Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσες ώρες την ημέρα τις περνάτε… καθιστοί; Λιγότερες από οκτώ; Πάνω από 10;
Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα η πλειοψηφία των ανθρώπων περνά κατά μέσο όρο 12 ώρες σε μια καρέκλα ή στον καναπέ, κοιτώντας μια οθόνη υπολογιστή ή βλέποντας τηλεόραση.
Αν προσθέσετε και γύρω στις 7 ώρες ύπνου κάθε μέρα, μας κάνουν συνολικά 19 ώρες τη μέρα καθιστικής ζωής!
Και βέβαια, θα έχετε ακούσει πολλές φορές –παρακολουθώντας καθιστοί τηλεόραση!- διάφορους ειδικούς να ισχυρίζονται, ότι όσοι δεν είναι πολύ δραστήριοι ζούνε κατά μέσο όρο δύο χρόνια λιγότερο.
Οι περισσότεροι από εμάς θα μπορούσαμε να κριθούμε ένοχοι για «υπερβολικό καθισιό». Καθόμαστε στη δουλειά, στο αυτοκίνητο, στο σπίτι και μετακινούμαστε μόνο για να μεταφερθούμε από το… ένα κάθισμα, στο άλλο!
Γιατί όμως είναι η καθιστική ζωή τόσο κακή; Καταρχήν επειδή αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός μας «αντιμετωπίζει» τη ζάχαρη, αναφέρει δημοσίευμα του BBC. Όταν καναλώνουμε μια τροφή, το σώμα μας τη μετατρέπει σε γλυκόζη, η οποία μεταφέρεται μέσω του αίματος στα κύτταρα. Η γλυκόζη είναι απαραίτητο «καύσιμο» για τον οργανισμό μας, όμως τα αυξημένα επίπεδα, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και καρδιακών ασθενειών. Το πάγκρεας που παράγει την ινσουλίνη, βοηθά να εξισορροπούνται τα επίπεδα γλυκόζης σε φυσιολογικά επίπεδα και το κατά πόσο αποτελεσματικά ένας οργανισμός κάνει αυτή τη διαδικασία, επηρεάζεται από το πόσο δραστήριος είναι.
Όπως αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου, αποφάσισαν να κάνουν ένα πείραμα. Θέλησαν να δουν τι θα συνέβαινε αν μια ομάδα ανθρώπων, που συνήθως περνούσαν την ημέρα τους καθισμένοι σε ένα γραφείο, περνούσαν μερικές ώρες… όρθιοι.
Σε συνεργασία με τον Dr John Buckley και μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Chester, ζήτησαν από 10 ανθρώπους να στέκονται τουλάχιστον τρεις ώρες την ημέρα, ενώ είναι στη δουλειά τους, για μια εβδομάδα.
Όλοι θα φορούσαν από ένα ειδικό μετρητή, που θα κατέγραφε πόσο κινούνταν, ένας άλλος θα μετρούσε τους καρδιακούς τους ρυθμούς κι ένας τρίτος τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους νυχθημερόν.
Το πείραμα τελικά απέδειξε ότι… η ορθοστασία είναι καλύτερη από το καθισιό!
Οι ερευνητές είχαν κάνει μετρήσεις πριν και κατά τη διάρκεια του πειράματος και διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα έπεφταν στο φυσιολογικό μετά από ένα γεύμα, τις ημέρες που οι εθελοντές ήταν όρθιοι αντί να κάθονται.
Επίσης, βάσει των μετρητών των καρδιακών τους ρυθμών, διαπιστώθηκε ότι με την ορθοστασία έκαιγαν ακόμη περισσότερες θερμίδες.
«Κατά μέσο όρο οι χτύποι ήταν 10 παραπάνω στο λεπτό» είπε ο Dr Buckley.
Κι αν αυτό δεν σας ακούγεται για πολύ, σάς δίνουμε ένα παράδειγμα. Οι έξτρα χτύποι σημαίνουν –βάσει υπολογισμών των ερευνητών- ότι καίγονται περίπου 50 θερμίδες την ώρα. Αν λοιπόν στέκεστε για τρεις ώρες την εβδομάδα, αυτό σημαίνει περίπου 750 θερμίδες… μείον! Μέσα σε ένα χρόνο ο συνολικός αριθμός των «καμμένων» θερμίδων φτάνει τις 30.000, κάτι που σημαίνει ότι μπορείτε να χάσετε μέχρι 3,6 κιλά λίπους!
«Θα μπορούσατε να πετύχετε το ίδιο αποτέλεσμα αν τρέχατε σε 10 μαραθώνιους το χρόνο» συμπλήρωσε ο ειδικός.
Φυσικά, για ορισμένους ίσως είναι αρκετά δυσλειτουργικό να εργάζονται όρθιοι, όμως και μερικές αλλαγές στην καθημερινότητά σας (π.χ. να ανεβαίνετε με τις σκάλες και όχι με το ασανσέρ, να πηγαίνετε να βρείτε ένα συνάδελφό σας αντί να του στείλετε email) μπορούν να κάνουν τη διαφορά, επισημαίνοι οι ερευνητές.
Ίσως δοκιμάσω το επόμενο κείμενο να το γράψω… περπατώντας!