Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας διαθέτει ένα «μαγικό όπλο», όπως το αποκάλεσε ο ιδρυτής της, Μάο Τσετούνγκ, και επιβεβαιώνει ο σημερινός πρόεδρός της, Σι Τζινπίνγκ. Το όπλο αυτό ονομάζεται Τμήμα Εργασίας του Ενιαίου Μετώπου (United Front Work Department – UFWD) και έχει προκαλέσει τόσο μεγάλη ανησυχία στη Δύση, όσο και το αυξανόμενο στρατιωτικό οπλοστάσιο του Πεκίνου.
Ο Γιανγκ Τενγκμπό, ένας επιφανής επιχειρηματίας που έχει συνδεθεί με τον πρίγκιπα Άντριου, είναι ο τελευταίος κινέζος πολίτης στο εξωτερικό που βρίσκεται στο μικροσκόπιο –και υπό κυρώσεις– λόγω των σχέσεών του με το UFWD.
Τι είναι το UFWD και ποιος είναι ο ρόλος του;
Σύμφωνα με το BBC, το UFWD είναι ένα γνωστό και παλαιό τμήμα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, που έχει εμπλακεί σε πολλές διαμάχες στο παρελθόν. Ερευνητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες έως την Αυστραλία έχουν εμπλέξει το UFWD σε περιπτώσεις κατασκοπείας, κατηγορώντας συχνά το Πεκίνο για ξένη παρέμβαση.
Το Πεκίνο αρνείται όλες τις κατηγορίες κατασκοπείας, χαρακτηρίζοντάς τες γελοίες.
«Ελέγχοντας το μήνυμα της Κίνας»
Το Ενιαίο Μέτωπο, που αρχικά αναφερόταν σε μια ευρεία κομμουνιστική συμμαχία, χαρακτηρίστηκε από τον Μάο ως το κλειδί για τη νίκη του Κομμουνιστικού Κόμματος στον κινεζικό εμφύλιο πόλεμο.
Μετά το τέλος του πολέμου το 1949 και την ανάληψη της εξουσίας από το κόμμα, οι δραστηριότητες του Ενιαίου Μετώπου υποχώρησαν. Όμως, υπό την ηγεσία του Σι Τζινπίνγκ την τελευταία δεκαετία, το Ενιαίο Μέτωπο αναγεννάται.
Η εκδοχή του Σι για το Ενιαίο Μέτωπο παραμένει συνεπής με τις προηγούμενες: η δημιουργία της ευρύτερης δυνατής συμμαχίας με όλες τις κοινωνικές δυνάμεις που είναι σχετικές, όπως αναφέρει η Μαρέικε Όλμπεργκ, ανώτερη συνεργάτιδα του German Marshall Fund.
Οι υπερπόντιοι Κινέζοι ως στόχος
Το UFWD δεν είναι μυστική οργάνωση, αφού διαθέτει ακόμα και ιστότοπο, στον οποίο δημοσιεύει τις δραστηριότητές του. Ωστόσο, το εύρος και η επιρροή του δεν είναι ξεκάθαρα ζητήματα.
Αν και μεγάλο μέρος του έργου του είναι εγχώριο, ο στόχος του UFWD περιλαμβάνει και τους Κινέζους του εξωτερικού.
Σήμερα, το UFWD επιδιώκει να επηρεάσει συζητήσεις για ευαίσθητα θέματα, όπως η Ταϊβάν –που η Κίνα θεωρεί δικό της έδαφος–, η καταπίεση εθνοτικών μειονοτήτων στο Θιβέτ και το Σιντζιάνγκ, καθώς και η διαμόρφωση αφηγήσεων για την Κίνα στα ξένα μέσα ενημέρωσης.
Πέρα από την κατασκοπεία, το έργο του περιλαμβάνει τη στρατολόγηση επιδραστικών υπερπόντιων Κινέζων και τη στόχευση επικριτών της κινεζικής κυβέρνησης.
Μυστικότητα και «εύλογη άρνηση»
Το UFWD δρα μέσω διάφορων οργανισμών κινεζικών κοινοτήτων, υπερασπιζόμενο δυναμικά το Κομμουνιστικό Κόμμα.
Οι δραστηριότητές του συχνά περιπλέκονται με εκείνες άλλων κρατικών φορέων, δημιουργώντας σύγχυση.
Υποθέσεις που προκάλεσαν αναστάτωση
Η υπόθεση του Γιανγκ Τενγκμπό δεν είναι μοναδική. Άλλες περιπτώσεις περιλαμβάνουν: Τη βρετανή-κινέζα δικηγόρο, Κριστίν Λι, που κατηγορήθηκε από τη MI5 (τη βρετανική υπηρεσία αντικατασκοπείας και ασφάλειας) ότι δρούσε μέσω του UFWD για να καλλιεργήσει σχέσεις με ισχυρούς ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Τον Λιανγκ Λιτάνγκ, πολίτη των ΗΠΑ, που κατηγορήθηκε για κατασκοπεία κινέζων αντιφρονούντων στη Βοστώνη.
Τη Λίντα Σαν, πρώην βοηθό κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, που φέρεται να χρησιμοποιούσε τη θέση της για να εξυπηρετήσει κινεζικά συμφέροντα.
Αντιδράσεις και προκλήσεις
Ορισμένες χώρες, όπως η Αυστραλία, θέσπισαν νόμους κατά της ξένης παρέμβασης. Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους επέβαλαν περιορισμούς σε άτομα που εμπλέκονται σε δραστηριότητες του UFWD.
Το Πεκίνο αντιδρά έντονα, χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες γελοίες. Μάλιστα, ειδικοί προειδοποιούν ότι τέτοιες πολιτικές μπορεί να προκαλέσουν ρατσιστικές αντιδράσεις κατά των κινεζικών κοινοτήτων.
Η ισορροπία ανάμεσα στη συνεργασία με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και τις ανησυχίες για την ασφάλεια παραμένει από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της Δύσης.