεί και από την Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας.
Τα σοβαρά περιστατικά απαιτούν συνδυασμένη θεραπεία με κοκτέιλ φαρμάκων, που κάποια είναι μόνο νοσοκομειακά είδη.
Ταυτόχρονα, ειδική ομάδα της Επιτροπής μας ήδη εξετάζει την πιθανή χορήγηση ορού και τις συνθήκες που μπορεί να γίνει αυτό, από συμπολίτες μας που έχουν αναρρώσει από τη νόσο.
Άλλο ένα αισιόδοξο μήνυμα έρχεται σήμερα. Ξεκίνησε η πρώτη πειραματική κλινική έρευνα για εμβόλιο στις ΗΠΑ. Θα εξετάσει 45 ανθρώπους για την απάντησή τους με αντισώματα σε διαφορετικές δόσεις του νέου εμβολίου. Αυτό θα δίνεται σε δύο δόσεις με διαφορά 28 ημερών. Ήδη, 4 εθελοντές έχουν πάρει την πρώτη δόση.
Τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της μελέτης αναμένονται σε τρεις μήνες και αυτό δείχνει ότι δε μπορούμε να ευελπιστούμε σε μία ταχεία και μαζική παραγωγή εμβολίου, πριν περάσει τουλάχιστον το καλοκαίρι».