Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να υποστούν συνέπειες στη θεραπευτική τους αγωγή βρίσκονται οι ασθενείς με μεσογειακή αναιμία, όπως επισημαίνει η Πανελλήνια Κίνηση για τη Μεσογειακή Αναιμία, με αφορμή την ανακοίνωση του Ελβετικού Ερυθρού Σταυρού για σταδιακή μείωση των ποσοτήτων αίματος προς την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της Κίνησης αναφέρει:
«Από τον Διευθυντή του Ελβετικoύ Ερυθρού Σταυρού Rudolf Schwabe ανακοινώθηκε ότι θα αρχίσουν να μειώνονται σταδιακά οι ποσότητες αίματος προς την Ελλάδα, επειδή το χρέος της χώρας μας έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια. Να σημειώσουμε ότι κάθε χρόνο η Ελλάδα πρέπει να πληρώνει το ποσό των 5 εκατομμυρίων Ελβετικών Φράγκων για τις 28.000 μονάδες αίματος που παίρνει από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό.
Πριν από δύο μήνες, Ελλάδα και Ελβετικός Ερυθρός Σταυρός υπέγραψαν νέα σύμβαση όπου θα αρχίσει η σταδιακή μείωση των ποσοτήτων αίματος από τις 28.000 μονάδες που είναι σήμερα στις 14.000 μονάδες έως το 2020.
Ο Ελβετικός Ερυθρός Σταυρός έχει έναν σταθερό αριθμό εθελοντών αιμοδοτών 250.000 ανθρώπων, που προσφέρουν το αίμα τους εθελοντικά χωρίς οποιαδήποτε ανταμοιβή. Οι ποσότητες αίματος που περισσεύουν, μετά την κάλυψη των αναγκών της Ελβετίας, πωλούνται σε άλλες χώρες για να καλυφτούν τα έξοδα αιμοληψίας, ελέγχου, αποθήκευσης και άλλα λειτουργικά έξοδα που φτάνουν στο ποσό των 215 εκατομμυρίων Ελβετικών Φράγκων σε ετήσια βάση.
Η καθυστέρηση πληρωμής της οφειλής της Ελλάδας για αρκετό χρονικό διάστημα, ήταν η αιτία της απόφασης του Ελβετικού ΕΣ με την σημείωση, όπως ανακοίνωσε ο R.Schwabe, ότι είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν την Ελλάδα με την τεχνογνωσία τους στην συγκέντρωση των ποσοτήτων αίματος που χρειαζόνται, ώστε να αναπληρωθούν οι μειωμένες ποσότητες έως το 2020.
“Συζητάμε με τους αρμόδιους της Ελλάδας τι ακριβώς θέλουν από εμάς” είπε ο Rudolf Schwabe “ώστε να βοηθήσουμε τα στελέχη των υπηρεσιών αιμοδοσίας, με σεμινάρια που μπορούν να γίνουν στην Ελβετία αλλά να συνεχιστούν και στην Ελλάδα”.
Πρώτο Σχόλιο: Με δεδομένο ότι οι 28.000 μονάδες αίματος από την Ελβετία πήγαιναν για τις ανάγκες των πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία, όλοι καταλαβαίνουμε ότι αυτή η μείωση θα είναι σε βάρος της θεραπευτικής αγωγής που ακολουθούν σε ετήσια βάση και διόλου απίθανο να ξαναδούμε εκείνα τα σημειώματα στους πίνακες ανακοινώσεων των Μονάδων μας που έγραφαν:
“Να φέρετε αιμοδότες διαφορετικά δεν θα γίνει η μετάγγιση σας”.
Δεύτερο Σχόλιο: Η εθελοντική αιμοδοσία στη χώρα μας έχει τελείως εγκαταλειφθεί από το υπουργείο Υγείας, χρήματα για την προώθηση της δεν δίνονται. Οι Σύλλογοι και οι Ομάδες εθελοντών αιμοδοτών βλέπουν τα μέλη τους να μειώνονται μετά την τραγική οικονομική κατάσταση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και η μείωση των ποσοτήτων αίματος που συγκεντρώνονται είναι γεγονός. Τα αποτελέσματα όλης αυτής της κατάστασης θα είναι άμεσα και καταστροφικά με πρώτα θύματα τους πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία».