Τις καλοκαιρινές μέρες, όταν η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή, ως γνωστόν ο κίνδυνος των θερμοπληξιών είναι τεράστιος. Καραδοκεί πάντα, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, και απειλεί συνήθως ηλικιωμένους και όσους πάσχουν από καρδιοπάθειες.

Τι συμβαίνει, όμως, με τη διατροφή μας τις μέρες του καύσωνα; Οι επιστήμονες συμβουλεύουν ότι αυτή είναι κάτι που πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα το καλοκαίρι και ιδιαίτερα τις μέρες που κάνει αφόρητη ζέστη. Τι πρέπει, λοιπόν, να έχετε υπόψη σας;

Άφθονα υγρά

Η διατροφή όλων ανεξαιρέτως κατά τη διάρκεια του καύσωνα πρέπει να είναι όσο πιο ελαφριά γίνεται.

Περιορίζουμε την ποσότητα του φαγητού, αποφεύγουμε τα πολύ λιπαρά και τα κρέατα, προτιμάμε κυρίως ψάρι και εντάσσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα φρούτα και λαχανικά στο καθημερινό διατροφικό μας πρόγραμμα.

Σημαντικό επίσης είναι να πίνουμε πολλά υγρά (κυρίως νερό, φυσικούς χυμούς και τσάι δίχως ζάχαρη). Πρέπει επίσης να αποφεύγουμε τα αεριούχα ποτά και τα αναψυκτικά, γιατί περιέχουν γλυκαντικές ουσίες.

Προσοχή!

Ενδεικτικά στη διάρκεια του καλοκαιριού κάποιος που είναι γύρω στα 50 κιλά πρέπει να καταναλώνει τουλάχιστον 2 1/2 λίτρα από τα παραπάνω υγρά, ενώ κάποιος με βάρος 70 κιλά πρέπει να πίνει τουλάχιστον 3 λίτρα νερό και άλλα αφεψήματα.

Μέταλλα και ιχνοστοιχεία

Πρέπει επίσης να τονιστεί ιδιαίτερα ότι το καλοκαίρι, που ιδρώνουμε πάρα πολύ, ο οργανισμός αποβάλλει πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία, τα οποία για την ομαλή λειτουργία του είναι αναγκαίο να αναπληρώσει. Αυτό μπορεί να γίνει αν τρώμε τις κατάλληλες τροφές που περιέχουν τις απαραίτητες για τον οργανισμό μας ουσίες.

Το καρπούζι και το πεπόνι είναι τα ιδανικά φρούτα που περιέχουν ιχνοστοιχεία. Άλλα ιχνοστοιχεία μας προσφέρουν τα άφθονα λαχανικά του καλοκαιριού, όπως η ντομάτα, τα κολοκυθάκια ή το αγγούρι. Αυτά είναι καλό να τα καταναλώνουμε σε μορφή σούπας.

Οι χορτόσουπες επίσης είναι άφθονες σε ιχνοστοιχεία και μέταλλα, όμως επειδή κατά τη θερινή περίοδο δεν είναι εύκολο να τρώμε τόσο ζεστά φαγητά, προτείνεται η εναλλακτική λύση της κρύας σούπας.

Αλλά και τα βραστά λαχανικά είναι πολύ ωφέλιμα. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι να μην πετάμε το νερό στο οποίο έβρασαν. Καλό θα είναι να το χρησιμοποιούμε για την παρασκευή μιας ελαφριάς σάλτσας, με την οποία μπορούμε να συνοδέψουμε τα λαχανικά μας.

Ιχνοστοιχεία και μέταλλα υπάρχουν, ωστόσο, και στα προϊόντα ολικής άλεσης, όπως τα μακαρόνια ή το ρύζι. Μπορούμε κάλλιστα να συνοδεύσουμε αυτές τις δυο τροφές με κρύα λαχανικά ή μια δροσερή σάλτσα λαχανικών.

Το αλάτι

Κατά τους θερινούς μήνες και ιδίως τις ημέρες του καύσωνα το αλάτι δεν βλάπτει. Ειδικά όσοι πάσχουν από υπόταση είναι σκόπιμο να καταναλώνουν κανονικές ποσότητες αλατιού. Το αρκετό αλάτι, βέβαια, μεταφράζεται σε λιγότερη ποσότητα από αυτήν που είθισται να καταναλώνει ο μέσος άνθρωπος.

Όσο για το ότι το αλάτι συμβάλλει στην κατακράτηση υγρών από τον οργανισμό με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρήξιμο στην κοιλιακή χώρα, οι ειδικοί αναφέρονται στην κατανάλωσή του με μέτρο. Αυτό σημαίνει ότι σε μια κατσαρόλα ή ένα ταψί με φαγητό ρίχνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι.

Τα ωμά λαχανικά είναι φτιαγμένα έτσι ώστε από τη φύση τους να περιέχουν νάτριο. Γι’ αυτό είναι άσκοπο να προσθέτουμε αλάτι σε αυτά, καθώς προσβάλλουμε την ισορροπία του καλίου με το νάτριο.

Το κάλιο είναι το ιχνοστοιχείο που αποβάλλει το νερό από τον οργανισμό και το νάτριο το ιχνοστοιχείο που κρατάει το νερό στον οργανισμό μας. Από τη στιγμή, λοιπόν, που υπάρχει ισορροπία δεν γίνεται κατακράτηση υγρών. Δεν πρέπει, λοιπόν, να διαταράσσουμε το κάλιο που έχει μέσα η ωμή σαλάτα με την προσθήκη αλατιού.

Επίσης, εφόσον πίνουμε πολύ νερό που εκ των υστέρων αποβάλλεται με πολλούς τρόπους από τον οργανισμό μας, δεν υπάρχει φόβος κατακράτησης υγρών.

Πηγή: belife.gr