Την άδικη κατανομή των ιατρικών μηχανημάτων που συχνά δεν είναι διαθέσιμα στις αναπτυσσόμενες χώρες στηλιτεύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, στη διάρκεια φόρουμ στην Ταϊλάνδη με τη συμμετοχή ειδικών σε θέματα υγείας που συζήτησαν το θέμα αυτό.

Τα τέσσερα πέμπτα των εσόδων από τις πωλήσεις ιατρικών μηχανημάτων παγκοσμίως το 2008 αφορούν τις ΗΠΑ και την Ευρώπη και έφτασαν τα 210 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Το φόρουμ αυτό πραγματοποιείται για να βρεθεί λύση στην ανισομερή και άδικη κατανομή των ιατρικών μηχανημάτων, τα οφέλη των οποίων είναι αναμφισβήτητα», δήλωσε η Μάργκαρετ Τσαν, γενική διευθύντρια του ΠΟΥ.

Στην αγορά κυκλοφορούν περίπου 10.500 είδη ιατρικών μηχανημάτων, από υψηλής τεχνολογίας διαγνωστικά και θεραπευτικά μηχανήματα ως πολύ απλά, όπως αναπηρικές καρέκλες και ακουστικά που βελτιώνουν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.

Σύμφωνα με έρευνα του ΠΟΥ ο μέσος όρος διαθεσιμότητας ενός τομογράφου είναι ένας ανά 64.900 κατοίκους στις χώρες με υψηλό εισόδημα και ένας ανά 3,5 εκατομμύρια κατοίκους στις φτωχές χώρες.
Στην έκθεση τονίζεται ότι σε δέκα αναπτυσσόμενες χώρες δεν υπάρχουν μονάδες ακτινοθεραπείας με αποτέλεσμα περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι να μην έχουν πρόσβαση σε αντικαρκινικές θεραπείες.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ το βασικό αίτιο είναι οι περιορισμένες κρατικές επενδύσεις στον τομέα της υγείας, οι οποίες δεν αφορούν μόνο τα ακριβά μηχανήματα, καθώς σε ορισμένες χώρες δεν υπάρχουν βελόνες, σύριγγες ή μηχανήματα αποστείρωσης με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να μην θεραπευτεί περίπου το 40% των μολύνσεων.

Άλλο σημαντικό πρόβλημα σύμφωνα με την έκθεση είναι η έλλειψη ιατρικών υποδομών, καθώς όπως σημειώνεται σε πολλές περιοχές τα μηχανήματα δεν χρησιμοποιούνται λόγω των διακοπών στην ηλεκτροδότηση, της αμφίβολης ποιότητας νερού, της έλλειψης προσωπικού, της κακής συντήρησης των μηχανημάτων και της δυσκολίας εύρεσης ανταλλακτικών, καθώς και της περιορισμένης εκπαίδευσης των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.