Η βιταμίνη C φαίνεται να ενεργοποιεί ή να καταστέλλει τη δράση συγκεκριμένων γονιδίων στα βλαστικά κύτταρα ποντικιών, υποστηρίζει επιστημονική ομάδα με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.
Μάλιστα, χάρη στην ικανότητά της αυτή είναι πιθανό να μπορεί να παίξει έναν άγνωστο μέχρι τώρα ρόλο όσον αφορά τη φυσιολογική ανάπτυξη ποντικιών, ανθρώπων και άλλων ζώων.
Οι επιστήμονες συμπεραίνουν, σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, ότι η βιταμίνη C βοηθάει ένζυμα, τα οποία συμμετέχουν στην αποδέσμευση συγκεκριμένων γονιδίων, έτσι ώστε τα τελευταία να ενεργοποιηθούν στο έμβρυο αμέσως μετά την γονιμοποίηση.
Η ανακάλυψη αυτή μπορεί τελικά να οδηγήσει στη χρήση της συγκεκριμένης βιταμίνης προκειμένου να βελτιωθούν τα αποτελέσματα της εξωσωματικής γονιμοποίησης, αλλά και της θεραπείας του καρκίνου.
Τα «φρένα» στην γονιδιακή ενεργοποίηση, που η βιταμίνη C βοηθά να αποδεσμευτούν, είναι μόρια που ονομάζονται μεθυλικές ομάδες, οι οποίες αναστέλλουν τη δραστηριότητα των γονιδίων στα οποία προσκολλώνται.
«Στο άμεσο μέλλον, οι επιστήμονες μπορεί να ξεκινήσουν να ενσωματώνουν τη βιταμίνη C συστηματικότερα στις διαδικασίες για την καλλιέργεια πιο υγιών βλαστικών κυττάρων», δηλώνει ο Miguel Ramalho-Santos, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.
Πηγή: vita.gr