Είκοσι ένας θάνατοι από επιπλοκές του ιού της γρίπης καταγράφηκαν τις τελευταία δέκα ημέρες στη χώρα μας, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών σε 39, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Η δραστηριότητα της γρίπης είναι σταθερά αυξημένη για όλες τις ηλικιακές ομάδες, με επικράτηση του πανδημικού στελέχους H1N1.
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι τα κρούσματα της γρίπης παρουσιάζουν αυξητική τάση τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και επαναλαμβάνουν τη σημασία του εμβολιασμού υπογραμμίζοντας ότι από τα κρούσματα, πολύ μικρό ποσοστό ήταν εμβολιασμένοι παρότι η πλειοψηφία των κρουσμάτων ανήκε σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
Η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, την εβδομάδα από τις 28 Ιανουαρίου μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου 2019, δηλώθηκαν 29 νέα κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης. Οι νοσηλείες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας συνολικά ανήλθαν σε 165, ενώ ο αριθμός των νεκρών ήταν 37.
Σε αυτούς προστίθενται δύο ακόμη θάνατοι, ενός 5χρονου κοριτσιού στην Κρήτη και ενός βρέφους κάτω των 12 μηνών με σοβαρό υποκείμενο νόσημα, οι οποίοι καταγράφηκαν μέχρι το πρωί της Πέμπτης (07/02/2019). Τα στοιχεία ανακοίνωσαν οι ειδικοί επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), σε συνέντευξη Τύπου, παρουσία του προέδρου Θεόφιλου Ρόζενμπεργκ και το γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Μπασκόζου.
«Η γρίπη κάθε χρόνο θερίζει, το ζήτημα είναι πώς θα αποφύγουμε τους θανάτους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και ειδικός σύμβουλος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σωτήρης Τσιόδρας.
Συνολικά νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 165 άτομα. Εννέα παιδιά εισήχθησαν σε ΜΕΘ και τα περισσότερα ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεμβολίαστα.
Οι οδηγίες του υπουργείου Παιδείας στα σχολεία για τη γρίπη
Εγκύκλιο με οδηγίες για την πρόληψη της εξάπλωσης της εποχικής γρίπης στα σχολεία εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας.
Ειδικότερα, συστήνονται στις σχολικές μονάδες οι ακόλουθες οδηγίες:
1. Παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης αναμένουν, σε χώρο όπου δε θα έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, μέχρι να τα παραλάβουν οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους, οι οποίοι θα πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως.
2. Συστήνεται για την αποφυγή της εξάπλωσης της εποχικής γρίπης να τηρούνται οι κανόνες ατομικής υγιεινής, όπως:
- Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
- Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
- Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο.
- Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση στους κάδους απορριμμάτων.
- Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.
- Τακτικό πλύσιμο των χεριών των παιδιών και των εργαζομένων με υγρό σαπούνι και νερό ή εναλλακτικά να χρησιμοποιείται αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.
Οι παραπάνω οδηγίες πρέπει να τηρούνται και από το προσωπικό των κυλικείων.