Σύμφωνα με νέα κλινική έρευνα Δανών επιστημόνων, οι υπέρβαροι ασθενείς με ψωρίαση που κατάφεραν και έχασαν κιλά είδαν μεγάλη βελτίωση και ανακούφιση από τα συμπτώματα της ψωρίασης σε σχέση με αυτούς που δεν έχασαν τα παραπανίσια κιλά.
«Οι ασθενείς που συμμετείχαν στην ερευνα ανέφεραν λιγότερο τσούξιμο και κάψιμο, παρατήρησαν μειωμένες δερματικές αλλοιώσεις και διαπίστωσαν ότι βελτιώθηκε κατά πολύ η ποιότητα της ζωής τους» , δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Dr.Peter Jensen, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης, Gentofte.
«Τα αποτελέσματα της έρευνας υπογραμμίζουν τη σημασία της απώλειας βάρους ως μέρος μιας πολύπλευρης θεραπευτικής προσέγγισης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση τόσο της κατάστασης του δέρματος όσο και των συναφών ιατρικών παθήσεων των υπέρβαρων ασθενών με ψωρίαση» σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Δερματολογίας JAMA.
Η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος του δέρματος που αναπτύσσεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου δυσλειτουργεί και προκαλεί την ταχεία ανάπτυξη των δερματικών κυττάρων. Τα νέα κύτταρα του δέρματος δημιουργούνται μέσα σε ημέρες και όχι σε εβδομάδες και συσσωρεύονται στην επιφάνεια του δέρματος, προκαλώντας φολιδωτές, επώδυνες βλάβες.
«Η παχυσαρκία είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για τους ασθενείς με ψωρίαση» είπε ο Δρ Joel Gelfand, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. «Εάν είστε παχύσαρκοι με ψωρίαση, η ψωρίαση είναι λιγότερο πιθανό να αντιμετωπιστεί.»
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που το υπερβολικό βάρος μπορεί να επιδεινώσει την ψωρίαση. “Πρώτον, η ψωρίαση είναι μια φλεγμονώδης νόσος και η παχυσαρκία είναι γνωστό ότι προκαλεί φλεγμονές,” δήλωσε ο Δρ Larry Green, πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος αντιμετωπισης της Ψωρίασης.
«Τα πολλά κιλά επηρεάζουν τον τρόπο που το σώμα καταφέρνει να επουλώσει πληγές. Επιπλέον, τα παραπανίσια κιλά «στρεσάρουν» το σώμα και αυτό το στρες επηρεάζει τη φλεγμονή. Χανοντας κιλά, ο οργανισμός σταματά να επιβαρύνεται.»
Μια άλλη προσέγγιση είναι ότι η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει αποκρίσεις του ανοσολογικού συστήματος, παρόμοιες με αυτές που προκαλεί η ψωρίαση. «Η παχυσαρκία συνδέεται με τις ίδιες αυξημένες τιμές των κυτοκινών στο αίμα που δημιουργούν και την ψωρίαση», δήλωσε ο Dr.Gelfand. Οι κυτοκίνες είναι μικρές πρωτεΐνες σηματοδότησης που χρησιμεύουν στην ρύθμιση της ανοσολογικής απόκρισης του σώματος.
Επιπλέον, η παχυσαρκία προκαλεί τον ερεθισμό του δέρματος, καθώς διάφορα μέρη του σώματος τρίβονται μεταξύ τους. «Όταν το δέρμα τρίβεται, η ψωρίαση χειροτερεύει», δήλωσε ο Δρ Jeffrey Weinberg, δερματολόγος στο Beth Israel Medical Center της Νέας Υόρκης.
Πηγή: healthpress.gr