Ένα πρόβλημα που μοιραζόμαστε είναι ένα πρόβλημα λυμένο κατά το ήμισυ, υποστηρίζει νέα έρευνα!
Το να μιλάμε για τις έγνοιες μας έχει σαν αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους ερευνητές, την απελευθέρωση στον εγκέφαλο χημικών ουσιών που σχετίζονται με την ευτυχία.
Το να στρεφόμαστε σε άλλους σε περιόδους έντονου στρες αποτελεί μια αποτελεσματική μέθοδο προκειμένου να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας. Σε αυτό συμβάλλει η παραγωγή ωκυτοκίνης, της ορμόνης που συνδέεται με την καλή διάθεση.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Concordia του Καναδά μελέτησαν την ωκυτοκίνη, την ορμόνη που εκκρίνεται όταν φροντίζουμε ένα μωρό, συνδέεται με το αίσθημα της στοργής που νιώθουν οι μητέρες για τα παιδιά τους και σχετίζεται με αισθήματα ευτυχίας και εμπιστοσύνης και ανακάλυψαν ότι όταν μοιραζόμαστε τα προβλήματά μας με άλλους ενεργοποιείται η παραγωγή της συγκεκριμένης ορμόνης.
Σε πείραμα που συμμετείχαν 100 φοιτητές, χορηγήθηκε στους μισούς ωκυτοκίνη και στους υπόλοιπους placebo μέσω ρινικού σπρέι. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε κοινωνική απόρριψη (σε συζήτηση ερευνητές που παρίσταναν τους φοιτητές διαφωνούσαν, διέκοπταν και αγνοούσαν τους ανυποψίαστους συμμετέχοντες στο πείραμα).
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν επηρεαστεί από την κοινωνική απόρριψη έδειχναν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε άλλους ανθρώπους αφού είχαν μυρίσει ωκυτοκίνη πριν το συμβάν, σε αντίθεση με όσους είχαν λάβει placebo. Επίσης, η ωκυτοκίνη δεν είχε κανένα αποτέλεσμα όσον αφορά την εμπιστοσύνη σε όσους δεν επηρεάστηκαν συναισθηματικά από την κοινωνική απόρριψη.
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η περαιτέρω μελέτη της ωκυτοκίνης θα μπορούσε να φανεί μελλοντικά βοηθητική σε όσους υποφέρουν από διανοητικές παθήσεις που χαρακτηρίζονται από υψηλά ποσοστά στρες και χαμηλά επίπεδα κοινωνικής υποστήριξης, όπως είναι η κατάθλιψη.
Πηγή: vita.gr