Οδηγίες για μέτρα πρόληψης και προστασίας από τα κουνούπια εξέδωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.
«Τα κουνούπια αποτελούν ένα σοβαρό παράγοντα κινδύνου για την εξάπλωση ασθενειών καθώς μπορούν να μεταδώσουν διάφορα νοσήματα με το τσίμπημα τους, αν είναι μολυσμένα, όπως λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ελονοσία, κ.α.» αναφέρει η ανακοίνωση της περιφέρειας και συνεχίζει: «Για αυτό και είναι μεγάλης σημασίας η ενημέρωση, τόσο για την αποφυγή της παραπληροφόρησης και τη δημιουργία σύγχυσης ή και πανικού, όσο και για την κατάδειξη τρόπων ή μεθόδων με τους οποίους μπορούμε να συμβάλουμε οι ίδιοι στην αντιμετώπιση των κουνουπιών».
Οι οδηγίες για να προστατευτούμε από τα κουνούπια
Προστατευόμαστε από τα τσιμπήματα όλες τις ώρες που αυτά είναι δραστήρια καθώς, ανάλογα με το είδος τους τσιμπούν σε διάφορες ώρες της ημέρας ή και της νύχτας.
- Φοράμε κατάλληλα ρούχα, με μακριά μανίκια και παντελόνια. Πιο κατάλληλα είναι τα ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ενδύματα.
- Χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικά σώματος στο ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα.
- Κάνουμε συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα.
- Τοποθετούμε και χρησιμοποιούμε αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες) σε παράθυρα, πόρτες, μπαλκονόπορτες, ή άλλα ανοίγματα του σπιτιού. Ελέγχουμε τακτικά και επιδιορθώνουμε τις σήτες.
- Χρησιμοποιούμε κουνουπιέρα. Σε βρέφη και μικρά παιδιά βάζουμε κουνουπιέρα στις κούνιες και στα καρότσια τους. Σιγουρευόμαστε ότι δεν έχουν εγκλωβιστεί κουνούπια μέσα σε αυτή.
- Χρησιμοποιούμε εντομοκτόνα, εντομοαπωθητικά χώρου εγκεκριμένα στη χώρα
- Ακολουθούμε πάντα αυστηρά τις οδηγίες χρήσης των προϊόντων.
- Χρησιμοποιούμε ανεμιστήρες ή κλιματιστικά. Ο αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών και δυσχεραίνει την προσέγγιση τους.
- Ποτίζουμε κατά προτίμηση τις πρωινές ώρες, για να μειώσουμε την έκθεσή μας στα κουνούπια κατά τη διάρκεια του ποτίσματος.
- Κουρεύουμε τακτικά το γρασίδι, τους θάμνους και τις φυλλωσιές. Είναι σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια.
- Περιορίζουμε τα σημεία που τα κουνούπια αφήνουν τα αυγά τους όπως τα στάσιμα νερά (ακόμα και σε μικρές συλλογές νερού). Εντοπίζουμε και περιορίζουμε τα σημεία αυτά στους ιδιόκτητους χώρους μας.
- Δεν αφήνουμε στάσιμα νερά πουθενά, μέσα και έξω από το σπίτι μας, σε μπαλκόνια, στην αυλή, στο χωράφι μας.
- Όλα τα αντικείμενα που μαζεύουν νερό, όπως βαρέλια, κουβάδες, κάδοι, λεκάνες, βάζα, πιατάκια γλαστρών, ελαστικά αυτοκινήτων, καρότσια, βάρκες, στέρνες, ποτίστρες ζώων, διακοσμητικές λιμνούλες, πηγάδια, δεξαμενές τα αναποδογυρίζουμε, ή τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα τα αδειάζουμε ή ανανεώνουμε το νερό τους και τα καθαρίζουμε σχολαστικά ή τα καλύπτουμε.
- Απομακρύνουμε τα στάσιμα νερά από εγκαταλελειμμένες πισίνες και σιντριβάνια, δεξαμενές, υπόγεια, θεμέλια οικοδομών.
- Καθαρίζουμε τις υδρορροές, τα φρεάτια και τα λούκια από φύλλα και σκουπίδια.
- Καλύπτουμε με σήτα τους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων.
Οδηγίες για το εντομοαπωθητικό σώματος
- Χρησιμοποιούμε μόνο εγκεκριμένα στη χώρα προϊόντα.
- Ακολουθούμε πάντα αυστηρά τις οδηγίες χρήσης.
- Απλώνουμε την απαιτούμενη (όχι υπερβολική) ποσότητα.
- Δε βάζουμε εντομοαπωθητικό κάτω από τα ρούχα.
- Αν χρειασθεί, ξαναβάζουμε μετά από μερικές ώρες, ανάλογα με τις οδηγίες χρήσης.
- Δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με το στόμα, τα μάτια και το εσωτερικό της μύτης.
- Δε βάζουμε επάνω σε πληγές, τραύματα, εγκαύματα, φουσκάλες ή ερεθισμένο δέρμα.
- Βάζουμε πρώτα το αντιηλιακό.
- Το χρησιμοποιούμε κυρίως έξω από το σπίτι. Όταν επιστρέφουμε σπίτι πλενόμαστε με σαπούνι και νερό.
- Αν παρατηρηθεί ερεθισμός, σταματάμε τη χρήση και ενημερώνουμε τον ιατρό μας.
- Έγκυες και μητέρες που θηλάζουν πρέπει να συμβουλεύονται τον ιατρό τους για τη χρήση εντομοαπωθητικών.
- Για τα παιδιά (επιπλέον των παραπάνω) χρησιμοποιούμε προϊόντα που επιτρέπονται για την ηλικία του παιδιού (σύμφωνα με την ετικέτα τους). Συμβουλευόμαστε τον παιδίατρο.
- Δεν αφήνουμε τα παιδιά να χρησιμοποιούν μόνα τους εντομοαπωθητικό. Το βάζουμε πρώτα στα δικά μας χέρια μας και μετά τους το απλώνουμε εμείς.
- Δε βάζουμε εντομοαπωθητικό στις παλάμες των παιδιών.
O περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός σε δήλωση του επισημαίνει ότι «η διασφάλιση και προστασία της δημόσιας υγείας είναι το πρώτο μέλημά μας» και τονίζει πως «στα μέρη τα οποία έχουμε επισημάνει μέσα από μια στρατηγική μελέτη που έχουμε εκπονήσει αλλά και όπου απαιτείται παρεμβαίνουμε με σύγχρονες και αποτελεσματικές μεθόδους. Παράλληλα, υπάρχει μια διαδικασία πλήρους ελέγχου της εκτέλεσης του προγράμματος κωνωποκτονίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας».
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το πρόγραμμα Κωνωποκτονίας 2019 που υλοποιεί και συντονίζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ηλεκτρονική παρακολούθηση εργασιών που δίνει τη δυνατότητα σε πραγματικούς χρόνους να ενημερώνεται η αρμόδια ομάδα για την πορεία και την αποτελεσματικότητα των ψεκαστικών και άλλων εργασιών αλλά και χρήση drones, σε συνεργασία με εξειδικευμένη εταιρία. Επιπλέον, φέτος το πρόγραμμα έχει συντονιστή, για την καλύτερη παρακολούθηση, τον έλεγχο και την αποτελεσματικότητα των δράσεων.