Βιοτεχνολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια, κατάφεραν να παρασκευάσουν ένα ενέσιμο υδροτζέλ το οποίο αποδείχτηκε, σε πειραματόζωα, ότι μπορεί να επισκευάσει τις βλάβες που έχουν επέλθει στο μυοκάρδιο μετά από έμφραγμα. Η επαναστατική αυτή ευρεσιτεχνία βοηθά στη δημιουργία νέου ιστού στην καρδιά καθώς και στα αιμοφόρα αγγεία. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Science Translational Medicine και η εκτίμηση είναι ότι οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους θα αρχίσουν στην Ευρώπη μέσα στο 2013.
Βασικό χαρακτηριστικό της μεθόδου είναι ότι το υδροτζέλ εγχύεται μέσω ενός καθετήρα στο σημείο της βλάβης, χωρίς να απαιτείται χειρουργική επέμβαση ή γενική αναισθησία.
Η επικεφαλής της έρευνας Karen Christman, καθηγήτρια στο Τμήμα Εμβιομηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, δήλωσε ότι το υδροτζέλ «ανοικοδομεί» τις περιοχές του μυοκαρδίου και των αγγείων που έχουν παρουσιάσει βλάβη λόγω του εμφράγματος. Καθώς μάλιστα αποτελείται από κύτταρα καρδιακού ιστού που ελήφθησαν από τα πειραματόζωα (χοίρους), η κατεστραμμένη καρδιά ανταποκρίνεται θετικά.
«Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα επιβιώνουν αρχικά από καρδιακές προσβολές, τελικά, πολλοί καταλήγουν να εμφανίζουν καρδιακή ανεπάρκεια», δήλωσε η Christman. «Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι αυτό μπορεί να αποφευχθεί, καθώς το υδροτζέλ αυξάνει τον καρδιακό μυ και μειώνει τον ουλώδη ιστό στην περιοχή που έχει πληγεί από την καρδιακή προσβολή. Μπορεί να είναι μια νέα, ελάχιστα επεμβατική θεραπεία για την πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας μετά από καρδιακή προσβολή στον άνθρωπο».
Το υδροτζέλ είναι κατασκευασμένο από καρδιακό συνδετικό ιστό που έχει αφαιρεθεί από τα κύτταρα του καρδιακού μυός, μέσω μιας διαδικασίας καθαρισμού (ξηραίνεται και αλέθεται σε μορφή σκόνης και στη συνέχεια υγροποιείται μέσα σε ένα ρευστό το οποίο μπορεί εύκολα να εγχέεται μέσα στην καρδιά).
Μόλις αποκτά τη θερμοκρασία του σώματος, το υγρό μετατρέπεται σε ένα ημι-στερεό, πορώδες πήκτωμα που ενθαρρύνει τα κύτταρα της καρδιάς να ανασυστήσουν τις περιοχές του κατεστραμμένου καρδιακού ιστού και να βελτιωθεί με τον τρόπο αυτό η λειτουργία της καρδιάς. Το υλικό είναι επίσης βιοσυμβατό.
Τα πειραματόζωα τα οποία υποβλήθηκαν στην αγωγή με το υδροτζέλ δεν υπέστησαν την παραμική βλάβη ή παρενέργεια, λ.χ. φλεγμονή ή αρρυθμία. Περαιτέρω δοκιμές με δείγματα ανθρώπινου αίματος έδειξαν ότι το υδροτζέλ δεν επηρέασε διόλου την ικανότητα πήξης του αίματος, κάτι που υποδηλώνει τη βιοσυμβατότητα της θεραπείας για χρήση σε ανθρώπους.
Πηγή: healthpress.gr