Είναι Κυριακή βράδυ και το μόνο που σκέφτεστε είναι η δύσκολη εβδομάδα που έρχεται. Το Σαββατοκύριακο δεν ήταν αρκετό για να ξεκουραστείτε και νιώθετε ότι θέλετε και άλλο… Όσο περνά η ώρα, η διάθεση πέφτει και το άγχος αυξάνεται. Με λίγα λόγια ίσως βιώνετε και εσείς το σύνδρομο που πολλοί αποκαλούν «Blue Sundays» ή αλλιώς η μελαγχολία της Κυριακής.
Οι περισσότεροι άνθρωποι στον δυτικό κόσμο το έχουν βιώσει και έχει να κάνει με την συναισθηματική μετάβαση από ένα χαλαρό διήμερο σε μια πιεστική βδομάδα, γεμάτη υποχρεώσεις. Αν και δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό εντούτοις κάποιοι άνθρωποι παρουσιάζουν ακόμα και σωματικές ενοχλήσεις, όπως ελαφριά αϋπνία, πονοκέφαλο και τις αποδίδουν στο κυριακάτικο στρες.
Πώς όμως μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτή την μικρή δυσθυμία; Πολλοί ειδικοί μεταξύ των οποίων και η ψυχολόγος Joyce Marter συμβουλεύουν να μην αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη τους και να αναλάβουμε τον έλεγχο της πραγματικότητάς μας. Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια: Να κάνουμε δραστηριότητες. Μπορούμε να ξεκινήσουμε οργανώνοντας το χώρο μας, βάζοντας σε τάξη το σπίτι ή τακτοποιώντας την ντουλάπα μας και διαλέγοντας τα ρούχα που θα φορέσουμε την επόμενη μέρα. Οι πράξεις αυτές σύμφωνα με τους ειδικούς μπορούν να μας δώσουν την αίσθηση πως οργανώνουμε τον μικρόκοσμό μας και το μυαλό μας. Δίνουν επίσης, την εντύπωση πως προετοιμαζόμαστε καλύτερα για τις προκλήσεις που έρχονται.
Η άσκηση είναι επίσης πολύ σημαντική, όσο και αν βαριόμαστε να κάνουμε γυμναστική Κυριακάτικα, δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως πέρα από τα σωματικά οφέλη, απελευθερώνει ενδορφίνες στον οργανισμό, τις ορμόνες που μας προκαλούν ευφορία.
Η εργασία, στις περισσότερες περιπτώσεις κυριεύει ολόκληρη την εβδομάδα, μας ακολουθεί ακόμα και εκτός του ωραρίου στο γραφείο. Όπως τονίζει ο Steven Meyers καθηγητης ψυχολογίας στο Roosevelt University του Σικάγο «διαχέεται πια και στην οικογενειακήη ζωή λόγω των αυξημένων απαιτήσεων και της δυνατότητας που παρέχει η τεχνολογία να εργαζόμαστε εξ’ αποστάσεως μέσω του διαδικτύου. Είναι πολύ σημαντικό να προσπαθούμε να είμαστε αποσυνδεδεμένοι έστω και για λίγες ώρες από όλα εκείνα που σχετίζονται με την εργασία μας, να έχουμε για λίγο κλειστό το κινητό μας τηλέφωνο, να μην τσεκάρουμε συνέχεια τα μέιλ.
Από την άλλη μεριά, αν μας περιμένει μια πολύ δύσκολη εβδομάδα και υπάρχει κάποιο εξαιρετικά κοπιαστικό project που πρέπει να βγάλουμε εις πέρας και μας αγχώνει, δεν είναι κακό το να αφιερώσουμε λίγο χρόνο σε αυτό απλά και μόνο για να το οργανώσουμε, κυρίως στο μυαλό μας και να νιώσουμε περισσότερη ασφάλεια. Καλό είναι όμως να μη μπούμε στη διαδικασία να το ξεκινήσουμε μιας και μπορεί να φέρει αρνητικό αποτέλεσμα στην ψυχολογία μας.
Τις Κυριακές μπορούμε να καθιερώσουμε μερικές νέες συνήθειες που θα βοηθήσουν σημαντικά στην απόσπαση της προσοχής μας, όταν νιώθουμε αυξημένο στρες και μελαγχολία. Σκεφτείτε. Τι είναι εκείνο που θα σας προσφέρει λίγη χαρά και που μπορείτε να το επαναλαμβάνετε κάθε βδομάδα; Μια βόλτα, μια καλή ταινία, μια συνάντηση με φίλους; Μην αφήνετε το χρόνο να περνά άσκοπα, κάντε κάτι καλό για τον εαυτό σας για να ξεχαστείτε από τα άγχη και επαναναλάβετέ το. Μια χαρούμενη ρουτίνα μπορεί να βοηθήσει πολύ να ξεπεράσετε την όποια θλίψη. Κάντε ότι θα σας λείψει πολύ μέσα στη βδομάδα που έρχεται, αφιερώστε λίγο χρόνο ακόμα στη σχέση σας, μιλήστε με τους δικούς σας ανθρώπους που δε θα μπορέσετε να δείτε τις καθημερινές. Καλό είναι να θυμόμαστε πάντα πως μόνο το τώρα μπορούμε να ζήσουμε, το αύριο είναι μια άλλη υπόθεση.