Η ακτινοβολία από τις μαστογραφίες μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες πρόκλησης καρκίνου του μαστού σε νεαρές γυναίκες που, λόγω γονιδιακών μεταλλάξεων, ανήκουν στην ομάδα «υψηλού κινδύνου», συμπεραίνει νεότερη μελέτη από τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς αντικαρκινικούς οργανισμούς.
Η προστιθέμενη ακτινοβολία από τις μαστογραφίες αλλά και από άλλα είδη εξετάσεων που εκπέμπουν ακτινοβολία στο στήθος μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβής γι’ αυτές τις γυναίκες. Αντίθετα, μια μαγνητική τομογραφία είναι ασφαλέστερη μέθοδος επιλογής για τις γυναίκες κάτω των 30 ετών που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο λόγω γονιδιακών μεταλλάξεων, συμπεραίνουν οι ερευνητές.
Η μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει τη σχέση μεταξύ της ακτινοβολίας και του καρκίνου του μαστού, αλλά είναι μία από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ γύρω από το θέμα αυτό. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό BMJ.
«Οι διαπιστώσεις αυτές θα προκαλέσουν ερωτήματα και προβληματισμό για το πώς πρέπει να προσεγγίζουμε διαγνωστικά τις γυναίκες με γονιδιακές μεταλλάξεις», επισημαίνει ο Δρ Len Lichtenfeld, αναπληρωτής επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.
Οι μαστογραφίες εφαρμόζονται συνήθως σε γυναίκες άνω των 40 ετών, εκτός αν είναι σε υψηλό κίνδυνο, εάν δηλαδή φέρουν μια μετάλλαξη των γονιδίων BRCA1 ή BRCA2. Έχοντας μια τέτοια μετάλλαξη αυξάνεται για τη γυναίκα ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού κατά πέντε φορές. Περίπου μία στις 400 γυναίκες παρουσιάζει τέτοιες γονιδιακές ανωμαλίες. Σε αντίθεση, όμως, με τις μαστογραφίες, μια μαγνητική τομογραφία, ή μια μαγνητική τομογραφία σάρωσης, δεν συνεπάγεται ακτινοβολία.
Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες με γενετικές μεταλλάξεις θα μπορούσαν να είναι πιο ευαίσθητες στην ακτινοβολία. Ποια είναι η εξήγηση; Τα γονίδια, ως γνωστόν, εμπλέκονται στη διαδικασία «επιδιόρθωσης» προβλημάτων του DNA. Εάν, όμως, τα εν λόγω γονίδια καταστραφούν από την ακτινοβολία, ίσως τότε να μην μπορούν να «επιδιορθώσουν» σωστά το DNA, αυξάνοντας τον κίνδυνο του καρκίνου.
Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Βρετανία, η Ολλανδία και η Ισπανία, οι γιατροί συμβουλεύουν τις γυναίκες έως 30 ετών, με μεταλλάξεις του γονιδίου BRCA, να υποβάλλονται σε μαγνητική τομογραφία αντί για μαστογραφίες.
Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι για κάθε 100 γυναίκες έως 30 ετών, με μετάλλαξη του γονιδίου, οι εννέα θα αναπτύξουν καρκίνο του μαστού μέχρι τα 40 τους χρόνια. Εκτιμούν, όμως, ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα ήταν αυξημένος κατά πέντε εάν οι γυναίκες αυτές είχαν υποβληθεί σε μαστογραφία πριν την ηλικία των 30.
Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με μεταλλαγμένο γονίδιο και με ιστορικό ακτινοβολίας στο στήθος σε ηλικία 20 ετών, είχαν 43% αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού, σε σύγκριση με γυναίκες που δεν είχαν καμία ακτινοβολία στο στήθος τους σε αυτή την ηλικία. Και ακόμη…Κάθε έκθεση σε ακτινοβολία πριν από την ηλικία των 20 φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο κατά 62%. Αντίθετα, έκθεση σε ακτινοβολία μετά την ηλικία των 30 ετών δεν φαίνεται να επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Πηγή: cosmedic.gr