Νεαροί άνδρες που κάπνιζαν μαριχουάνα εμφάνισαν διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο των όρχεων σε σχέση με άλλους που δεν κάπνισαν ποτέ τσιγάρα από κάνναβη, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.
Οι ερευνητές που δημοσιεύουν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στην ιατρική επιθεώρηση Cancer ανακοίνωσαν ότι η σχέση αυτή αφορά συγκεκριμένα έναν τύπο όγκου, που είναι γνωστός ως μη σεμίνωμα.
Η έρευνα δεν αποτελεί ακλόνητη απόδειξη ότι για το φαινόμενο ευθύνεται η μαριχουάνα κι ακόμη κι αν ισχύει αυτό, ο κίνδυνος δεν είναι υπερβολικός. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Αντικαρκινική Εταιρεία, ο κίνδυνος που διατρέχει κάποιος στη ζωή του να εμφανίσει καρκίνο των όρχεων είναι σχεδόν ένας στους 270 και δεδομένου ότι υπάρχει πλέον αποτελεσματική θεραπεία, ο κίνδυνος να πεθάνει κάποιος από την ασθένεια είναι μόλις ένας στους 5.000.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες σχετικά με το τί προκαλεί αυτή την μορφή καρκίνου. Σύμφωνα με την Βικτώρια Κορτέση του πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, παράγοντας κινδύνου θεωρείται η κρυψορχία (δηλαδή η παθολογική κατάσταση κατά την οποία ο ένας ή και οι δύο όρχεις δεν έχουν κατεβεί στη φυσιολογική τους θέση, το όσχεο, από την κοιλιά του εμβρύου όπου βρίσκονται μέχρι τον 7ο μήνα της εγκυμοσύνης) μέχρι το πρώτο έτος ζωής. Επίσης, τα μικροβιοκτόνα και η χρήση ορμονικών σκευασμάτων συνδέονται με την εμφάνιση όγκων.
Η κ. Κορτέση και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν στοιχεία που αφορούν 163 νεαρούς άνδρες οι οποίοι διαγνώστηκαν με καρκίνο των όρχεων και περίπου 300 ακόμη άνδρες χωρίς την ασθένεια. Και οι δύο ομάδες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με την υγεία τους και την χρήση φαρμάκων κατά το διάστημα 1987-1994.
Μεταξύ των καρκινοπαθών, το 81% είχαν κάνει χρήση μαριχουάνας κάποια στιγμή, ενώ από την ομάδα των υγιών το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε σε 70%. Αντίθετα, η χρήση κοκαΐνης συνδέθηκε με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκινικών όγκων.