Η κατανάλωση καφέ, ροφημάτων αλλά και τροφίμων, που περιέχουν καφεΐνη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Αυτός είναι και ο λόγος που οποιαδήποτε πληροφορία γύρω από την επίδρασή της στον οργανισμό μπορεί να μας προβληματίσει. Ο λόγος για τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας, που συνδέει την πρόσληψη καφεΐνης με ακράτεια στους άνδρες. Εν τέλει ποια είναι η σχέση καφεΐνης με την ακράτεια και ο καφές έχει θέση στη διατροφή ενός ατόμου με ακράτεια;
Αφορμή της συζήτησης υπήρξε πρόσφατη επιδημιολογική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «The Journal of Urology». Κατά τη διάρκεια της μελέτης οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση ανάμεσα στην πρόσληψη καφεΐνης και την ακράτεια ούρων στους άνδρες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν, οι άντρες που κατανάλωναν ημερησίως περισσότερα από 234 mg καφεΐνης από τρόφιμα και ροφήματα που την περιέχουν (όπως ο καφές, το τσάι και η σοκολάτα) και όχι του κάθε τροφίμου ή του καφέ μεμονωμένα, εμφάνιζαν μεγαλύτερες πιθανότητες να έχουν μέτρια ακράτεια.
Κλείνοντας λοιπόν οι ερευνητές κατέληξαν πως η κατανάλωση καφεΐνης σε ποσότητα που ισοδυναμεί με 2 φλιτζάνια καφέ συνδέεται με μέτρια ακράτεια ούρων στους άνδρες, μια πληροφορία που μεταδόθηκε σε όλα τα μέσα.
Τα δεδομένα
Σύμφωνα με τους ίδιους τους ερευνητές, η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι ο καφές προκαλεί ακράτεια, δηλαδή δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την σχέση του καφέ με την ακράτεια, καθώς μετρήθηκε η επίδραση συνολικά της καφεΐνης της διατροφής (από όλα τα τρόφιμα που την περιέχουν) και όχι μεμονωμένα του κάθε ροφήματος ή και τροφίμου.
Επιπλέον, το είδος της έρευνας δε μας επιτρέπει να βγάζουμε συμπεράσματα αιτίας – αιτιατού, δηλαδή η επιδημιολογική φύση της μελέτη δεν μας επιτρέπει να βγάλουμε το συμπέρασμα πως η κατανάλωση καφεΐνης προκαλεί ακράτεια ούρων, παρά μόνο να παρατηρήσουμε εάν υπάρχει συσχέτιση. Άλλωστε η ακράτεια είναι η απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης και οφείλεται κυρίως σε δομικές και λειτουργικές διαταραχές της κύστης, της ουρήθρας, των ουρητήρων και των μυών της περιοχής ή την κατανάλωση φαρμάκων. Σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας (2012) και τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα, η καφεΐνη δεν αποτελεί αιτία εμφάνισης ακράτειας.
Ωστόσο, λόγω της στιγμιαίας διουρητικής ιδιότητάς της, φαίνεται πως μπορεί να επηρεάσει, ορισμένες φορές, την ένταση της ακράτειας (συχνότητα και αμεσότητα), όταν καταναλώνεται σε πολύ μεγάλες ποσότητες (>350 – 450mg/ ημερησίως). Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Ένωσης, αυτός είναι ο λόγος που ο περιορισμός της καφεΐνης σε μέτρια επίπεδα δεν μπορεί να βελτιώσει την ακράτεια ούρων, παρά μόνο τη συχνότητα και την αμεσότητα των συμπτωμάτων της.
Με άλλα λόγια, τόσο οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σε άλλους πληθυσμούς, όσο και οι επίσημες οδηγίες, επιβεβαιώνουν πως η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης δεν επηρεάζει την ποιότητα ζωής των ατόμων που εμφανίζουν ακράτεια ούρων.
Πηγή: nutrimed.gr