Τα φρέσκα ψάρια διατηρούνται στο ψυγείο και είναι ασφαλή για κατανάλωση για 48 ώρες στο ψυγείο σας ή στον πάγο, αφού έχετε λάβει όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις. Θα πρέπει να αποθηκεύστε τα νωπά ψάρια εντός της αρχικής τους συσκευασίας στο ψυχρότερο σηµείο του ψυγείου ή στο συρτάρι συντηρήσεως του κρέατος και να µην τα στριµώχνετε µαζί µε άλλα τρόφιµα, διότι ο αέρας πρέπει να κυκλοφορεί ελεύθερα γύρω από τα ψάρια. Ο πιο ασφαλής τρόπος για να είστε σίγουροι ότι τα ψάρια είναι φρέσκα είναι να τα πιάσετε μόνοι σας. Εάν όμως αγοράσετε τα ψάρια, δεν θα είστε σε θέση να γνωρίζετε πόσο φρέσκα είναι.
Γι αυτό, παρατηρείστε το ψάρι να έχει καθαρά και λαμπερά μάτια και όχι θαμπά, ελέγξτε τα βράγχια να είναι κόκκινα χωρίς βλέννες, το δέρμα του να είναι γυαλιστερό και να έχει ζωηρό χρώμα. Αν δεν καταναλώσετε το ψάρι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα πρέπει να τα καταψύξετε συσκευασμένα σε σακούλα πολυαιθυλενίου ή αλουμινόχαρτο.
Απόψυξη κατεψυγμένων ψαριών
Για να ξεπαγώσετε κατεψυγμένα ψάρια, τοποθετήστε τα στο ψυγείο όλο το βράδυ. Αυτό θα επιτρέψει στο ψάρι να αποψυχθεί σταδιακά και θα το αποτρέψει από το να χαλάσει. Μια εναλλακτική μέθοδος για την απόψυξη των ψαριών είναι να τοποθετήστε τα ψάρια σε μια πλαστική σακούλα και να βυθίσετε σε κρύο νερό μέχρι να αποψυχθούν. Όταν αποψυχτούν τελείως κρατήστε το ψάρι στο ψυγείο για όχι περισσότερο από δύο ημέρες πριν το μαγειρέψετε.
Συνιστώμενη διάρκεια αποθήκευσης ψαριών
Προϊόν | Ψύξη (4,5°C) | Κατάψυξη (-18°C) |
Ψάρι νωπό, άπαχο | 1-2 ημέρες | 4-6 μήνες |
Ψάρι νωπό, λιπαρό | Την ίδια ημέρα ή 2-3 ημέρες | 2-3 μήνες |
Ψάρι μαγειρεμένο | 3-4 ημέρες | 1 μήνας |
Ψάρι κατεψυγμένο | Άμεση χρήση | 3-6 μήνες |
Ψάρι ελαφρώς καπνιστό (π.χ. σολομός) |
1-2 ημέρες | Δεν υποδεικνύεται, χάνει την ποιότητά του μετά 6 μήνες |
Ψάρι έντονα καπνιστό (π.χ.ρέγγες) |
6-7 ημέρες | Δεν υποδεικνύεται, χάνει την ποιότητά του μετά 6 μήνες |
Ψάρι ξηρό ή αλατισμένο | 1 εβδομάδα | Δεν υποδεικνύεται, χάνει την ποιότητά του μετά 6 μήνες |
Θαλασσινά
Όταν αγοράζετε θαλασσινά, τοποθετήστε τα στο ψυγείο αμέσως μόλις φθάσετε στο σπίτι. Συσκευάσατε τα θαλασσινά όπως μύδια, στρείδια, καβούρια ή καραβίδες σε αεροστεγείς σακούλες ή δοχεία και καλύψτε το δοχείο με υγρό ύφασμα ή χαρτοπετσέτα Αποθηκεύσατε τα νωπά, καπνιστά ή παστεριωμένα ή θαλασσινά στους 0 με 3°C. Τα κατεψυγμένα θαλασσινά που είναι συσκευασμένα σε περιτυλιγμένους δίσκους θα πρέπει, πριν να τοποθετηθούν στον καταψύκτη, να συσκευάζονται σε πλαστικές, χάρτινες ή σακούλες αλουμινίου κατάλληλες για κατάψυξη. Η θερμοκρασία αποθηκεύσεως πρέπει να είναι –18°C ή παρακάτω.
Συνιστώμενη διάρκεια αποθήκευσης θαλασσινών
Προϊόν |
Ψύξη | Κατάψυξη |
ΝΩΠΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ | ||
Καβούρια & αστακοί ζωντανοί | Την ίδια ημέρα |
Δεν υποδεικνύεται |
Μύδια & αχιβάδες ζωντανά | 2-3 ημέρες |
Δεν υποδεικνύεται |
Στρείδια ζωντανά | 7-10 ημέρες |
Δεν υποδεικνύεται |
Μύδια & αχιβάδες χωρίς κέλυφος | 1-2 ημέρες |
3-4 μήνες |
Στρείδια χωρίς κέλυφος | 5-7 ημέρες |
3-4 μήνες |
Γαρίδες, κρέας κάβουρα | 2-3 ημέρες |
4 μήνες |
Χτένια | 2-3 ημέρες |
3 μήνες |
Καλαμάρια, νωπά | 1 ημέρα |
3 μήνες |
ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ | ||
Καβούρια | 1-2 ημέρες |
3 μήνες |
Γαρίδες | 3-4 ημέρες |
2 μήνες |
Ψάρια sticks, εμπορικά | Δεν υποδεικνύεται |
18 μήνες |
Γαρίδες με επικάλυψη, εμπορικές | Δεν υποδεικνύεται | 1 έτος |
Ψάρια, τεμάχια μαγειρεμένα | 3-4 ημέρες |
3 μήνες |
Πηγή: diatrofi.gr