Μικρόβια που είναι άκρως ανθεκτικά στα αντιβιοτικά και άρα επικίνδυνα για την εξάπλωση ασθενειών μεταφέρουν στο σώμα τους πολλοί γλάροι, όπως υποστηρίζουν πορτογάλοι ερευνητές.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του Ζιλμπέρτο Ιγκρέχας από το πανεπιστήμιο του Τρας-ος-Μόντες και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Proteome Science».
Οι επιστήμονες ανέλυσαν δεκάδες δείγματα από περιττώματα μεταναστευτικών γλάρων σε ένα νησί στα ανοιχτά της Πορτογαλίας και διαπίστωσε ότι ένα στα δέκα (ποσοστό 10%) περιείχε βακτήρια ανθεκτικά στο αντιβιοτικό «τελευταίας καταφυγής» (για δύσκολες περιπτώσεις) βανκομυκίνη.
Όπως εκτιμούν οι ερευνητές, τα πουλιά μάλλον αφομοιώνουν τα μικρόβια τρώγοντας αποφάγια από τις ανθρώπινες χωματερές. Οι επιστήμονες έχουν βρει παρόμοια ανθεκτικά βακτήρια στο σώμα άλλων ζώων που τρώνε από τα σκουπίδια, όπως σε λύκους και αλεπούδες. Το συγκεκριμένο μεταναστευτικό είδος γλάρων (Larus cachinnans) συναντάται σε πολλά μέρη της Ευρώπης.
Τα βακτήρια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, είναι γενικά αβλαβή για τους υγιείς ανθρώπους, μπορούν όμως να προκαλέσουν σοβαρές μολύνσεις στους εξασθενημένους και ευάλωτους οργανισμούς.